Alisson
NOS Voetbal

Alisson Ramses Becker, Duitse degelijkheid op doel bij Brazilië

Duitsland heeft al lang en breed het WK verlaten, maar een stukje Duitsland is nog steeds een beetje present in Rusland. In het doel van Brazilië staat een keeper met Duitse wortels: Alisson, de reus van AS Roma.

Op 2 oktober 1992 zag Alisson Ramses Becker het levenslicht in Novo Hamburgo, Portugees voor Nieuw Hamburg, een stad in het zuidoosten van Brazilië, zo'n veertig kilometer van de miljoenenstad Porto Alegre in de staat Rio Grande do Sul.

'Ook wij vieren Oktoberfest'

Net als veel andere Duitse immigranten vestigden de voorouders van Alisson zich in de negentiende eeuw in deze regio. Ze kwamen uit de Hunsrück, een laaggebergte in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en Saarland. Tot 1927 maakte Novo Hamburgo deel uit van de stad São Leopoldo, de bakermat en het centrum van de Duitse cultuur in Brazilië.

Daarna werd Novo Hamburgo zelfstandig en groeide het uit tot een stad met een omvang van 250.000 inwoners. Nog steeds heeft een groot deel van de inwoners Duitse wortels. De stad staat bekend om de schoenenindustrie. Ook de vader van Alisson, José Agostinho, is tot op heden werkzaam in die bedrijfstak.

"In mijn regio herinnert veel aan Duitsland", zei Alisson in het Duitse voetbaltijdschrift Kicker. "De architectuur, de cultuur, de feesten. Ook wij vieren Oktoberfest uitbundig." De doelman spreekt geen Duits, zijn vader wel.

Keepersfamilie

In tegenstelling tot veel andere Braziliaanse kinderen vond Alisson het leuk om te keepen en op tienjarige leeftijd sloot hij zich aan bij Internacional. Hij doorliep de hele jeugdopleiding van de club uit Porto Alegre en maakte in 2013 zijn debuut in het eerste.

Uiteindelijk won Alisson de concurrentie onder de lat van oud-international Dida en van uitgerekend zijn oudere broer Muriel Gustavo Becker (31), nu doelman van het Portugese Belenenses.

Alisson viert de zege op FC Barcelona in de Champions League

Drie jaar na zijn debuut voor Internacional maakte Alisson de overstap naar AS Roma, dat 8 miljoen euro voor hem betaalde. In zijn eerste seizoen was hij nog tweede keus achter Wojciech Szczesny, maar afgelopen jaar was hij de onbetwiste nummer één en maakte hij indruk in de Champions League en de Serie A.

De zevende generatie

Voor zijn overgang naar Europa zou een dubbel paspoort erg handig zijn en Alisson probeerde daarom nog een Duits paspoort aan te vragen. Dat bleek niet mogelijk. "Jammer, dat had ik graag gehad", zei hij daarover tegen Kicker. "Maar het was hopeloos. Ik ben al de zevende generatie en een paspoort krijg je alleen als je derde generatie bent."

In Rome noemen ze Alisson niettemin 'de Duitser'. "Sterk, slim, koud berekenend", schreef de krant La Repubblica. "Geen gekke capriolen, geen show."

Ook buiten het veld is Alisson meer van de Duitse degelijkheid dan van de Braziliaanse samba. Liever zit hij thuis met vrienden en familie op de bank dan dat hij loopt te swingen op de dansvloer. Hij houdt van vissen en gitaarspelen, vooral voor zijn dochter, en zijn vrouw Natalia Loewe, ook met Duitse roots, is geen actrice of model, maar kinderarts.

Ook de voorbeelden van Alisson hebben iets met Duitsland. Zijn lievelingsboek is, naast de bijbel, de biografie van oud-tennisser Gustavo Kuerten, een Braziliaan met Duitse roots die drie keer Roland Garros op zijn naam schreef. Voor Alisson is niet alleen de succesvolle loopbaan van de voormalig nummer één van de tenniswereld inspirerend, maar ook diens sociale bewogenheid.

Het grote voorbeeld van Alisson als keeper is Cláudio (Mergen) Taffarel, een van de beste keepers aller tijden van Brazilië, eveneens met Duitse wortels uit de staat Rio Grande do Sul. Taffarel is nu keeperstrainer bij de Braziliaanse selectie.

Cláudio Taffarel en Alisson op de training in Sotsji

"Hij heeft de kwaliteiten om de beste keeper van de wereld te worden", zei Taffarel over zijn pupil. De grootste clubs van Europa lijken overtuigd van de kwaliteiten van Alisson. Liverpool, Chelsea, Real Madrid en Paris Saint-Germain hebben naar verluidt interesse. De vraagprijs van Roma is echter niet mis: 80 miljoen euro. Daarmee zou Alisson de duurste keeper ter wereld worden.

Een transfer is echter van later zorg. De wereldtitel met Brazilië is nu het doel. Leermeester Taffarel deed het hem in 1994 voor. Voor Alisson zijn de Belgen vrijdag de volgende horde op weg naar dat doel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl