Björn Kuipers tijdens het WK in Rusland
NOS Voetbal

Kuipers vierde man bij Kroatië-Engeland en dat is geen goed teken

Björn Kuipers is aanstaande woensdag vierde official bij de halve finale op het WK tussen Kroatië en Engeland. Het duel staat onder leiding van de Turk Cüneyt Çakir en zijn team.

De andere halve finale, dinsdag tussen België en Frankrijk in Sint-Petersburg, wordt geleid door Andrés Cunha uit Uruguay en zijn ploeg.

WK-finale voor Kuipers?

De grote vraag vanuit Nederlands oogpunt is natuurlijk: is deze aanstelling positief met het oog op een eventuele WK-finale voor Kuipers en zijn assistenten?

"Dat lijkt me niet logisch", stelt scheidsrechter Bas Nijhuis. "Stel dat Kuipers als vierde man een trainer moet wegsturen en dan een paar dagen later hetzelfde land in de finale moet fluiten... Ik ben negatief verrast door deze aanstellingen, maar het kan nog steeds."

Bas Nijhuis

Nijhuis zet zijn geld op de Iraniër Alireza Faghani, die een sterke indruk maakte bij zijn drie WK-optredens in Rusland: hij floot Duitsland-Mexico, Servië-Brazilië en de achtste finale tussen Frankrijk en Argentinië.

Nijhuis: "Hij zou dan de eerste Aziaat zijn die een WK-finale fluit. Dat telt allemaal mee. De laatste twee WK-finales werden gefloten door een Europeaan."

"En Faghani floot zijn laatste duel in de achtste finales", vervolgt Nijhuis. "Acht jaar geleden was dat bij Howard Webb ook zo en toen mocht hij ook de finale doen."

Alireza Faghani

De laatste wedstrijd die Kuipers floot was de kwartfinale tussen Engeland en Zweden. Eerder floot hij Spanje-Rusland in de achtste finales en was hij de arbiter bij de groepswedstrijden Egypte-Uruguay en Brazilië-Costa Rica.

In dat laatste duel maakte hij internationaal indruk. De Twent gaf aanvankelijk een strafschop aan Brazilië na een vermeende overtreding op Neymar, maar na het bestuderen van de videobeelden trok Kuipers die beslissing in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl