liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 12: dag voor tijdrit houden klassementsrenners zich gedeisd

liveblog gesloten

Á demain

We houden ermee op in Bagnères-de-Bigorre. Louis van Gaal zag in de auto van Jumbo-Visma dat Simon Yates de 12de etappe won en er geen verschuivingen plaatsvonden in het algemeen klassement. Morgen zijn we terug met een nieuw liveblog van de 13de etappe.

Vanavond in de Avondetappe meer Louis van Gaal en wellicht ook wat meer wielertips van de oud-voetbalbondscoach? Dione de Graaff ontvangt vanaf 22,25 uur naast Van Gaal ook Stef Clement en Rob Harmeling. Herman van der Zandt spreekt op locatie met betrokkenen.

Twaalfde etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

De dag van morgen: dag van de tijdrit

Sommige klassementsrenners kijken er reikhalzend naar uit, anderen vrezen de dag van de individuele tijdrit in en rond Pau over 27,2 kilometer. Na afloop zal het algemeen klassement er in elk geval weer iets anders uitzien.

Het parcours is heuvelachtig. Halverwege wacht de Côte d'Esquillot, een klim van 1,1 kilometer met een stijgingspercentage van bijna acht. Ook in de finale ligt er nog een pittige strook. Rohan Dennis was vooraf favoriet voor de etappezege, maar de Australiër gaf er donderdag de brui aan.

Alle ogen zijn nu gericht op Wout van Aert. De Belg krijgt concurrentie van Geraint Thomas, Chad Haga, Kasper Asgreen en Yves Lampaert.

Het profiel van de dertiende etappe in de Tour de France

Veel vragen over afstappen tijdritspecialist Dennis: 'Hij wil niet praten'

Wat is er aan de hand met Rohan Dennis? De Australiër stapte tijdens de twaalfde etappe uit de Tour de France, nota bene daags voor de individuele tijdrit, waar de wereldkampioen tijdrijden als favoriet aan de start zou staan.

"We hadden hoge verwachtingen van Rohan in de tijdrit. Het is zijn beslissing om te stoppen", vertelt teammanager Gorazd Stangelj. "We hebben hem nog aan de telefoon gehad, maar hij zei: 'Ik wil niet praten'. Ik weet verder niets."

Rohan Dennis

Benoot na vierde plek: 'Strijdlust getoond en dit was het maximale resultaat'

Tiesj Benoot van Lotto-Soudal kondigde voor de etappe aan aan te gaan vallen en zat uiteindelijk in de kopgroep van 40, Met de vierde plaats was hij wel tevreden. 'Strijdlust getoond en dit was het maximale resultaat'

Benoot na vierde plek: 'Strijdlust getoond en dit was het maximale resultaat'

Van Aert: 'Vandaag rustig aan gedaan, want morgen wil ik knallen"

Ook Wout van Aert heeft het rustig aan gedaan. De Belg van Jumbo-Visma geldt als een van de outsiders voor de tijdrit van morgen. "De klassementsrenners hebben vandaag meer krachten verspeeld dan ik."

Van Aert: 'Vandaag rustig aan gedaan, want morgen wil ik knallen"

Kruijswijk kon al benen sparen voor tijdrit: 'Kijk ernaar uit wat neer te zetten'

Steven Kruijswijk kon in de 12de etappe zijn benen een beetje sparen. De nummer vier van het klassement hoopt zich vrijdag in de tijdrit in Pau te tonen. "Morgen moet ik het zelf doen. Normaal rijd ik goede tijdritten in etappekoersen. Ik kijk ernaar uit morgen iets neer te zetten."

Kruijswijk kon al benen sparen voor tijdrit: 'Kijk ernaar uit wat neer te zetten'

Yates na ritzege: 'De ploegleiding zei dat ik als eerste door de laatste bocht moest'

Yates na ritzege: 'De ploegleiding zei dat ik als eerste door de laatste bocht moest'

Groenewegen en Teunissen maakten 'mooie' tocht

Teunissen: 'Het was een mooi tochtje door de Pyreneeën'
Groenewegen zat mee in kopgroep: 'Ik denk dat ik 'm nog een keer ga fietsen'

Radio Tour de France: finishverslag 12de etappe

Klassement

Geen wijzigingen in het algemeen klassement. Julian Alaphilippe begint vrijdag in de tijdrit met 1.12 voorsprong op Geraint Thomas aan de tijdrit.

Het algemeen klassement na etappe 12

De uitslag

De uitslag van de 12de etappe. Allemaal mannen uit de aanvankelijke kopgroep in de top-10. De jarige Clarke wordt negende.

Uitslag etappe 12

Kijk hoe Yates de sprint won

Bekijk hoe Simon Yates in de slotfase de twaalfde Touretappe wint

0 km - Peloton op meer dan negen minuten

Julian Alaphilippe trekt ook vrijdag in de tijdrit in Pau het geel aan. Hij komt met een achterstand van negenenhalve minuut over de meet in het peloton.

Simon Yates heeft na etappezeges in Giro en Vuelta nu ook Tourrit binnen

Wielrenner Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënetappe van deze Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Brit heeft nu naast zeges in de Giro d'Italia (drie) en Vuelta à España (twee) nu ook een ritzege in de Tour de France binnen.

De coureur van Mitchelton-Scott was Pello Bilbao (Astana) en Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) na een dertig kilometer lange afdaling richting de finish en een pokerspel in de slotkilometer de baas.

Simon Yates

0 km - Yates wint!

Het is lang kijken en kijken en dan gaat Yates aan en de Brit houdt vol. Yates wint!

1 km - Laatste kilometer!

De Brit Simon Yates, de Spanjaard Pello Bilbao of de Oostenrijker Gregor Mühlberger? Ze gaan in Bagnères-de-Bigorre sprinten om de overwinning. Laatste kilometer!

6 km - Yates, Bilbao of Mühlberger?

De 8 achtervolgers (Roche, Trentin, Frank, Schachmann, Teuns, Felline, Gallopin en Pauwels) gaan er niet meer bijkomen. De strijd om de ritwinst gaat tussen Yates, Bilbao en Mühlberger.

19 km - Trio vooraan

Pello Bilbao komt in de afdaling bij Simon Yates en Gregor Mühlberger. Een trio vooraan richting finish nu. Op ruim een minuut acht achtervolgers (Roche, Trentin, Frank, Schachmann, Teuns, Felline, Gallopin en Pauwels).

Dennis gesignaleerd

Rohan Dennis is inmiddels ook zelf gesignaleerd. Hij praat niet met de media.

Rohan Dennis (m)

30 km - Doorkomst Hourquette d'Ancizan

Doorkomst op de laatste klim van de dag, de de Hourquette d'Ancizan: Yates en Mühlberger voor Bilbao. En nu afdalen en naar de finish.

De podcast van Steven Dalebout: Huilend in de Rabobank-bus (#13)

Het contrast kan niet groter zijn in de Tour van 1999. Terwijl Lance Armstrong wordt bewierookt in de bergen, vallen de Rabobank-renners verder van hun voetstuk.

Luister via onderstaande tweet naar de podcast van NOS-verslaggever Steven Dalebout.

33 km - Mühlberger en Yates aan kop

Het spel is nu echt op de wagen bij de koplopers. Op de laatste klim van de dag, de Hourquette d'Ancizan, gaat Trentin Clarke voorbij en daarna komen Mühlberger en Yates erop en erover.

Van Gaal heeft nog wel wat wielrentips voor ploegleiding Jumbo-Visma

De voetbaltrainer rijdt in de Tour de France een dag mee met de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma en zal 's avonds te gast zijn in De Avondetappe.

Van Gaal heeft nog wel wat wielrentips voor ploegleiding Jumbo-Visma

Fiets Dennis

Fiets van Rohan Dennis staat bij de bus van de ploeg aan de finish. "He seems OK", meldt een medewerker van Bahrain-Merida.

Fiets Rohan Dennis

46 km - Clarke alleen

Op zijn 33ste verjaardag is Simon Clarke nu alleen in de aanval gegaan in de afdaling van de Peyresourde. Hij heeft een voorsprong van al bijna een minuut op een achtervolgende groep van 26 renners (inclusief Teunissen, zonder Groenewegen en Bol).

Onduidelijkheid rond afstappen Dennis

Achter het afstappen van Rohan Dennis staan vraagtekens. Zijn ploeg Bahrain-Merida start een onderzoek naar het afstappen van de wereldkampioen tijdrijden, een dag voor de tijdrit. Waarom hij is afgestapt en waar Dennis nu is, is nog onduidelijk.

63 km - Wellens als eerste boven op Peyresourde

Op de top van de Peyresourde ziet Lilian Calmejane bergkoning Tim Wellens en Serge Pauwels nog voorbijkomen. Benoot komt als vierde boven voor de jarige Simon Clarke, 33 jaar geworden vandaag.

