Bert van Marwijk en Mathew Ryan
NOS VoetbalAangepast

Familiegevoel Australië moet leiden tot zege op Peru

Weet u hoeveel familieleden de Australische doelman Mathew Ryan achterna zijn gereisd in Rusland? Een kleine hint: het zijn er meer dan het aantal spelers in de Australische selectie.

Bij de persconferentie voorafgaand aan het cruciale groepsduel met Peru in Sotsji ging het vooral over 'family matters'. Voor Ryan zelf is het de gewoonste zaak van de wereld.

Ryan is een echt familiemens. Toch sprong hij met 21 in het diepe en nam het vliegtuig naar België. Bij Club Brugge werd hij een publiekslieveling. In het Jan Breydel-stadion stond hij bekend als RyanAir.

Hij verdiende er een transfer naar Valencia. Daar belandde hij op de bank en werd hij geconfronteerd met een nieuw fenomeen: heimwee.

Op kerstavond 2016 bezorgde hij zijn moeder bijna een hartverzakking door onverwacht op te duiken op haar werk in Sydney.

Een vlucht van meer dan 20 uur heen en 20 uur terug, maar dat maakte Ryan niets uit. Na terugkomst meldde hij zich in Genk, waar hij zijn loopbaan nieuw leven inblies.

Inmiddels heeft hij een vaste plek onder de lat van Brighton & Hove Albion, waarmee hij afgelopen seizoen lijfsbehoud veiligstelde op het hoogste niveau in Engeland. En met zijn tweede WK-deelname als hoogtepunt.

Wij zijn niet van plan te vertrekken. En zij ook niet

Mathew Ryan

Toch zal de bijzondere reis van de familie Ryan er morgen zomaar eens op kunnen zitten. Na de nipte nederlaag tegen Frankrijk (2-1) en de remise tegen Denmarken (1-1) hebben de Socceroos plaatsing voor de tweede ronde niet meer in eigen hand.

Zelf zal Australië moeten winnen van Peru. En dan nog zou een salonremise van de Fransen tegen de Denen het lot van Australië bezegelen. "Wij zijn niet van plan te vertrekken", zegt Ryan gedecideerd. "En zij ook niet."

En als Ryan het heeft over 'zij' dan bedoelt hij de 27 familieleden die hij heeft laten overkomen.

Dat gaat zijn Nederlandse trainer veel te ver. Voor Bert van Marwijk is de aanwezigheid van schoonzoon Mark van Bommel meer dan genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl