liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen wint en neemt revanche voor teleurstelling van Brussel

  • Etappe 7 van Belfort naar Chalon-sur-Saône was met 230 kilometer de langste van deze Tour de France.
  • Dylan Groenewegen klopt Caleb Ewan en Peter Sagan voor zijn vierde ritzege in de Tour.
  • Giulio Ciccone behoudt in de gele trui, Steven Kruijswijk is achtste op 1.04.
  • De samenvatting en reacties zijn te zien in het sportjournaal om 18.47 uur en De Avondetappe om 22.05 uur (NPO 1).
liveblog gesloten

À demain!

Daarmee besluiten we het liveblog van de zevende etappe in de Tour de France van 2019. Net als vorig jaar opent Dylan Groenewegen zijn rekening op de eerste vrijdag van de Tour in de zevende rit. En daar bleef het niet bij,

Morgen staat er een overgangsetappe naar Saint-Étienne op het programma. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Zaterdag: een etappe voor de aanvallers

Het profiel van de achtste Touretappe

Om 22.05 uur: De Avondetappe

Herman van der Zandt en Dione de Graaff, presentatoren van de Avondetappe

Vanavond om 22.05 uur op NPO 1 praten Dione de Graaff en Herman van der Zandt verder over de fraaie zege van Dylan Groenewegen en het Nederlandse succes. Te gast zijn Danny Nelissen, Thomas Dekker en wetenschapper en aerodynamicadeskundige Bert Blocken.

Directeur Plugge: 'Ongekend dit, elke dag een kans'

Directeur Plugge: 'Dylan gaat door roeien en ruiten'

Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma, kon zijn geluk niet op na de derde ritzege deze Tour de France. Aan zijn topsprinter Dylan Groenewegen heeft hij nooit getwijfeld.

"Elke ochtend staan jullie hier, de media. En niet alleen jullie, maar ook allerlei andere mensen. Iedereen vraagt aan Groenewegen hoe het met hem gaat. Nou, we hebben het gezien: het gaat heel goed met Dylan."

Groenewegen op het podium

Groenewegen wordt gehuldigd als etappewinnaar in de Tour

Kruijswijk: 'Dylan laat zien dat hij de snelste is'

Ook kopman Steven Kruijswijk viel ploeggenoot Dylan Groenwegen direct na de finish in de armen. "Iedereen kent het verhaal van de eerste dagen. Hij moest zelf de knop ook even omzetten. Maar vandaag laat hij zien dat hij gewoon de snelste is. Volgens mij hebben die mannen perfect gewerkt."

Zelf had Kruijswijk niet echt genoten van de 230 kilometer van Belfort naar Chalon-sur-Saône. "Het was best lang", verzuchtte Kruijswijk. "En best wel saai."

'Het was lang en saai, maar super dat we derde ritzege pakken'

Teunissen tevreden ondanks pijnlijke pols: 'Superblij voor Dylan!'

En dan Mike Teunissen? Er gingen al stemmen op dat hij als man-in-vorm voor zijn eigen kansen zou moeten gaan, maar daar wilde Teunissen niets van weten. Zijn doel: met Groenewegen in zijn wiel naar de laatste honderd meter stuiven. En dat lukte, met de ritzege als beloning.

Toch was Teunissen kritisch over het verloop van de leadout. "Dylan kon vrij sprinten, maar zat niet eens in ideale positie. We waren misschien iets te vroeg. Ik ben superblij voor hem."

Valpartij

Zelf ging Teunissen in het begin van de etappe onderuit, toen Tejay Van Garderen een vluchtheuvel over het hoofd zag. "Ik heb een beetje last van mijn pols. De dokter heeft het gecheckt en er is niks gebroken. Maar ik kon niet echt lekker steunen en dan is het irritant dat het meteen zes uur is vandaag."

Teunissen: 'Waren niet makkelijkste dagen voor Dylan, superblij voor hem'

Wat kan superman Van Aert niet?