Knaven: 'Alaphilippe is geen pannenkoek'

Ineos-ploegleider Servais Knaven ziet Julian Alaphilippe ook na de tijdrit van vrijdag nog in het geel rijden en misschien wel langer... "Hij is geen pannenkoek"

Knaven: 'Alaphilippe is geen pannenkoek'

65 km - Achtervolgers houden Calmejane in zicht

De achtervolgers lopen iets in op Calmejane. Het verschil is 31 seconden. De Fransman won eerder in 2017 een Touretappe, van Dole naar Station des Rousses.

Deplus, knecht van Kruijswijk: 'Vandaag begint de Tour voor mij'

Laurens De Plus van Jumbo-Visma rijdt als helper van Steven Kruijswijk tot nu toe een onopvallende Tour. Vandaag komt hij mogelijk voor het eerst in beeld in de Pyreneeën.

Deplus, knecht van Kruijswijk: 'Vandaag begint de Tour voor mij'

70 km - Calmejane alleen door

Calmejane gaat alleen verder en laat Colbrelli achter op de beklimming van de Peyresourde. De achtervolgende groep volgt op meer dan 30 seconden.

De kwis die niet te googelen is

Het is weer tijd voor de 'kwis die niet te googelen is' met Cindy Pieterse in Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip wielershirt.

De vraag van vandaag luidt: wat is het verschil tussen de rugnummers van nummers 1 en 2 van deze etappe? Mail tot 10 kilometer voor de finish naar kwis@nos.nl.

Zet het antwoord in het onderwerp en naam, adres en shirtmaat in de mail. Uit alle goede inzendingen trekt de negenkoppige jury één winnaar. Die wordt alleen bekend gemaakt via Radio Tour de France en natuurlijk krijgt de winnaar ook persoonlijk bericht.

74 km - Colbrelli en Calmejane vooraan

Sonny Colbrelli gaat alleen verder op de Col de Peyresourde. Onder anderen Sagan moet lossen op de klim van de 1ste categorie. Calmejane sluit bij Colbrelli aan.

79 km - Tussensprint voor Sagan

Sagan wint de tussensprint in Bagnères-de-Luchon en verstevigt met 20 punten zijn positie als drager van de groene trui. Colbrelli wordt tweede en neemt de tweede plaats in het puntenklassement voorlopig over van Viviani.

35 ritzeges in Tour

De kopgroep telt maar liefst 35 eerdere ritzeges in de Tour:

Sagan 12x
Groenewegen 4x
Boason Hagen 3x
Matthews 3x
Kristoff 3x
Rui Costa 2x
Avermaet 2x
Trentin 2x
Calmejane 1x
Gallopin 1x
Teuns 1x
Teunissen 1x

86 km - Abandon Nizzolo en Dennis

Giacomo Nizzolo (Dimension Data) geeft op. De Italiaan kwam woensdag ten val en moest vandaag al vroeg lossen uit het peloton.

En nog een opgave: wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis (Bahrein-Merida). En dat een dag voor de tijdrit.

Rondje NOS plagen bij VRT

Over successen hebben de Nederlandse en Belgische journalisten niet te klagen in deze Tour. En dus kan er ook al eens een plaagstoot af, zo vindt Maarten Vangramberen van de Belgische collega's van de VRT. Van Hollandaise naar mayonaise...

Dimension Data eert Mandela

Oranje accenten bij de Zuid-Afrikaanse ploeg Dimension Data vanwege Mandela Day. Oranje helm, oranje bidons en meer. Voormalig president Nelson Mandela van Zuid-Afrika zou vandaag 100 jaar geworden zijn. Hij overleed op 5 december 2013.

Met Edvald Boasson Hagen en Michael Valgren heeft Dimension Data twee man mee in de kopgroep.

121 km - Boven de vier minuten.

De 40 koplopers lopen iets uit op het peloton. Het verschil is nu 4.14. Deceuninck-Quick Step van geletruidrager Alaphilippe bepaalt het tempo aan kop van het peloton.

Langeveld: 'Nog steeds in hoofd morgen te knallen'

Sebastian Langeveld van Education First kwam woensdag ten val in de 11de etappe en zag daarmee zijn plannen om vrijdag te schitteren in de tijdrit in Pau mogelijk in rook opgaan.

Hij kampt onder meer met een diepe wond op zijn elleboog. "Verre van ideaal, maar ik heb nog steeds in mijn hoofd om morgen te knallen", zegt Langeveld.

Luister hieronder het hele interview met Sebastian Langeveld.

