Cristiano Ronaldo houdt zijn hoofd erbij in het duel met Marokko
NOS Voetbal

Kan Ronaldo een gaatje vinden in Uruguayaanse muur?

Met Portugal-Uruguay staat er in de achtste finales van het WK een kraker van jewelste op het programma. Een confrontatie in Sotsji tussen de kampioen van Europa en een sterke generatie uit een relatief klein Zuid-Amerikaans land. Voor beide ploegen geldt het toernooi als een uitgelezen kans om een gooi te doen naar de mondiale titel.

Portugal heeft inmiddels al ervaring met het succesvol afronden van een groot toernooi. Het kan daarbij nog altijd stevig leunen op de inbreng van Cristiano Ronaldo, de vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar die ook in Rusland zijn reputatie als doelpuntenmachine weer alle eer aandoet. Of in ieder geval aandeed: op de hattrick tegen Spanje (3-3) en de winnende treffer tegen Marokko (1-0) volgde een misser vanaf elf meter tegen Iran (1-1).

Het valt niet uit te sluiten dat Ronaldo in de achtste finales de draad weer weet op te pakken. De omgeving zal hem in ieder geval goed doen: zijn drieklapper tegen Spanje kwam eveneens in Sotsji tot stand.

De ongebreidelde scoringsdrift van de spits van Real Madrid verschaft het Portugese elftal bovendien het nodige zelfvertrouwen. Precies zoals verdediger Cédric Soares het verwoordde: "Uruguay beschikt over een geweldige ploeg. Maar wij hebben ook onze wapens."

Weddenschap

Ronaldo is een van die wapens. En Portugal is ook afhankelijk van Ronaldo, bekende bondscoach Fernando Santos aan de vooravond van de achtste finales. "Iedereen weet dat elk team afhankelijk is van zijn beste spelers. Wij hebben de beste van de wereld, dus moeten we sterk leunen op Ronaldo."

Bondscoach Portugal verliest weddenschap om Ronaldo-vraag

Santos gaf dat antwoord overigens hoofdschuddend. Hij had voor de persconferentie een weddenschap afgesloten dat de voor de hand liggende vraag over de afhankelijkheid van Ronaldo niet gesteld zou worden. Maar dat gebeurde wel.

Of de aanwezigheid van Ronaldo voldoende is om de vijandelijke muur te slechten, zal nog moeten blijken. De Portugees moet immers wel het doel zien te vinden tegen de enige ploeg op het WK die nog altijd geen tegentreffer heeft hoeven incasseren.

En dat komt voor een groot deel op het conto van twee bekenden spelers die Ronaldo maar al te goed kent van de Spaanse velden: routinier Diego Godín en de 23-jarige José María Giménez, die samen ook het fort bewaken van Atlético Madrid, de vice-kampioen van Spanje en winnaar van de Europa League.

Diego Godín en José María Giménez overleggen tijdens het WK-duel met Saudi-Arabië

Menig aanvaller zal schrik hebben voor dat Zuid-Amerikaanse duo. Maar uitgerekend Ronaldo niet. In het seizoen 2016/2017 boekte Real Madrid twee keer een 3-0 overwinning op de stadgenoot (één keer voor de competitie en één keer in de Champions League) en toen nam de Portugees alle treffers voor zijn rekening. Afgelopen seizoen waren de doelpunten schaars in de onderlinge duels in de Primera División (0-0 en 1-0), maar was Ronaldo wel de enige die doel wist te treffen.

Gemotiveerde Suárez

Uruguay is er ondertussen alles aan gelegen om het beter te doen dan vier jaar geleden. Toen vormden de achtste finales het eindstation voor 'Le Celeste'. Colombia was met 2-0 te sterk. Luis Suárez miste dat duel door een schorsing die hij eerder in het toernooi had gekregen na de veelbesproken beet in de schouder van de Italiaan Giorgio Chiellini.

De aanvaller van Barcelona, die in de nationale ploeg samen met Edinson Cavani een gevreesd spitsenduo vormt, zint op sportieve revanche. Aan de vooravond van het duel liet Suárez weten zeer gemotiveerd te zijn: "Zij zijn Europees kampioen. Meer motivatie om ze te verslaan, hebben we niet nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl