Belgen en Engelsen starten met winst, angstige landing voor Saudi's

liveblog gesloten

Kane: we hebben gevochten tot de laatste snik

Kane vs. Lineker

Harry Kane kwam vijftien keer tot scoren in zijn eerste 25 wedstrijden voor Engeland, de laatste speler die vaker scoorde in zijn eerste 25 duels voor de Engelsen was Gary Lineker (20).

Historische goal Engeland

De 2-1 van Kane was het eerste WK-doelpunt van Engeland in blessuretijd.

Bovendien kwam Engeland voor het eerst sinds de 2-2 remise tegen Zweden in 2006 vaker dan één keer tot scoren in een WK-duel (tien wedstrijden).

Over en uit

Het is afgelopen in Volgograd. Met pijn en moeite wint Engeland van Tunesië dankzij twee goals van Harry Kane: 2-1.

Onrust in Zweden

Triest nieuws. In de stad Malmö heeft een man op feestende supporters geschoten na de winst van Zweden op Zuid-Korea. Er zijn verschillende gewonden gevallen.

Weinig Britse supporters in Volgograd

70' Besef groeit bij Tunesië

Engeland probeert het spel te maken en zoekt naar een opening, maar Tunesië staat uitstekend gepositioneerd tot nu toe. Sterker, de Afrikanen krijgen zelf ook kansjes. Tunesië won in 1978 zijn enige WK-wedstrijd tot nu toe.

Harry Kane (rode shirt) baalt van een gemiste kans

Voorspelbaar

Zo goed en sterk Engeland voor rust was, zo voorspelbaar de ploeg in het eerste kwartier na rust voor de dag komt.

NOS-commentator Jeroen Grueter

Statistiek

Een bijzonder feitje van statistiekenbureau Opta. We moeten terug naar 1966 dat Engeland in de eerste helft minimaal zes schoten op doel of meer heeft geproduceerd. Vanavond is dat opnieuw het geval.

Tweede helft

De bal rolt weer bij Tunesië-Engeland. Er zijn in de rust geen wissels geweest.

Trabelsi en Mido analyseren Tunesië-Engeland

Rust

Het is rust in Volgograd.

Engeland begon ijzersterk met kansen voor Lingard, Sterling en het uiteindelijke doelpunt van Kane. Daarna werd de ploeg van Gareth Southgate slordiger en verscheen Tunesië vaker voor het doel van de Engelsen.

Een domme overtreding van Walker op Ben Youssef in de zestien moest Engeland bekopen met de gelijkmaker van Tunesië.

44' Kans Engeland

Oef! Jesse Lingard is weer dicht bij een doelpunt voor Engeland. Hij schiet de bal langs doelman Mustapha, maar zijn inzet belandt tegen de buitenkant van de paal.

Tunesië-Engeland 1-1

Moment van de strafschop

Ferjani Sassi laat Jordan Pickford kansloos tijdens Tunesië-Engeland
Ferjani Sassi viert zijn gelijkmaker tegen Engeland

Doelpunt Tunesië!

Tunesië komt verrassend langszij! Ferjani Sassi schiet zijn ploeg met een strafschop op 1-1, nadat Kyle Walker een domme overtreding op Fakhreddine Ben Youssef had gemaakt in het strafschopgebied.

Tunesië op 1-1 door penalty na domme overtreding Walker

15' Snelle wissel Tunesië

Doelman Mouez Hassen verlaat geëmotioneerd het veld als hij al na een kwartier met een schouderblessure eraf moet. Farouk Ben Mustapha is zijn vervanger.

Mouez Hassen (links) verlaat teleurgesteld het veld tijdens Tunesië-Engeland

11' GOAL Engeland!

Harry Kane scoort in de rebound na een kopbal van John Stones. De gewenste start voor de Engelsen, die zeer sterk aan de wedstrijd zijn begonnen.

Doelman Hassen kansloos bij rebound Kane: 1-0 voor Engeland

2' Kansen Engeland

We zijn begonnen in Volgograd, en hoe. Jesse Lingard krijgt van dichtbij een enorme kans, maar doelman Hassen redt met de punt van zijn schoen.

Vervolgens krijgt ook Sterling een grote mogelijkheid, maar hij schiet naast. Wat een begin voor de Engelsen.

Jesse Lingard baalt van zijn gemiste kans in de openingsfase tegen Tunesië

Warming-up

De Engelsen, met Harry Kane, tijdens de warming-up voor het duel met Tunesië
De spelers van Tunesië zijn bezig aan hun warming-up voor de wedstrijd tegen Engeland

Matige WK-balans Engeland

De Engelsen wonnen slechts één van hun laatste acht WK-wedstrijden (vier keer gelijk, drie nederlagen), daarnaast kwam de ploeg in niet vaker dan één keer tot scoren in de laatste negen wedstrijden op het WK.

Uit de oude doos

Luke Shaw deelt een mooi filmpje waarin spelers zoals David Beckham, Frank Lampard en Rio Ferdinand worden opgezweept.

Zou de selectie van Gareth Southgate ook een dergelijke speech voorgeschoteld hebben gekregen?

Tunesië: vier keer gelijk, zeven nederlagen

Tunesië won zijn eerste WK-duel (van Mexico in 1978) maar boekte daarna geen enkele WK-overwinning (vier keer gelijk, zeven nederlagen).

De langste reeks zonder overwinning op een WK werd neergezet door Bulgarije dat tussen 1962 en 1994 zeventien WK-duels zonder zege bleef.

De Bruyne: winnen was het belangrijkste

Nuchtere De Bruyne: winnen was gewoon het belangrijkste vandaag

Thibaut Courtois: ons zelfvertrouwen is groter dan in 2014 en 2016.

Courtois: ons zelfvertrouwen is groter dan in 2014 en 2016

Engelse voetbalfans laten het nog afweten

De Engelsen staan bekend om hun grote schare supporters op eindtoernooien. In Volgorad, waar Engeland zo tegen Tunesië speelt, zijn de fans niet in groten getale aanwezig. NOS-redacteur Hoessein Sabir nam een kijkje in de Russische stad.

Supporters in aanloop naar Tunesië-Engeland op het WK 2018

Kane moet Engeland weer aan de top brengen

Zoals op elk groot eindtoernooi zijn de verwachtingen in Engeland over de nationale voetbalploeg weer tot recordhoogte gestegen. Onder leiding van Harry Kane moet op het WK in Rusland de teleurstelling van het WK in 2014 en het EK van 2016 worden rechtgezet.

Harry Kane

Goede cijfers Engeland tegen Afrikaanse landen

Engeland verloor nog nooit van een Afrikaans land op een WK (drie keer winst, drie keer gelijk) en wist in vijf van die zes duels een clean sheet te behalen.

Groot verschil in ervaring

Tunesië doet voor de vijfde keer mee aan het WK. Bij de vorige vier WK-deelnames (de eerste was in 1978) was de groepsfase het eindstation. Van de Afrikaanse landen namen alleen Kameroen (zeven keer) en Nigeria (zes keer) vaker deel aan een WK.

Voor Engeland wordt dit de vijftiende WK-deelname; de ploeg is voor de zesde opeenvolgende keer present, een evenaring van de langste reeks van de Engelsen ooit (1950-1970).

Belgen nu al 20 duels ongeslagen

Ondanks een moeizame eerste helft heeft België zijn eerste wedstrijd op het WK gewonnen. Panama hield in Sotsji lang stand, maar na rust werd het verschil gemaakt. De Rode Duivels wonnen met 3-0.

Derde ontmoeting

Tunesië en Engeland ontmoetten elkaar twee keer eerder. In 1990 werd het 1-1 in een oefenwedstrijd en op het WK van 1998 won Engeland (ook toen in groep G) met 2-0.

Alan Shearer in actie tijdens Engeland-Tunesië op het WK 1998

Afgelopen!

Het is afgelopen in Sotsji. België kon voor rust niet imponeren, maar ontdoet zich in de tweede helft simpel van Panama: 3-0.

