NOS Voetbal

'FIFA, kijk naar andere sporten hoe ze met VAR omgaan'

De FIFA moet leren van de verwarring rond de videoscheidsrechter (VAR) op het WK en de regels continu bijschaven om een goed werkend systeem te creëren. Dat advies zou Coen van Bunge, de ervaren (video)scheidsrechter in het hockey, willen geven aan de wereldvoetbalbond.

'FIFA, kijk naar andere sporten hoe ze met VAR omgaan'

Van Bunge ziet dat het hockey sinds de introductie van de VAR in 2006 heeft geleerd van alle positieve en negatieve ervaringen. "Ik zou zeggen: leg het initiatief bij het team neer. Dat komt de eerlijkheid en snelheid van het spel ten goede", zegt de videoscheidsrechter, die momenteel op de Champions Trophy in Breda actief is.

"Als je het aantal video-aanvragen tot een x-aantal beperkt, vermijd je wildgroei", gaat Van Bunge verder. "Bij het hockey heb je er één. Bij het voetbal kun je voor meerdere momenten kiezen, omdat een wedstrijd langer duurt. Heb je de call verkeerd, dan verlies je een moment."

Hockey, tennis, cricket en rugby

Van Bunge vindt dat de FIFA bij andere sporten in de keuken zou moeten kijken, zoals hockey, tennis, cricket of rugby. Die sporten hebben inmiddels zeer veel ervaring opgebouwd bij het gebruik van videobeelden. "Voetbal is eigenlijk de enige sport waarbij de scheidsrechter verantwoordelijk is voor een call en niet de spelers. Dat komt niet logisch over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl