liveblog
NOS VoetbalAangepast

Russisch feestje in openingsduel WK: 5-0

liveblog gesloten

Благодарю вас!

Spasiba voor het volgen van dit liveblog en tot morgen!

We sluiten af met een bijzonder ontmoeting van Joep Schreuder met een verdwaalde Oranje-fan in Rusland.

Verdwaalde Oranje-fan in Rusland: no Holland?

Wat krijgen we morgen?

Het programma van morgen. Dat zou best wel een leuke voetbaldag kunnen worden.

De Top-5 van Studio Rusland

Van de middelvinger van Robbie Williams tot het 'juichen' van de Russische bondscoach. De opvallendste momenten van de openingsdag van het WK voetbal in Rusland.

Wat is jouw favoriete Oranje-duel?

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn: Nederland doet dit keer niet mee aan het WK. Maar in het verleden speelde Oranje wel een flink aantal bijzondere wedstrijden op grote toernooien. En dat leidde tot een aantal legendarische momenten op de radio.

Wat was jouw favoriete moment? Van Basten in 1988, Bergkamp in 1998, Sneijder in 2010 of toch de 5-1 van vier jaar geleden?

Kies hier - en luister vooral even - naar de mooiste radiofragmenten uit de geschiedenis van het Nederlands elftal.

De inmiddels iconische goal op het WK van 2014 tegen Spanje

Britse activist opgepakt

Het was vandaag niet alleen maar feest in Moskou. In het centrum van de Russische hoofdstad werd voor de wedstrijd een Britse LGBT-activist opgepakt. Hij protesteerde tegen de mensenrechtenschendingen tegen homo's in Rusland, en in de deelrepubliek Tsjetsjenië in het bijzonder.

De man werd aangehouden en na enkele uren weer vrijgelaten.

Studio Rusland

We gaan nu uitgebreid nabeschouwen op het openingsduel en vooruitblikken naar de rest van het WK: kijk live naar Studio Rusland op NPO 1.

Studio Rusland

Klaar in Moskou

Het is meteen afgelopen in Moskou. Rusland verslaat Saudi-Arabië met 5-0.

90+3 Doelpunt Rusland!

En het wordt ook nog 5-0! Zo'n score is er nog niet eerder vertoond in een openingsduel van een WK. Golovin maakt het feestje met een vrije trap compleet.

Rusland - Saudi-Arabië 5-0

90+1' Doelpunt Rusland!

90+1' Wat een fraai slotakkoord van de Russen: met zijn tweede goal maakt invaller Tsjerysjev er met een mooi schot 4-0 van. Het Russische feestje is compleet, sombere gezichten bij de Saudi's.

Rusland - Saudi-Arabië 4-0

71' Doelpunt Rusland!

De openingswedstrijd van het WK lijkt beslist! Invaller Dzjoeba kopt de 3-0 binnen voor Rusland tegen Saudi-Arabië, op aangeven van Golovin.

De wedstrijd had de goal misschien ook wel even nodig, want sinds de rust was er bar weinig te beleven.

Rusland - Saudi-Arabië 3-0

68' Kans Rusland

De Saudi's hebben hun eerste wissel toegepast: Al-Muwallad is in het veld gekomen voor Otayf. Veel invloed op het spel van Saudi-Arabië heeft de wissel nog niet gehad. Bij de Russen is de tegenvallende Smolov vervangen door Dzjoeba, Samedov is vervangen door Koezjajev.

In de 68ste minuut zagen we wel (eindelijk weer eens) een kans voor Rusland. Doelman Al-Mayouf had de nodige moeite met een schuiver van Zobnin, maar grijpt na enig grabbelen toch in.

Rusland - Saudi-Arabië 2-0

55' Rustig aan

De tweede helft komt rustig op gang. De Russen hebben vooralsnog het beste van het spel, met de 2-0 voorsprong op zak. Hebben de Saudi's de handdoek al gegooid?

Rusland - Saudi-Arabië 2-0

Tweede helft

De bal rolt weer in Moskou voor de tweede helft van Rusland - Saudi-Arabië. De Russen leiden met 2-0.

Nog even terug naar Robbie

Robbie Williams zorgde voor een opvallend moment tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal. Hij stak zijn middelvinger op naar de camera. Voor wie die vinger precies bedoeld was, is nog onduidelijk.

Op sociale media wordt uitgebreid gespeculeerd over zijn motief. Sommigen menen dat de vinger van de Brit is bedoeld tegen de kritiek uit zijn vaderland tegen zijn optreden in Rusland. Volgens anderen is de actie van Williams juist tegen de Russen bedoeld.

Voor wie zijn we eigenlijk?

Het elftal van België kan op het WK voetbal rekenen op de meeste sympathie van de Nederlandse voetbalsupporters. Dat blijkt uit een poll van de verzamelde regionale omroepen en de NOS.

Ruim 18.000 mensen reageerden op de vraag voor welk land ze zijn nu Nederland niet meedoet. Zo'n 30 procent antwoordde dat ze voor België zijn. Duitsland krijgt steun van ruim 18 procent. Het derde land is Marokko: ruim vier procent zegt voor Marokko te zijn. Overigens gaf 16,5 procent aan geen enkel land te supporteren.

Rust

Het is rust in Moskou! De Russen gaan tevreden naar de kleedkamer met een 2-0 voorsprong tegen Saudi-Arabië.

43' Doelpunt Rusland!

Opnieuw een doelpunt voor Rusland! De Russen hadden het even zwaar, maar invaller Tsjerysjev schiet na een mooie actie de bevrijdende 2-0 binnen.

Leuk detail: Tsjerysjev is de eerste invaller uit de WK-geschiedenis die scoort in de openingswedstrijd.

38' Russen moeten terug

De slotfase van de eerste helft loopt en de Saudi's worden brutaler. De Russen moeten naar achteren, tot verdriet van het publiek, dat vooraf al weinig vertrouwen had in de Russische ploeg. Rusland is de nummer 70 van de FIFA-ranglijst en daarmee het laagst geklasseerde land op het WK.

Rusland - Saudi-Arabië 1-0

23' Exit Dzagojev

Een trieste aftocht voor de Russische middenvelder Dzagojev: hij moet geblesseerd van het veld en het ziet er niet best uit. Zijn vervanger is Tsjerysjev.

Op het veld laat Saudi-Arabië zich inmiddels iets meer zien. De Saudi's moeten ook wel en hebben een paar plaagstootjes uitgedeeld.

Rusland - Saudi-Arabië 1-0

Felicitaties op de eretribune na de 1-0 van Rusland

12' Doelpunt Rusland!

Het eerste doelpunt van het WK is een feit! Gazinskij kopt de Russen op een 1-0 voorsprong tegen Saudi-Arabië. Grote vreugde bij de Russen.

De voorsprong is terecht, want de Russen begonnen alleraardigst aan de openingswedstrijd.

Rusland - Saudi-Arabië 1-0

Poetin en Infantino spreken

Na het optreden van Robbie Williams is het tijd voor toespraken van de Russische president Vladimir Poetin en FIFA-baas Gianni Infantino.

Vladimir Poetin houdt een toespraak voor de opening van het WK

De openingsceremonie!

De openingsceremonie is begonnen! Ronaldo is het stadion binnengewandeld en Robbie Williams zingt zijn toepasselijke hit Let me entertain you.

Robbie Williams treedt op voor de openingswedstrijd van het WK

Kleurrijke fans in Moskou

  • NOS
    Kleurrijke fans in Moskou
  • NOS
    Kleurrijke fans in Moskou
  • NOS
    Kleurrijke fans in Moskou

De tien mooiste WK-goals aller tijden

Nog heel even en dan begint het WK voetbal in Rusland. Om alvast in de stemming te komen: de tien mooiste WK-goals (met een licht chauvinistisch tintje).

Daar is de beker!

Het WK kan beginnen, want de beker is binnen. De Spaanse doelman Iker Casillas toont de cup aan het publiek voor de openingswedstrijd in Moskou.

Fun facts over Rusland-Saudi-Arabië

Rusland is met z'n 70ste plaats op de FIFA-ranglijst het laagst geplaatst van alle deelnemers aan het WK. Saudi-Arabië is de nummer 67.

Rusland overleefde in 1986 voor het laatst de groepsfase. De Saudi's lukte dat één keer: in 1994.

De laatste zege van Rusland dateert van oktober 2017. Sindsdien verloor het vier keer en speelde het driemaal gelijk. Saudi-Arabië verloor zijn laatste drie duels.

De twee landen troffen elkaar één keer eerder: Saudi-Arabië won in 1993 een oefeninterland met 4-2.

Saudi-Arabië is het eerste Aziatische land ooit dat het openingsduel op een WK speelt.

Een Russische fan maakt zich op voor de openingswedstrijd

Bondscoach Egypte: optimistisch dat Salah kan meedoen

De voetbalfans in Egypte halen opgelucht adem. Hun sterspeler Mohamed Salah lijkt op tijd fit voor de eerste wedstrijd van Egypte op het WK. Vrijdag spelen de 'Farao's' tegen Uruguay.

De aanvaller raakte in de Champions League-finale geblesseerd aan zijn schouder, maar traint weer volop mee met de Egyptische selectie op het WK. "Het gaat prima met Mo, hij herstelt heel goed", zei bondscoach Cúper een dag voor de wedstrijd. "We zijn heel optimistisch dat hij kan meedoen."

Bondscoach Egypte: ik ga ervan uit dat Salah kan spelen

Wie houdt mooie Viktoria uit de buurt van Smolov?

Bij Rusland, dat straks tegen Saudi-Arabië het WK aftrapt, is Fjodor Smolov de grote man. Een stijlvolle aanvaller met een voorliefde voor tatoeages, Dostojevski en Mario Puzo, en ooit onder contract bij Feyenoord.

Aan de Russische voetballer zit een mooi showbizz-verhaal vast. En dat gaat over Viktoria Lopijreva, voormalig Miss Rusland. Lees hier waarom Viktoria tijdens het WK uit de buurt moet worden gehouden van Smolov.

Lopijreva en Smolov, toen alles nog goed was

Moskou maakt zich op

  • EPA
    Twee Russische cheerleaders voor aanvang van het duel met Saudi-Arabië
  • EPA
    Russische voetbalfans in Moskou
  • EPA
    Fans van Saudi-Arabië in Moskou

Morgen: Marokko-Iran

Morgen wordt het een grote dag voor Marokko: na twintig jaar maakt het land zijn rentree op een WK. Om 17.00 uur is de aftrap van het duel met Iran.

Marokko kan op de steun rekenen van veel Nederlanders, onder wie grote voetbalnamen als Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooij én Louis van Gaal.

Van Gaal, Van Nistelrooij en Sneijder wensen Marokko succes

Om 17.00 uur: Rusland tegen Saudi-Arabië

Rusland en Saudi-Arabië openen WK

Wie doen er ook alweer mee?

Niet iedereen zal de groepsindeling al uit zijn hoofd weten, dus even een opfrisser.

Het programma van vandaag

Dat is vrij simpel: er is één wedstrijd. Vanaf morgen zijn er, tijdens de groepsfase, iedere dag minstens drie wedstrijden.

Добро пожаловать!

Welkom vanuit Moskou! Vandaag om 17.00 uur gaat het WK voetbal 2018 eindelijk beginnen. De openingswedstrijd gaat tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Daarvoor is er nog een korte openingsceremonie. De uitzending op NPO 1 en NOS.nl begint om 16.15 uur. Maar ook op alle platforms van de NOS is het WK uitgebreid te volgen.