Sebastian Langeveld en NOS-verslaggever Steven Dalebout

Sergeant: 'Had de dag ervoor een uur met Caleb gepraat'

Marc Sergeant, ploegbaas van Lotto-Soudal, zag woensdag zijn renner Caleb Ewan de 11de etappe winnen. De dag ervoor had hij een gesprek gehad met de sprinter.

"Dat had hij gevraagd", zegt Sergeant. "Hij zei vijf minuten, het is een uur geworden. Ik heb hem gezegd dat hij zelfvertrouwen moest hebben en de sprint moet beginnen met de gedachte dat alleen hij gaat winnen."

Luister hieronder het hele interview, ook over een inbraak in het hotel.

147 km - Doorkomst Côte de Montoulieu-Saint-Bernard

Bergkoning Tim Wellens komt als eerste van de koplopers boven op de Côte de Montoulieu (4de categorie). Het peloton onder aanvoering van Deceuninck-QuickStep volgt op meer dan drie minuten.

150 km - De namen

Komen ze, de namen van de 40 renners in de kopgroep.

-Peter Sagan, Gregor Mühlberger, Daniel Oss, Max Schachmann (Bora-Hansgrohe)
-Michael Morkov (Deceuninck-Quick Step)
-Oliver Naesen, Tony Gallopin, Matthias Fränk (AG2R La Mondiale)
-Sonny Colbrelli, Iván García Cortina, Dylan Teuns (Bahrain-Merida)
-Imanol Erviti (Movistar)
-Pello Bilbao (Astana)
-Dylan Groenewegen, Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
-Alberto Bettiol, Simon Clarke, Tom Scully (Education First)
-Matteo Trentin, Simon Yates (Mitchelton-Scott)
-Greg Van Avermaet, Serge Pauwels (CCC)
-Rui Costa, Alexander Kristoff (UAE Emirates)
-Fabio Felline, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
-Michael Matthews, Nikias Arndt, Cees Bol, Nicolas Roche (Sunweb)
-Pierre-Luc Périchon, Julien Simon (Cofidis)
-Tiesj Benoot, Roger Kluge, Tim Wellens (Lotto-Soudal)
-Lilian Calmejane (Total-Direct Energie)
-Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)
-Edvald Boasson Hagen, Michael Valgren (Dimension Data)
-Kévin Lédanois (Arkéa-Samsic).

162 km - Bol, Groenewegen en Teunissen erbij

Bol, Groenwegen en Teunissen zitten bij de kopgroep van 40 man. Het verschil met het grote peloton is al 1.43. Daartussen zit nog Würtz. Ineos blokkeert het tempo van het peloton. Dit lijkt de vlucht van de dag te worden.

167 km - Kopgroep van 42 man

En we hebben een kopgroep. Van 42 man! Het peloton is dus gebroken. Met Teuns en Benoot. Zo alle namen.

'Het gaat een echt gevecht worden'

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Dylan Teuns (Bahrein-Merida) voorspelden al voor de start dat het heel zwaar zou worden om weg te geraken en ze krijgen gelijk. "Het gaat een echt gevecht worden", zegt Teuns. "Weg komen bij zo'n vlak begin is net een loterij", aldus Benoot.

Teuns: 'Gaat een groot gevecht worden'
Benoot: 'Vlakke start net een loterij'

171 km - Heel hard

Ze blijven het proberen in het vlakke begin van de 12de etappe. Ook Thomas De Gendt nu weer. Maar nog steeds niemand die echt weg komt.

Het gaat dan ook heel hard. De gemiddelde snelheid is 54,498 km/uur!

Kruijswijk: 'Scherp blijven en rust bewaren'

Voor Steven Kruijswijk verloopt de Tour tot nu vrij voorspoedig met een vierde plaats in het klassement na elf etappes. De kopman van Jumbo-Visma verwacht niet dat de eerste Pyreneeënetappe voor grote verschuivingen gaat zorgen, ook omdat morgen in Pau een tijdrit over 27,2 kilometer op het programma staat.

"Ik verwacht dat Ineos gaat controleren en de boel bij elkaar wil houden, zeker met het oog op tijdrit", aldus Kruijswijk. "We zullen scherp moeten zijn binnen de ploeg, de rust bewaren en zorgen dat ik bij de voorste mannen binnenkom."

Kruijswijk: 'Scherp blijven en rust bewaren'

Podcast De Kopgroep #13: een banddikte (S03)

Drie gepassioneerde wielerexperts - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) - geven in de wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France.

191 km - Poging Sagan

Ook groenetruidrager Peter Sagan doet een poging weg te geraken, maar ook de Slowaak mag niet weg. Het blijft onrustig in het peloton.

Peter Sagan

198 km - Natuurlijk De Gendt

Geen verrassing. Thomas De Gendt in de aanval, maar de Belg haalt het niet. Ook Rohan Dennis, Joey Rosskopf, Fabien Grellier en Greg Van Avermaet komen niet weg. Nog geen geslaagde vluchtpoging in de eerste kilometers.

Départ réel!

Tourdirecteur Christian Prudhomme zwaait met de vlag. De renners mogen los in de eerste Pyreneeënetappe, de 12de etappe van de Tour.

Wie de koers wil controleren moet soms blokkeren of shirtje trekken, 'dat is racen'

Jumbo-Visma-renner George Bennett kreeg afgelopen maandag een boete voor het tegenhouden van Chad Haga. De Sunweb-renner versnelde, maar Bennett versperde hem de weg. Haga bleef op de fiets, maar schoot wel de berm in.

Wat doe je als wielrenner wanneer iemand je wil passeren en van plan is te demarreren naar de kopgroep? Je kunt je verlies nemen en de concurrent laten gaan. Maar je kunt ook de weg blokkeren. "Het is niet verboden om te racen en het is ook niet verboden om dat te voorkomen", zegt Bennett.

Wat mag je doen om een renner te blokkeren in het peloton?

Klassement Alaphilippe nog in het geel

Het algemeen klassement na de elfde etappe in de Tour de France

Van Aert en Broeckx

Wielerploeg Lotto-Soudal vierde woensdag de ritzege van Caleb Ewan met een bijzondere gast. De Belgische oud-renner Stig Broeckx kwam naar het hotel om de succesvolle Australiër en de begeleiding van de ploeg te feliciteren. Hier staat hij voor de start te praten met Wout Van Aert.

Wout Van Aert en Stig Broeckx

Ewan wist dat hij Groenewegens wiel moest hebben: 'Ik geef niet zomaar op'

Ewan wist dat hij Groenewegens wiel moest hebben: 'Ik geef niet zomaar op'

De dag van gisteren: Ewan verslaat Groenewegen met een banddikte en pakt ritzege in Tour

Dylan Groenewegen greep naast een tweede ritzege in de 106de Ronde van Frankrijk. Groenewegen eindigde in Toulouse als tweede, de zege ging naar de Australiër Caleb Ewan.

Ewan verslaat Groenewegen met een banddikte en pakt ritzege in Tour

Etappe 12: eerste Pyreneeënetappe lijkt prooi voor aanvallers

Morgen een tijdrit in Pau en vandaag trekt het Tourpeloton de bergen in. De eerste côte van de vierde categorie zal weinig renners angst inboezemen, maar in de slotfase van de etappe gaat het serieus omhoog. Twee beklimmingen van de eerste categorie staan op het programma, de Col de Peyresourde en La Hourquette d'Ancizan. Daarna is het nog 30 kilometer dalen tot de finish.

Volgens oud-wielrenner en analist Henk Lubberding gaan de laatste twee beklimmingen niet voor grote verschillen tussen de klassementsmannen zorgen. "Het is niet heel veel bijzonders."

Het profiel van de twaalfde etappe van de Tour

Vanavond in Avondetappe, nu bij de start: Louis van Gaal

Louis van Gaal is vandaag in de Tour. Hij maakte een praatje met Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge en stapte daarna in de auto van ploegleider Frans Maassen.

Vanavond is de oud-voetbaltrainer te gast in de Avondetappe.

Jumbo-Visma-directeur Richard Plugge en Louis van Gaal
Louis van Gaal (r) en Frans Maassen
Louis van Gaal in auto Jumbo-Visma

De Tour van vandaag bij de NOS

Vanaf 14.10 uur is de 12de etappe live te volgen op NPO 1, via de NOS-app en op NOS.nl. Radio Tour de France is er zoals gebruikelijk vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

In de Avondetappe ontvangt Dione de Graaff om 22.24 uur voetbaltrainer Louis van Gaal en oud-wielrenners Rob Harmeling en Stef Clement.

Bienvenue de Toulouse

Goedemorgen vanuit Toulouse! De 11de etappe eindigde woensdag met een sprintzege van Caleb Ewan en donderdag begint de eerste Pyreneeënetappe in de Zuid-Franse stad, na Parijs, Marseille en Lyon de vierde stad van Frankrijk. De Fransman Julian Alaphilippe start in het geel. De echte start is om 11.50 uur.