liveblog
NOS WielrennenAangepast

Ewan klopt Groenewegen met banddikte, Terpstra uit koers na val

  • Caleb Ewan wint de elfde etappe in de Tour over 167 kilometer van Albi naar Toulouse.
  • Niki Terpstra moet opgeven na een grote valpartij.
  • Meer reacties en analyses in De Avondetappe, vanavond om 22.13 uur op NPO 1.
liveblog gesloten

À demain!

Hiermee besluiten we het blog voor vandaag. Donderdag zijn we rond 11.15 uur terug voor de eerste Pyreneeënrit van deze Tour. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Morgen: de Pyreneeën!

Het profiel van de twaalfde etappe in de Tour de France

Morgen begint het echte werk voor de klassementsrenners. In de rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre krijgen ze na een rustige aanloop met de Col de Peyresourde (13,2 km à 7 procent) en de Hourquette d'Anzican (9,9 km à 7,5 procent) twee Pyreneeënreuzen voor de wielen.

Op de top van de Hourquette d'Anzican liggen bovendien acht, vijf en twee bonusseconden voor het oprapen, daarna storten de renners zich in de afdaling naar Bagnères-de-Bigorre.

Voor Steven Kruijswijk, de nummer vier in het klassement, wordt het een dag van de waarheid. En dus heeft hij zich zorgvuldig voorbereid.

Steven Kruijswijk verkent de tweede Tourweek in het routeboek

De Avondetappe

Vanavond om 22.13 uur praten Dione de Graaff en Herman van der Zandt verder over de elfde etappe in de Tour. Te gast aan tafel zijn tweevoudig olympisch kampioen schaatsen Kjeld Nuis, journalist Thijs Zonneveld en wielrenster Chantal Blaak.

Kjeld Nuis en Dylan Groenewegen praten bij voor de start in Albi

Hersenschudding en schouderbreuk voor Terpstra: 'Weet niet dat ik op het asfalt heb gelegen'

Terpstra met schouderbreuk uit de Tour: 'Ben ook op mijn hoofd gevallen'

Wielrenner Niki Terpstra heeft de Tour de France moeten verlaten na een val. De Nood-Hollander heeft daarbij een lichte hersenschudding en een scheurtje in zijn schouder opgelopen.

"Ik viel op mijn op hoofd en schouder", reageerde Terpstra gedesillusioneerd nadat hij was onderzocht in de medische wagen van de Tour. "Eerlijk gezegd weet ik niet dat ik op het asfalt heb gelegen. Ik was een beetje draaierig, maar vooral mijn schouder doet verschrikkelijk pijn."

Ewan: "Ervaring op de baan heeft me geholpen"

Met zijn eerste ritzege in zijn eerste Tour de France hoort Caleb Ewan nu ook bij de club van renners die succesvol was in de Tour, de Giro en de Vuelta. De 25-jarige Australiër reed een perfecte sprint, mede dankzij een verleden op de baan.

"Ik moest mijn ervaring vanuit het baanwielrennen gebruiken vandaag om Groenewegen nog te achterhalen", vertelde Ewan. "Hij begon vrij vroeg met sprinten, maar als iemand dat kan volhouden dan is hij het wel. Ik liet een klein gaatje vallen om daarna naar zijn wiel te sprinten en zo gebruik te kunnen maken van de slipstream. Ik moest ervoor vechten, maar uiteindelijk lukte het."

Ritwinnaar Ewan: 'Baanervaring heeft me geholpen'

Laatste kilometer op radio en tv

Ewan verslaat Groenewegen met een banddikte en pakt ritzege in Tour

De Kort zag halve ploeg op de grond liggen

Trek-Segafredo was met vier man betrokken bij de grote valpartij op 30 kilometer van de finish. Giulio Ciccone, Jasper Stuyven, Toms Skujins en Richie Porte. En dus moest wegkapitein Koen de Kort aan de slag, eerst om kopman Porte terug te brengen in het peloton, daarna om het moreel wat op te beuren.

"We kwamen eigenlijk best wel makkelijk terug in de groep", zag De Kort, die Porte de hele dag in zijn wiel had zitten. "Ik had gedacht dat hij wel een beetje geknakt zou zijn, maar dat viel goed mee. We moeten wat tijd inhalen na die waaierrit, dan gaan we dat maar doen."

De Kort moest Porte terugbrengen na val: 'Soms is je werk niet zo zichtbaar'

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de elfde etappe in de Tour de France

Teunissen: 'Net te vroeg, dat kan zelfs Dylan niet'

Mike Teunissen trok zich de tweede plaats van sprinter Dylan Groenewegen aan. "Ik kon het echt niet langer volhouden met de wind vol op kop. Op 250 meter moest Dylan al gaan, toen dacht ik wel: 'oei, dit is net te vroeg. Dit kan zelfs Dylan niet'".

Dat bleek inderdaad te ver om de kleine spurtbom Ewan af te houden. "Zo zie je maar. Het is geen playstation, hè."

Teunissen: 'We kwamen iets te vroeg op kop, kwamen een half mannetje tekort'

Bol achtste ondanks val: 'Lag onderop de stapel met Niki'

Cees Bol was vandaag de aangewezen sprinter bij Sunweb. Hij eindigde als achtste, ondanks een val. "Ik lag onderop de stapel in de valpartij met Niki (Terpstra)", vertelde Bol. "Maar Chad Haga was bij mij en we hebben het eigenlijk nog rustig aangedaan. In de sprint zat ik niet heel goed en ik had ook niet de benen om het nog goed te maken."

Debutant Bol: 'Vorig jaar reed ik nog de Midden-Brabant Poort Omloop'

Groenewegen: 'Soms win je, soms verlies je; maar ik hou er niet van'

"Alles ging goed, ik kon in een heel goede positie beginnen", analyseerde de hevig teleurgestelde Dylan Groenewegen. "Ik merkte dat Mike het niet langer kon doortrekken. Dan moet je de keuze maken om aan te gaan en verlies je met een half wiel, zoals ik eerder met een half wiel won."

"Soms win je, soms verlies je. Je verliest meer dan dat je wint, maar ik hou er nog steeds niet van."

Groenewegen na tweede plaats: 'Soms verlies je, maar daar houd ik niet van'

Uitslag

Uitslag van de elfde etappe in de Tour de France

Blijdschap bij 'The Pocket Rocket'

Caleb Ewan schreeuwt het uit na zijn ritzege in Toulouse

EWAN WINT!

De kleine Australiër klopt Groenewegen met een banddikte op de streep voor zijn eerste ritzege in de Tour. Viviani wordt derde, voor Sagan.

Caleb Ewan klopt Dylan Groenewegen op de streep

2 km - Groenewegen en Bol voorin

Van Aert sleurt nog een keer op kop van de trein van Jumbo-Visma op kop: Groenewegen zit er keurig bij. Ewan zit in zijn wiel, daarna Sagan.

4 km - Van Aert rekent De Gendt in

Aimé De Gendt wordt ingelopen op 4 kilometer van de streep

6 km - De Gendt nog altijd

Aimé De Gendt houdt dapper stand! De Belg heeft nog altijd 26 seconden voorsprong op het ziedende peloton. Maar nu komt het lastige klimmetje...

9 km - Wordt De Buyst de greppel ingeduwd

Chute! Wat een vreemde val van Jens Keukeleire (Lotto-Soudal). Hij krijgt een elleboog van iemand van CCC en duikt zo de greppel in.

Herstel: Het was niet Keukeleire, maar Jasper De Buyst.

10 km - De Gendt schudt andere koplopers af

Aimé De Gendt wil het rode rugnummer en zet nog een keer aan. Zijn drie Franse kompanen geloven het wel. En daar is met name Rossetto niet blij mee.

De val van Terpstra

Terpstra moet Tour verlaten na val in elfde etappe

13 km - Uitklokken

De werkdag van Martin, Monfort en Asgreen zit erop. Ze laten zich gezamenlijk afzakken en rijden rustig richting Toulouse.

13 km - Bol weer voorin

Sunweb heeft zich nu ook met een treintje gemeld voorin. Dat betekent dat Cees Bol weer terug is na de valpartij. Dat geldt trouwens ook voor Porte en Quintana.

De koploeprs hebben nog 25 seconden.

16 km - Inzetten op Grøndahl Jansen

Het peloton is inmiddels op drift geraakt, maar de vier koplopers hebben duidelijk nog wat over. Hun voorsprong van 38 seconden zal niet genoeg zijn om een sprint te voorkomen.

Jumbo-Visma zit met Kruijswijk en Groenewegen nog altijd altijd alert vooraan. En dus ook de sprinttrein met Van Aert, Grøndahl Jansen en Teunissen. Een van de vier heeft nog geen ritzege deze Tour....

21 km - Langeveld, Nizzolo en Ciccone op achterstand

Ook Langeveld, Nizzolo en voormalig geletruidrager Ciccone zijn hard gevallen. Ze rijden op meer dan 4.30 van het peloton.

Voor dat peloton rijden nog steeds de vier koplopers: ze hebben nog altijd 55 seconden voorsprong.

Sebastian Langeveld en Giulio Ciccone gehavend na de valpartij.

Terpstra stapt af na val

Niki Terpstra is hard gevallen in de elfde etappe naar Toulouse

30 km - Terpstra grootste slachtoffer valpartij

Valpartij achterin het peloton! Met wat grote namen: Quintana en Porte moeten in de achtervolging. Ook Cees Bol en Sebastian Langeveld zijn erbij betrokken. Maar het grootste slachtoffer is Niki Terpstra! Dat ziet er niet goed uit.

32 km - Nervositeit in het peloton

Opeens zien we toch wat nervositeit in het peloton. De ploegen van Ineos (Bernal, Thomas), Deceuninck (Alaphililppe en Mas) en Groupama (Pinot) melden zich opeens naast Jumbo-Visma vooraan in het peloton. Dat kan maar een ding betekenen: de wind steekt op!

Zou dit trio na de Tour ook samen op vakantie gaan?

Routiniers Maxime Monfort, Tony Martin en debutant Kasper Asgreen vormen de hele Tour al de 'breakaway-killers' van deze Tour

46 km - Even inhouden

Het ging inderdaad te snel en dus houdt het peloton weer even in. De voorsprong van de vier loopt weer op naar 1.30.

49 km - Onder de minuut

Onder impuls van Jumbo-Visma is het gat met de koplopers inmiddels onder de minuut: 0.59. Maar het is nog wat vroeg om ze echt in te rekenen.

Eet smakelijk!

Tony Martin en Steven Kruijswijk hebben alle tijd om te eten op weg naar Toulouse

68 km - Eenzame vluchters

De vier koplopers in de elfde etappe van de Tour naar Toulouse

Sagan riant aan de leiding

Topvijf puntenklassement

1. Peter Sagan (Bora) 239
2. Michael Matthews (Sun) 167
3. Elia Viviani (Deceuninck) 164
4. Sonny Colbrelli (Bahrain) 160
5. Jasper Stuyven (Trek) 112

67 km - Viviani wint sprintje, Matthews doet niet mee

Ook de gegadigden voor de groene trui hebben de tussensprint betwist: 5. Viviani, 5. Sagan, 6. Colbrelli, 7. Oss, 8. Stuyven, 9. Morkov, 10. Monfort.

Michael Matthews (nummer twee in het puntenklassement) deed niet mee en lijkt het groen uit zijn hoofd te hebben gezet.

78 km - Pérez pakt ook de tussensprint

Pérez is de slokop van de kopgroep. Bij de tussensprint troeft hij opnieuw De Gendt af en pakt zo 20 punten en 1.500 euro voor de ploegkas.

Speciale gast in het commentaarhok

Kjeld Nuis is te gast bij commentator Herbert Dijkstra in de Tour

86 km - Voorsprong boven drie minuten

Het peloton is wel heel rustig naar boven gereden: de voorsprong van de vier is zowaar boven de drie minuten: 3.17.

92 km - De Gendt jaagt op De Gendt

De vier koplopers zitten op de tweede klim van de dag: de Côte de Castelnau-de-Montmiral (4de cat.). Op 2.07 daarachter leidt Thomas De Gendt in het peloton de jacht op zijn naamgenoot.

Bennett goudeerlijk over blokkeren: 'Ik deed wat ik moest doen voor de ploeg'

George Bennett van Jumbo-Visma was maandag geen slachtoffer van blokkeren, maar dader. De kleine klimmer kreeg opdracht van de ploegleiding om geen aanvallers meer door te laten en voegde de daad bij het woord. Zijn duw tegen Chad Haga van Sunweb werd later bestraft door de jury van de Tour.

"Zij wilden de koers heel zwaar maken", vertelt Bennett. "Wij wilden een goed (klein, red.) groepje voor (de sprintkansen van, red.) Dylan en probeerden de koers te blokkeren. Maar zij bleven maar aanvallen. Via de radio hoorden we voortdurend: 'pas op, ze willen erdoor, blokkeer de weg!'. Het is niet verboden om te racen en het is ook niet verboden om dat te voorkomen."

Maar is het wel eerlijk om een ander te beletten aan te vallen? Is dat geen koersvervalsing. "Tsja, ik voel me er niet heel goed over. Ik heb ook wel honderd keer aan de andere kant gestaan en weet dat ik daarover heel gefrustreerd was. Ik deed wat nodig was voor de ploeg. Nu zie ik eruit als een klootzak en dat is niet waarvoor ik hier gekomen ben. Ik zit liever niet meer in die positie, maar ben er zeker van dat ik vaker dit werk moet doen."

Bennett blokkeerde Haga: 'Deed wat ik moest doen, maar voel me er niet goed over'

Bol werd van de weg geduwd: "Ik zou het ook gedaan hebben"

Waarom kunnen de sprintersploegen de vlucht zo makkelijk controleren? Misschien heeft dat wel te maken met een ander fenomeen dat we deze Tour veel zien: het blokkeren van de weg, indien nodig met alle middelen. Kleine groepjes zijn makkelijk te controleren, groepen met meer dan tien renners vormen een veel groter risico.

Het overkwam Cees Bol maandag in de etappe naar Albi. In de beginfase van die rit wilde Bol een poging wagen om het gaatje naar de koplopers te dichten. Maar toen hij bij de voorste rij uitkwam en aanzette voor zijn demarrage kreeg hij een beuk van Kasper Asgreen (Deceuninck).

Desgevraagd reageert Bol opvallend mild: "Eigenlijk niets bijzonders. Ik zou het ook gedaan hebben als ik in zijn situatie zat. Dit hoort ook bij het racen. Soms leggen ploegen de koers lam. Als er geen ruimte op de weg is, dan is het mijn goed recht om het toch te proberen en zijn goed recht om niet aan de kant te gaan."

Bol mild over beuk van Asgreen: 'Ik zou het ook gedaan hebben'

Controle, controle, controle

Opvallend deze Tour: de voorsprong van de kopgroep. Voorheen kregen kopgroepjes nog weleens acht tot tien minuten voorsprong, om in de tweede helft van de etappe langzaam maar zeker te worden binnen gehengeld door het peloton.

Deze Tour zorgen de sprintersploegen ervoor dat de koplopers nooit echt ver weg lopen. Hieronder een overzicht van de maximale voorsprong van de kopgroep deze Tour.

Maximale voorsprong kopgroep Tour 2019

1. Brussel-Brussel (winnaar: Teunissen) 4.15
2. Ploegentijdrit -
3. Binche-Épernay (winnaar: Alaphilippe) 6.18
4. Reims-Nancy (winnaar: Viviani) 3.34
5. Saint-Dié-des-Vosges-Colmar (winnaar: Sagan) 2.32
6. Mulhouse-La Planche des belles Filles (winnaar: Teuns) 9.10
7. Belfort-Chalon-sur-Saône (winnaar: Groenewegen) 5.36
8. Mâcon-Saint-Étienne (winnaar: Thomas De Gendt) 5.08
9. Saint-Étienne-Brioude (winnaar: Impey) 14.19
10. Saint-Flour-Albi (winnaar: Van Aert) 5.00
vet = (kans op een) massasprint

Ewan heeft zijn zinnen gezet op vandaag

Ewan: 'Vandaag winnen en dan zijn alle frustraties weg'

135 km - Pérez pakt bergpuntje

Anthony Pérez is als eerste boven op de Côte de Tonnac, die niet zoals eerder gemeld van de 4de maar van de 3de categorie is. Pérez krijgt dus 2 punten, De Gendt 1 punt. Voorsprong: 2.51.

138 km - Côte de Tonnac

De kopgroep begint zo aan de Côte de Tonnac (3de categorie). Hoe groot denkt u dat de voorsprong is? Inderdaad, 2.18.

Ploegleider Visbeek verklaart: 'Vandaag met Cees meer kans'

Visbeek over keuze voor Bol: 'Met Cees in deze rit meer kans dan met Matthews'

De dag van Cees...?

Bol mag sprinten in Toulouse: 'Winnen kan, maar ik kan ook twintigste worden'

147 km - Matthews op achterstand

Michael Matthews rijdt achter het peloton. Heeft de Australiër, die straks een rol krijgt als leadout van Cees Bol, pech gehad? Waarschijnlijk, hij is inmiddels weer terug.

Michael Matthews moet kilometerslang in de achtervolging op het peloton

Groenewegen wint, zelfs op de rustdag

Vandaag zijn alle ogen natuurlijk weer gericht op Dylan Groenewegen. Zelfs op de rustdag mocht hij juichen. Met Juventus gaf hij kamergenoot Mike Teunissen een draai om de oren (5-1) op de playstation.

Groenewegen weer opgeladen voor de sprint: 'Teunissen al geklopt met FIFA'

154 km - Pérez rijdt naar huis

Behalve Calmejane heeft ook landgenoot Anthony Pérez genoeg redenen om vandaag in de aanval te gaan: hij rijdt richting zijn woonplaats Toulouse.

Cofidis-ploeggenoot Stéphane Rossetto is dan weer in de race om de Tour te beëindigen als de renner met de meeste aanvalskilometers. En Aimé De Gendt rijdt natuurlijk bij Wanty-Gobert, de ploeg die zelden ontbreekt in de vlucht van de dag.

De vier koplopers in de elfde etappe van de Tour de France

155 km - Vertrouwd beeld

En aan kop van het peloton zien we een vertrouwd beeld: Monfort (Lotto-Soudal), Martin (Jumbo-Visma) en Asgreen (Deceuninck-QuickStep) zorgen ervoor dat de voorsprong rond 2.30 blijft.

156 km - Thuiswedstrijd

156 km - Een vlucht als die van vandaag past niet echt bij een voormalig etappewinnaar als Lilian Calmejane. Maar ja, hij komt uit Albi. En dan wil je wel even voor eigen publiek wel even voorop rijden. De voorsprong: 2.13.