Opnieuw maakte Wout van Aert veel indruk in de Tour. Op ruim 3,5 kilometer van de streep ging hij op kop van het peloton rijden, trok de hele groep op een lint en bracht zijn sprinter Dylan Groenewegen daarmee in een zetel naar de finishstrook.

"Het was alweer vijf dagen geleden dat we champagne dronken, dus het werd tijd", was de nuchtere reactie van de Belg.

Van Aert: 'Was alweer 5 dagen geleden dat we champagne dronken, dus werd tijd'

Klassementen

Peter Sagan

In de top van de meeste klassementen verandert niets. Alleen in het puntenklassement zien we verschuivingen. De toptien is nu als volgt.

Toptien puntenklassement

1. Peter Sagan 177
2. Sonny Colbrelli 121
3. Elia Viviani 117
4. Michael Matthews 116
5. Caleb Ewan 76
6. Matteo Trentin 75
7. Greg Van Avermaet 70
8. Dylan Groenewegen 66
9. Mike Teunissen 64
10. Jasper Stuyven 63

Groenewegen straalt

Opgeluchte Groenewegen: 'Close finish, ik zag Ewan nog komen'

Terugluisteren!

Terugkijken!

Kijk hoe Groenewegen naar zijn vierde etappezege in de Tour sprint

Klassement

De toptien van het algemeen klassement na rit 7 van de Tour de France

Rituitslag

De toptien van de zevende etappe in de Tour de France

Groenewegen evenaart Blijlevens, Breukink, Dekker en Wagtmans

Met zijn vierde ritzege in de Tour de France komt Groenewegen bovendien op gelijke hoogte met Jeroen Blijlevens, Erik Breukink, Erik Dekker en Wout Wagtmans.

Nederlandse meervoudige ritwinnaars in de Tour

10 Joop Zoetemelk, Jan Raas, Gerrie Knetemann
9 Jean-Paul van Poppel
7 Jan Janssen
6 Jelle Nijdam, Gerben Karstens
4 Dylan Groenewegen, Jeroen Blijlevens, Erik Breukink, Erik Dekker, Wout Wagtmans

Negentien jaar geleden

Het is al de derde Nederlandse zege deze Tour, na die van Mike Teunissen en de ploegentijdrit. De laatste keer dat er drie of meer Nederlandse zeges in een Tour waren, was in 2000. Toen won Erik Dekker drie keer en Leon van Bon een rit.

Groenewegen neemt revanche: 'Drie maal is scheepsrecht'

Dylan Groenewegen schreeuwde het uit toen hij besefte dat de zege binnen was. "Ik hoef niet onder stoelen of banken te steken dat ik alles had gezet op de eerste dag om te winnen en het geel te pakken. Dat was een gigantische teleurstelling. Dan wil je per se een overwinning."

De ritzege voelde dan ook echt als een revanche. "Op 500 meter van de finish raakten we nog even ingesloten, maar Mike (Teunissen) kon nog een beetje ruimte maken. Ik zag Caleb Ewan wel komen en wist dat het meestal een close finish is om van hem te winnen. Dat lukte, heerlijk."

Opluchting

Dylan Groenewegen is opgelucht na zijn zege

GROENEWEGEN WINT!

Dylan Groenewegen wint zijn vierde etappe in de Tour de France! Caleb Ewan kwam nog heel dichtbij, maar komt net tekort. Sagan wordt derde.

Dylan Groenewegen wint de zevende etappe in de Tour de France

2 km - Jumbo-Visma doet het werk

Grondahl Jansen neemt het over van Van Aert. Groenewegen zit in het wiel bij Teunissen, Sagan in het wiel van Groenewegen.

3 km - Wat een beulswerk!

Wout van Aert brengt het peloton binnen 3 kilometer en rijdt zo hard dat het peloton op een lint zit. De klassementsrenners mogen zich laten afzakken.