85' Slotfase

De laatste minuten lopen in Sotsji, waar de wedstrijd bij een 3-0 voorsprong voor de Belgen natuurlijk al lang en breed is gespeeld. België heeft het tempo teruggeschroefd, Panama kan geen vuist maken. Hoewel er in de slotfase nog een kansje was voor Escobar. Courtois greep in.

België-Panama 3-0

75' GOAL België!

En daar is de tweede goal van Lukaku en de derde voor België.

Na balverlies van Panama zijn de Belgen er razendsnel uit. Na een assist van Hazard wipt Lukaku de bal handig over keeper Penedo: 3-0.

69' GOAL België!

Halverwege de tweede helft wordt het 2-0 voor de Belgen. Lukaku is de doelpuntenmaker.

De voorzet is met buitenkant voet van De Bruyne. Lukaku staat randje buitenspel, maar net niet helemaal, en kopt de 2-0 snoeihard tegen de touwen.

België-Panama 2-0

57' België is er nog niet

De opluchting bij de Belgen is groot na de openingstreffer, maar de Rode Duivels zijn er nog niet.

Sterker nog: in de 54ste minuut krijgt Panama een enorme kans. De Belgische defensie geeft te veel ruimte weg en Murillo kan alleen op keeper Courtois af. De goalie weet echter redding te brengen, terwijl Vertonghen zich opwindt tegenover zijn ploeggenoten.

België-Panama 1-0

47' GOAL België!

Daar is de goal voor de Belgen! Mertens zet de Rode Duivels op 1-0 met een schitterende volley.

De bal komt uit een afgeslagen aanval ineens voor de voeten van de speler van Napoli. En die haalt vervolgens genadeloos uit.

Mertens neemt 'm op de pantoffel: België op 1-0 tegen Panama

Peinzend kwamen de Belgen uit de kleedkamers. Het staat nog 0-0 tegen Panama. De tweede helft is begonnen!

FIFA onderzoekt vloekende Mexicaanse fans

De wereldvoetbalbond FIFA stelt een onderzoek in naar vermeende homofobe kreten van Mexicaanse supporters in het met 1-0 gewonnen duel met Duitsland.

Onder meer bij een doeltrap van Neuer in de 24ste minuut was de vloek 'puto' te horen vanuit het supportersvak. In de kwalificatiefase is de Mexicaanse bond voor soortgelijke incidenten door de FIFA al herhaaldelijk beboet.

Mexicaanse fans tijdens de wedstrijd tegen Duitsland

Rust in Sotsji

Het is rust in Sotsji bij het WK-duel tussen België en Panama. De Rode Duivels zijn sterker, maar overtuigen nog niet echt. De brilstand staat nog op het bord.

Vlak voor rust was er zowaar nog een kansje voor de Panamezen: een schot van Cooper ging (ver) over.

36' Sterke Penedo

We naderen alweer de rust en de aanvalsdrift van de Belgen is een beetje afgenomen. Héél af en toe komt Panama eruit, maar het mag het predicaat 'speldenprikje' niet hebben.

In de 38ste minuut was er wel weer een echte kans voor België: Hazard haalde vlammend uit, maar keeper Penedo kon pareren. En weer even later is Penedo op tijd zijn goal uit om een kans te beletten voor Lukaku.

België-Panama 0-0

Ondertussen bij Kroatië

De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic heeft Nikola Kalinic naar huis gestuurd. De spits weigerde zaterdag in te vallen tijdens de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Nigeria (2-0). Kalinic had naar eigen zeggen last van zijn rug, iets wat hij volgens Dalic ook al had opgevoerd als reden om niet te willen invallen in de oefeninterland kort voor de mondiale eindronde tegen Brazilië.

"Nikola zei dat hij er niet klaar voor was. Ik heb dat geaccepteerd'', zegt de Kroatische bondscoach in een verklaring op de website van de bond. "Omdat ik fitte spelers nodig die klaar zijn om mee te doen, heb ik hem naar huis gestuurd."

Nikola Kalinic vorige week tijdens een persconferentie

13' Nog een kans

Opnieuw een kans voor de Rode Duivels: Torres, die misschien nog wat waterige ogen had na zijn tranen tijdens het volkslied, speelt terug op zijn doelman, maar ziet Hazard over het hoofd. De Belg schiet echter in het zijnet.

Het loopt allemaal nog wat stroef bij de Rode Duivels, maar ze zijn uiteraard wel veel sterker dan Panama.

Romelu Lukaku in duel met Fidel Escobar

9' Eerste kansen Belgen

Na een rustig begin komen de Belgen na een minuut of vijf op toeren. Een schot van Carrasco in de zesde minuut kan simpel worden opgeraapt door keeper Penedo, maar bij een daaropvolgend schot van Mertens moet Penedo zich serieus strekken.

Even later gaat Mertens ineens onderuit in het Panamese strafschopgebied, maar waarom, is een beetje onduidelijk. Het is in ieder geval geen penalty.

Aftrap!

De volksliederen hebben geklonken, de wedstrijd is begonnen: het WK voor België is begonnen met de wedstrijd tegen Panama.

De volksliederen

De volksliederen klinken door het stadion in Sotsji. De Belgen zingen het welbekende Brabançonne: O dierbaar België, o heilig land der vaad'ren.

De spelers van Panama zingen vol passie de Himno Istmeño, beginnend met de zin: Eindelijk hebben we de overwinning behaald. Dus dat belooft wat.

'Fun Facts' over België-Panama

WK-debutant Panama speelt voor het eerst tegen België. Sterker nog: het ontmoette ook de andere groepsgenoten (Tunesië en Engeland) niet eerder.

Panama kent met het AA Gent-duo José Luis Rodriguez en Ricardo Avila meer spelers die in België spelen dan België (alleen Leander Dendoncker).

België is negentien duels ongeslagen. Panama won slechts één van z'n laatste zeven wedstrijden. In zijn laatste vijf duels scoorde het maar één keer.

Bij België zijn Kompany en Vermaelen niet inzetbaar. Coach Roberto Martínez verwacht dat Vermaelen (hamstrings) er in de andere twee groepsduels weer bij is. Kompany (liesblessure) heeft nog niet meegetraind en is mogelijk pas na de groepsfase weer inzetbaar.

Belgische supporter

De Rode Duivels spelen, maar in België zie je daar weinig van

Belgische pleinen en kroegen maken zich klaar voor de eerste WK-wedstrijd van de Rode Duivels. Om 17.00 uur is de aftrap van de wedstrijd tegen Panama.

Supermarkten verwachten dat ze fors meer bier en barbecuevlees verkopen en er zal op veel plekken gezamenlijk gekeken worden, schrijven Belgische media. Maar daar is vooraf nauwelijks iets van te zien, zegt correspondent Sander van Hoorn, die de wedstrijd op een plein in Brugge gaat kijken.

Schoolkinderen in Brussel met Rode Duivel Vincent Kompany voor zijn vertrek naar Rusland

Touzani's WK Warming-up: Karim El Ahmadi

Nu op NPO 1, maar ook als video hieronder te zien: de ontmoeting tussen Soufiane Touzani en WK-ganger Karim El Ahmadi.

Weer geen kampioen?

Om 17.00 uur begint het WK voor België met de wedstrijd tegen Panama in Sotsji. Hoezeer we onze zuiderburen het succes ook gunnen, Aad de Mos en Henk Houwaart - twee Hagenezen met uitgebreide trainerservaring in België - zien het somber in.

Zij kwamen tot vier redenen waarom België geen kampioen wordt.

Het elftal van België voor het oefenduel met Costa Rica

Over naar Sotsji

Dan gaan we nu overschakelen naar Sotsji, waar om 17.00 uur de aftrap is van België-Panama.

De Rode Duivels zijn reeds in het stadion.

De Belgische spelers inspecteren het veld voor het duel met Panama

Afgelopen!

Het is afgelopen in Nizjni Novgorod. Zuid-Korea drong in blessuretijd nog flink aan, maar de Zweden blijven overeind en winnen met 1-0.

88' Grote kans Korea

De laatste minuten lopen. De Koreanen hebben haast, maar het lukt ze niet om een gaatje te vinden in de Zweedse defensie.

Dat gezegd hebbende krijgt Zuid-Korea in de 92ste minuut een geweldige kans op de gelijkmaker. Hwang krijgt een uitstekende kopkans, maar de bal verdwijnt ver naast het doel. Weer een minuut later schreeuwt heel Korea om hand door Granqvist in zijn eigen strafschopgebied, maar uit de beelden blijkt dat niet.

Zweden - Zuid-Korea 1-0

77' Korea moet komen

Nog een klein kwartier te gaan bij een voorsprong voor Zweden. De Zuid-Koreanen zullen nu moeten komen, ze willen ook wel, maar tot echt dreigende aanvalsgolven is het nog niet gekomen. Toch blijft het een wankele voorsprong voor de Zweden.

65' GOAL Zweden!

Granqvist neemt de strafschop en schiet onberispelijk raak: Cho gaat naar de rechterhoek, Granqvist schiet in de linker. Het is 1-0 voor Zweden.

52' Kans Koo

In de 52ste minuut zien we de grootste kans van de Zuid-Koreanen. Een paar minuten na een blessurebehandeling (hij kreeg Zweedse noppen in zijn kuit) duikt Koo ineens op voor het Zweedse doel en kopt vanuit kansrijke positie in het zijnet.

Even later is er een behoorlijke kans voor Zweden: Toivonen kopt na een vrije trap van dichtbij op doel, maar de sterke doelman Cho staat op de goede plek.

Zweden - Zuid-Korea 0-0

De tweede helft van Zweden - Zuid-Korea is begonnen. We wachten nog op doelpunten.

De dag van gisteren in 90 seconden

Gisteren was alles beter, althans, tot nu toe. We kijken nog even terug naar de dag van gisteren in 90 seconden.

Rust

Het is rust in Nizjni Novgorod. De Zweden zijn sterker, maar de ruststand in het duel met Zuid-Korea is 0-0.

In blessuretijd was er nog een forse kopkans voor Claesson, maar de bal gaat over. We gaan een kopje Russische thee drinken.

28' Kim vervangt Park

De Zweden worden sterker, de Zuid-Koreanen krijgen het na hun goede begin steeds lastiger. En nu moeten ze ook nog Park Joo-ho missen: de verdediger loopt (zo lijkt het) een hamstringblessure op en wordt vervangen door Kim Min-woo.

9' Koreanen in de aanval

De Zuid-Koreanen zijn in de beginfase van de wedstrijd in de aanval, zoals al werd verwacht. De Zweden richten zich vooralsnog op verdedigen. Echte kansen hebben de Koreanen nog niet gehad, maar de druk is er.

Mikael Lustig in duel met Jang Hyun-soo

Aftrap!

De bal rolt in Nizjni Novgorod! Het duel tussen Zweden en Zuid-Korea in groep F is begonnen.

De volksliederen klinken door het stadion. 'Du gamla, Du fria', zingen de Zweden en dat betekent: Gij oude, Gij vrije.

De Zuid-Koreanen zingen 'Aegukga', het lied over de liefde voor het land.

De Zweden zingen het volkslied

Joep in Rusland: Hollandse School in Voronezj

Joep Schreuder gaat, speciaal voor onze Facebook-pagina, iedere dag op pad in Rusland. Vandaag is hij verzeild geraakt in Voronezj, waar het trainingskamp van Marokko is. En hij blijkt niet de eerste Nederlander te zijn.

Correspondent maakt switch

Arjan Noorlander, NOS-correspondent in Brussel, is klaar voor het duel tussen België en Panama, vanmiddag om 17.00 uur.

Zomaar wat feitjes over Zweden-Zuid-Korea

Zweden trof Zuid-Korea vier keer eerder en verloor nog nooit. Een van de twee zeges boekte Zweden in 1948 op de Olympische Spelen: 12-0.

Zweden doet voor de twaalfde keer mee aan het WK en voor het eerst sinds 2006. De beste WK-prestatie stamt uit 1958. Toen verloren de Zweden als gastheer in de finale met 5-2 van Brazilië. Pelé scoorde toen twee keer.

Bij de laatste drie deelnames schopte Zweden het tot de knock-outfase.

Zuid-Korea doet voor de tiende keer, en de negende keer op rij, mee aan het WK. De beste prestatie leverde het land in 2002, toen met Guus Hiddink als bondscoach de halve finales werden gehaald. In 2014 werd Zuid-Korea laatste in de poule.

Fans van Zuid-Korea maken zich op voor het duel met Zweden

Vastberadenheid, scherpte en kalmte bij Rode Duivels

De Rode Duivels hebben gisteren hun laatste training voor het treffen met Panama niet afgewerkt in het Fisjt-stadion van Sotsji, maar op een nabijgelegen trainingsveld. De grasmat in het stadion was niet geheel ongeschonden uit de strijd Portugal-Spanje gekomen en werd om die reden gespaard.

Ogenschijnlijk vol vertrouwen werken de Belgen toe naar hun WK-ouverture, in de wetenschap dat captain Eden Hazard in bloedvorm steekt. Verslaggever Edwin Cornelissen was bij de laatste training. Lees meer over de voorbereidingen van België op Panama. De aftrap is om 17.00 uur.

Eden Hazard dolt met Adna Januzaj

WK al voorbij voor Deen Kvist

Voor de Deen William Kvist is het WK voorbij. De 33-jarige middenvelder van FC Kopenhagen viel zaterdag in het duel met Peru al na een halfuur uit met een ribblessure. De rib blijkt gebroken en Kvist keert terug naar Denemarken om te herstellen.

Door de blessure van Kvist gloort er tegen Australië een basisplaats voor Lasse Schöne. De Ajacied verving Kvist al in het duel met Peru.

Kvist raakt geblesseerd, Schöne valt in

Zuid-Koreaanse list

De Zuid-Koreaanse bondscoach Shin Tae-yong onthulde gisteren een bijzondere list voor het WK-duel tegen Zweden.

FIFA 'geschokt' door behandeling Amrabat

De FIFA heeft de Marokkaanse teamarts op de vingers getikt na de medische behandeling van Nordin Amrabat bij de hersenschudding die hij opliep na een botsing in de wedstrijd van Marokko tegen Iran.

De behandeling van Amrabat op het veld sprong in het oog. Een man gaf Amrabat wat klapjes in zijn gezicht en spoot water in het gelaat van Amrabat. "Wij waren geschokt toen we de beelden zagen en hebben geen begrip voor de houding van de dokter. We hebben onmiddellijk een brief geschreven aan de Marokkanen", reageert Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond.

Sofyan Amrabat vreesde het ergste voor broer Nordin

Granqvist doet Zweden zijn excentrieke gezicht vergeten

Waar moest dat heen met Zweden zonder Zlatan Ibrahimovic? Naar het WK, zo weten we inmiddels. Zonder het fenomeen hield Zweden Oranje in de kwalificatie achter zich en was de ploeg van bondscoach Janne Andersson Italië de baas in de play-offs (1-0, 0-0).

Een nieuwe Zweedse held stond op. Geen excentrieke aanvaller, maar een noeste verdediger: Andreas Granqvist. Hij volgde Zlatan Ibrahimovic op als aanvoerder én loste hem af als Zweeds voetballer van het jaar.

Lees een portret van Andreas Granqvist, een van de voormalige Groningen-spelers die op het WK te bewonderen zijn.

Zweedse aanvoerder Granqvist: moeilijk om Zlatan op te volgen

De dag van gisteren

Het was een zinderende zondag op het WK, met een moeizame zege van Servië op Costa Rica, een sensationele nederlaag van wereldkampioen Duitsland tegen Mexico en een verrassende remise tussen Brazilië en Zwitserland. Kijk hier de samenvattingen nog eens terug.

Wat staat er op het programma?

Het programma van maandag 18 juni

Привет всем!

Welkom vanuit Nizjni Novgorod, de stad die tot 1990 Gorki werd genoemd, naar de schrijver Maksim Gorki die hier in 1868 werd geboren. Om 14.00 uur wordt hier dag vijf van het WK afgetrapt met de wedstrijd tussen Zweden en Zuid-Korea. Daarna volgen nog twee duels. We zijn er de hele dag bij met ons liveblog.