Invaller Chadli schiet België in slotminuut naar kwartfinales WK

België is in de achtste finales van het wereldkampioenschap in Rusland ontsnapt aan een vroege uitschakeling. Pas in de slotminuut wisten de Rode Duivels de wedstrijd tegen Japan te beslissen: 3-2.

Nacer Chadli maakte na een 0-2 achterstand het beslissende doelpunt. België treft in de kwartfinales vijfvoudig wereldkampioen Brazilië.

Slim Japan jaagt

Japan pakte het slim aan door van meet af aan achter elke bal aan te jagen. De Japanners verhinderden zo dat België in zijn spel kon komen en de dadendrang leverde zelfs een kans op in de eerste minuut (Shinji Kagawa schoot naast).

Pas toen België het tempo opschroefde, kreeg het kansen. Doelman Eiji Kawashima kon de pegel van Eden Hazard wegboksen.

Vincent Kompany, na blessureleed zijn eerste basisplaats op dit WK, kon met een karatesprong de bal net niet goed richting geven en Romelu Lukaku was bij zijn kans even de bal kwijt.

De tweede helft begon spectaculair: Jan Vertonghen verkeek zich bij een counter op een dieptepass en Genki Haraguchi schoot de bal in de verre hoek.

En kort na een schot op de paal van Hazard, maakte Takashi Inui er met een schitterende pegel zelfs 2-0 van.

België zet aan

De nummer drie van de wereld had na de de 2-0 nog 40 minuten om Japan (61ste) op de knieën te krijgen. België zette aan.

Lukaku kopte naast maar de als voorzet bedoelde kopbal van Vertonghen vloog er wel in, net als de kopbal van invaller Marouane Fellaini.

In blessuretijd gooide doelman Thibaut Courtois de bal na een corner naar De Bruyne, die Thomas Meunier bereikte op rechts. Lukaku stapte slim over de bal heen bij diens voorzet en invaller Chadli trof doel.