165 km - Drie Fransen, één De Gendt

Er is een De Gendt meegeslopen, maar het is niet Thomas dit keer. Calmejane (Total), Rossetto en Pérez (Cofidis) en Aimé De Gendt (Wanty) vormen de vlucht van de dag. Ze hebben al 1.00.

Départ réel - Vier vluchters, peloton sluit rangen

De elfde etappe is onderweg en er springen meteen vier renners weg onder impuls van Lilian Calmejane. Daarachter sluiten de sprintersploegen de rangen.

De vier vluchters sluipen weg uit het peloton in de elfde etappe van de Tour

NEUTRALISATIE - Veel Lotto-Soudal voorin

Op de eerste rij zien we opvallend veel Lotto-Soudal met onder andere De Gendt en Wellens. Maar waarschijnlijker is dat ze hun kaarten zetten op sprinter Ewan en willen voorkomen dat een grote groep wegrijdt.

Renners onderweg

De renners zijn onderweg in de elfde etappe van de Tour de France

Vrijwel windstil

Het is vandaag overigens vrijwel windstil in de Midi-Pyrenées. Een slagveld als in de finale van maandag lijkt vandaag dan ook onwaarschijnlijk.

Cees Bol mag vandaag sprinten

Twee dagen geleden trok hij nog de sprint aan voor kopman Michael Matthews, maar vandaag is Tourdebutant Cees Bol de aangewezen man voor Sunweb om te sprinten in Albi. "Deze aankomst ligt beter voor mij dan voor Matthews", verklaart Bol de keuze van zijn ploeg. Is hij een kanshebber? "Ik denk dat het kan, maar ik kan ook twintigste worden."

Cees Bol won dit jaar verrassend Nokere Koerse

Terpstra heeft plannen

Hoe klein de kans ook, rasechte aanvallers hebben deze etappe aangestipt in het Tourboek. Zoals Niki Terpstra. Collega-wielrenster Chantal Blaak ging op onderzoek uit naar de plannen van Terpstra.

Razende reporter Chantal Blaak zoekt Terpstra en Teunissen op

Abandon Rick Zabel

Rick Zabel zal vandaag in elk geval niet winnen. De zoon zesvoudig groenetruiwinnaar Erik Zabel is ziek en stapt niet meer op voor de elfde etappe.

Glazen bol

Ik eet mijn hoed op als het vandaag geen sprint wordt

NOS-verslaggever Steven Dalebout

Hoe voorkom je een sprint

Het profiel van de elfde Touretappe

De elfde etappe lijkt een kolfje naar de hand van de sprinters. Toch is het volgens oud-wielrenner Maarten Tjallingii mogelijk dat de elfde etappe niet in een massasprint eindigt. "Op vier kilometer van de streep ligt de top van een klein heuveltje en daarna is het bochtig. Het zou kunnen dat iemand een Pöstlbergertje doet...".

Weten wie Lukas Pöstlberger precies is en waarom hij door Tjallingii genoemd wordt? Lees de voorbeschouwing.

Wat een week in de Tour!

Het peloton is al tien dagen onderweg en heeft de eerste rustdag alle tijd gehad om terug te blikken op het eerste deel van de Tour. Dus dat doen wij ook!

Van Teunissen tot Van Aert: de eerste Tourweek in vogelvlucht

Bonjour d'Albi!

Welkom vanuit Albi, de stad waar Wout van Aert ruim een dag heeft kunnen genieten van zijn fraaie ritzege in zijn eerste Tour. Na de rustdag gaat het peloton verder naar Toulouse, van oudsher La Ville Rose (vanwege de veelgebruikte terracotta bakstenen).

Toulouse is met ruim 482.000 inwoners niet alleen de vierde stad van Frankrijk, maar ook het centrum van de Franse vliegtuigindustrie (Airbus) en de Europese ruimtevaart. En het is natuurlijk de stad waar Edgar Davids ooit zijn finest moment in Oranje beleefde.

WK 1998: Davids schiet Oranje langs Joegoslavië