Óscar Ramírez tijdens het laatste WK-duel van Costa Rica met Zwitserland

Costa Rica en Japan nemen afscheid van bondscoach

Costa Rica gaat verder met een nieuwe bondscoach. Óscar Ramírez krijgt na de uitschakeling in de groepsfase van het WK geen nieuwe verbintenis, zo maakte de voetbalbond van het Midden-Amerikaanse land bekend.

De 53-jarige Ramírez leidde Costa Rica achter Mexico als nummer twee van de Concacaf-zone naar het WK. In Rusland kwam Costa Rica niet verder dan een 1-0 nederlaag tegen Servië, 2-0 verlies tegen Brazilië en een 2-2 gelijkspel tegen Zwitserland.

Bedreigingen

Ramírez ontving na de uitschakeling veel kritiek in eigen land en werd zelfs bedreigd door fans. Bondspresident Rodolfo Villalobos riep tijdens de persconferentie, waarin hij het vertrek van de bondscoach bekendmaakte, op tot vrede in het voetbal en vroeg de fans om vooral sportief en respectvol te blijven.

Vier jaar geleden was Costa Rica nog een van de verrassingen van het WK. Pas in de kwartfinales bogen de Costa Ricanen na het nemen van strafschoppen voor het Nederlands elftal van Louis van Gaal, met een hoofdrol voor de ingevallen Oranje-keeper Tim Krul.

Akira Nishino tijdens een training met de Japanse selectie in Kazan

Na Ramírez vertrekt er nog een WK-bondscoach. Het dienstverband van Akira Nishino bij Japan blijft beperkt tot drie maanden.

De 63-jarige Nishino kreeg kort voor het WK de leiding over de nationale ploeg, waarmee hij in groep H ternauwernood de achtste finales haalde.

Japan was daarna dicht bij een WK-stunt. Tegen België werd in de tweede helft een 2-0 voorsprong verspeeld. In de blessuretijd verloor Japan de wedstrijd alsnog: 2-3.