FIFA WK Voetbal

14 juni t/m 15 juli

Speelt de Russische smaakmaker Golovin straks in Arnhem?

Aleksandr Golovin Getty Images

Na de uitschakeling van Spanje in de achtste finales is de marktwaarde van Aleksandr Golovin ongetwijfeld alleen nog maar gestegen. En de Rus had over belangstelling toch al niet te klagen. Manchester United, Manchester City, Juventus en Barcelona zouden in het verleden al hebben geïnformeerd naar de 22-jarige middenvelder van CSKA Moskou. Het meest waarschijnlijk is dat Golovin na het wereldkampioenschap overstapt naar Chelsea.

Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj, die ook al jaren belangen heeft in CSKA Moskou, draait zijn hand niet om voor de transfersom van tussen de 25 en 30 miljoen euro. En Golovin heeft ook wel oren naar het buitenland.

Dat alles doet de harten in Arnhem meteen sneller kloppen. Diverse media speculeerden in de afgelopen week over een mogelijke hereniging van Golovin met zijn voetbalvader Leonid Sloetski bij Vitesse.

Aleksandr Golovin Pro Shots

Zien we een van de uitblinkers van het WK, die het vanavond (aftrap 20.00 uur) in de kwartfinales van het WK moet opnemen tegen Kroatië, komend seizoen in Gelredome? Oud-voetballer Jevgeni Levtsjenko tempert de verwachtingen. "Vitesse is te klein voor hem."

Hoe belangrijk is Golovin voor de Russische ploeg?
"Je zag het in het derde groepsduel van de Russen met Uruguay. Golovin werd gespaard omdat hij al een gele kaart had. En meteen kwam Rusland tot stilstand. Hij bepaalt het ritme van de ploeg. Hij is technisch vaardig en heeft een uitstekende mentaliteit. Voor mij is hij echt een voorbeeld van een moderne middenvelder."

In de achtste finales kon hij zijn stempel niet drukken.
"Dat had vooral te maken met de tegenstander. Het enige dat Rusland kon doen tegen Spanje was verdedigen. En dat hebben ze heel goed gedaan. Ook Golovin heeft keihard gewerkt. Dat zegt alles over hem. Hij staat al jaren te boek als het grootste talent van Rusland, maar gedraagt zich absoluut niet als een vedette."

Aleksandr Golovin AFP

"Dat is niet vanzelfsprekend in Rusland. Na het duel tegen Spanje zei hij dat hij zichzelf niets kwalijk wilde nemen. Als dat betekent dat hij vooral achter de bal aan moet rennen, dan doet hij dat. Hij wordt door bondscoach Stanislav Tsjertsjesov ook op handen gedragen."

Niet alleen Tsjertsjesov is erg gecharmeerd van hem. Met de vorige bondscoach, Leonid Sloetski, heeft hij een nog hechtere band.
"Sloetski heeft hem als trainer van CSKA Moskou onder zijn hoede genomen en later ook laten debuteren bij de nationale ploeg. Voor Golovin is hij als een tweede vader. Dat zou een reden kunnen zijn waarom mensen hem in verband brengen met Vitesse, waar Sloetski nu trainer is. Maar ik denk dat Vitesse al te klein voor hem is."

"Golovin speelt al drie jaar in de Champions League en heeft al een EK en een WK achter zijn naam. Het zou een mooie stunt zijn voor Vitesse, maar ik denk niet dat hij dat wil. Dit wordt misschien wel de belangrijkste beslissing in zijn leven."

Aleksandr Golovin met CSKA Moskou in de Champions League, links Jesse Lingard van Manchester United EPA

Golovin moet het nu met Rusland opnemen tegen Kroatië. In duel met Luka Modric en Ivan Rakitic is dat een mooie test om te zien waar hij staat?
"Modric en Rakitic zijn al flink wat stappen verder en dat geldt eigenlijk voor het hele elftal van Kroatië. Ik verwacht eigenlijk weer hetzelfde spelbeeld als tegen Spanje: Rusland zal heel verdedigend spelen. Dan kun je de creativiteit van Golovin niet beoordelen. Ik ben geen fan dat voetbal, maar het werkt voorlopig wel."

Is het WK voor Golovin desondanks geslaagd?
"Dat vind ik wel. Niemand had verwacht dat Rusland zo ver zou komen. Tegen Saudi-Arabië en Egypte heeft hij laten zien hoe goed hij kan voetballen. In deze fase wordt wat anders van hem gevraagd, maar ook dat voert hij goed uit. Dat siert hem."

"Golovin komt uit Kaltan, een heel klein dorpje in Siberië. Dat is de Kemerovo-regio, waar vooral veel ijzer- en zware industrie is. In zijn jeugd heeft hij nauwelijks op een normaal veld kunnen voetballen, maar toch kreeg hij de kans bij CSKA Moskou. Door heel veel kinderen in afgelegen dorpjes in Rusland wordt hij gezien als een idool. Golovin is het bewijs dat je altijd moet blijven dromen."

STER Reclame