5 km - Groenewegen in wiel van Teunissen

Groenewegen wijkt geen moment uit het wiel van Teunissen. Ook niet als Van Aert en Grondahl Jansen even uit beeld zijn. Van Aert rijdt inmiddels op kop.

7 km - Dringen vooraan

Team Ineos leidt de dans voor kopmannen Bernal en Thomas. Ook Bora (Sagan) en Jumbo-Visma (Groenewegen) zitten prima voorin. En dat moet ook, want het is draaien en keren.

Laatste kilometer

Wat staat de sprinters te wachten in Chalon-sur-Saône?

12 km - Koplopers ingelopen

Rosetto geeft het op, Offredo gaat nog heel even door. Maar nu zit het er ook voor hem op.

15 km - Strijd om het rode rugnummer

Rossetto en Offredo geven nu alles om hun vlucht nog iets te rekken. Waarom? Het rode rugnummer! Rossetto heeft er al een deze Tour, Offredo pakte de troostprijs in 2018 en 2017 al eens.

18 km - Sprinters in de aanslag

De sprintersploegen beginnen zich al te formeren voor in het peloton, terwijl Wout Poels een veilig plekje in de staart heeft opgezocht. Nog 14 seconden tot de twee koplopers.

25 km - Peloton laat koplopers weer wat uitlopen

Rossetto en Offredo reden vlak voor het peloton, maar de sprintersploegen vinden het nog wat vroeg om de koplopers in te lopen. En dus laten ze de teugels weer vieren. Het verschil loopt weer richting de halve minuut.

Quintana, Martin, Van Aert en de anderen zijn weer gewoon aangesloten in het peloton.

28 km - Dan Martin en Quintana even op achterstand

Nairo Quintana was bezig met een plaspauze en is nu in de aap gelogeerd. Hij zit in een achtervolgende groep, net als Daniel Martin en Wout Van Aert. De Colombiaan heeft geluk, want het valt weer stil vooraan.

31 km - Peloton in stukken

En dan is het opeens koers! Total-Direct Énergie (Terpstra) en CCC (Van Avermaet) hebben de sprint gebruikt om aan te vallen. Het peloton breekt in stukken en de koplopers zijn al bijna ingelopen.

Tussensprint: Colbrelli voor Sagan, Viviani en Matthews

Rosseto krijgt de 20 punten (en 1.500 euro), voor Offredo. Maar interessanter is de sprint van het peloton. Colbrelli wordt in een zetel gebracht en pakt 15 punten, voor Sagan, Viviani en Matthews.

36 km - Sprinters draaien warm voor tussensprint

Op 1.40 van de koplopers melden de mannen van Peter Sagan, Elia Viviani en Sonny Colbrelli zich opeens voor in het peloton. Waarom? De tussensprint komt eraan!

En het peloton

Boegeroep langs de kant tijdens de zevende etappe van de Tour de France

De koplopers

Yoann Offredo en Stéphane Rossetto in de aanval

Greipel (36) ambieert nieuwe loopbaan

Over twintig kilometer, op 33.5 kilometer van de streep, is de tussensprint en dus begint het al een beetje te kriebelen bij de sprinters. Achtvoudig etappewinnaar André Greipel, die dinsdag 37 jaar oud wordt, doet vooralsnog niet mee in het sprintgeweld.

Gisteren zat hij wel in de kopgroep. Daardoor kwam hij ruim binnen de tijd boven op La Planche de Belles Filles en dus had Greipel tijd voor een grapje.

67 km - Nog twee minuten

Het peloton knabbelt seconde voor seconde aan de voorsprong van de twee koplopers. Het verschil met nog 67 kilometer te gaan tot Chalon-sur-Saône is nog 1.54.

Het Tourpeloton op weg in de zevende etappe naar Chalon-sur-Saône

Opmerkelijk: Twittert Toms Skujins vanaf de fiets?

Nog tijdens de etappe stuurde de Letse renner Toms Skujins, woensdag nog een van de koplopers in de Tour-etappe naar Colmar, via Twitter een aanmoediging de wereld in. De aanmoediging was bedoeld voor ploeggenote Ruth Wilder (Trek), op dat moment aanwezig in de kopgroep van de Giro Rosa.

Een uitgebreidere tweet even later over het nieuwe album van Ed Sheeran doet vermoeden dat er - op dit moment - iemand anders achter de knoppen van de Skujins' sociale media zit....

Ondertussen in de Giro Rosa

Elizabeth Banks heeft de achtste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De 28-jarige Engelse kwam in de rit over 133 kilometer naar Maniago solo aan en behaalde daarmee haar eerste profzege.

Lizzy Banks maakte aanvankelijk deel uit van een vluchtgroep van tien rensters, die zich op het laatste klimmetje gevormd had. Pauliena Rooijakkers (CCC) was de enige Nederlandse in die groep, maar ook zij kon niet verhinderen dat Banks op zo'n 12 kilometer van de meet wegsprong.

Annemiek van Vleuten reed in de loop van de etappe ook een tijdje alleen, maar een derde ritzege zat er dit keer nog niet in.

Boetes voor Kruijswijk en vriendendienst

Nog even terug naar de etappe van gisteren naar La Planche des Belles Filles. De Tourjury heeft donderdag een boete van 200 Zwitserse franken uitgedeeld aan onder anderen Steven Kruijswijk vanwege urineren in de buurt van publiek.

Luis Léon Sánchez (Astana) en Sébastien Reichenbach (Groupama-FdJ) kregen voor deze handaflossing in de achtervolging op de voorste groep tien seconden straftijd in het algemeen klassement, vier minpunten in het puntenklassement en een geldboete van 200 Zwitserse frank.

Maar het is ook wel een fraai staaltje collegiaal gedrag.

Vriendendienst Sánchez en Reichenbach op weg naar La Planche

85 km - Voorzichtig opschakelen

De twee koplopers (Offredo en Rossetto) hebben nog maar 2.30 minuut voorsprong.

Leuk feitje: Madonna

Wist u dat de familie van zangeres Madonna uit de streek van geletruidrager Giulio Ciccone (Chieti) afkomstig is. En dat de echte naam van Madonna eigenlijk Louise Ciccone is?

Of de zangeres daadwerkelijk (verre) familie is van de gele trui, is overigens niet duidelijk.

Madonna, oftewel Louise Ciccone

101 km - Laatste bergpuntje voor Offredo

Na de laatste klim van de dag (Côte de Nans, 4de categorie, punt Offredo) heeft het peloton de teugels naar de koplopers weer wat laten vieren: 4.30 minuut is het verschil nu.

Kwis die niet te googelen is

Ook vandaag heeft rondemiss Cindy Pieterse natuurlijk weer een vraag bedacht voor de 'Kwis die niet te googelen is' van Radio Tour de France. Vandaag gaat de vraag over een renner, die in sommige onovertroffen podcasts ook wel 'Het tijdperk' wordt genoemd.

Vraag: Hoeveel seconden na de etappewinnaar komt Bauke Mollema over de streep? (1 minuut 20 schrijf je dus als 80 seconden)

Insturen kan tot 8 km voor de finish naar kwis@nos.nl.

Zet het antwoord in het onderwerp. Naam, adres en gewenste shirtmaat graag in de mail. Uit alle goede inzendingen wordt de winnaar van het prachtige NOS-wielershirt getrokken.

Bauke Mollema

Stevige doorwandeletappe

De gemiddelde snelheid deze etappe is 34,5 kilometer per uur. Dat is aanmerkelijk lager dan in de voorgaande etappes (tot aan de bergrit van donderdag). In de voorgaande etappes lag het gemiddelde zo'n tien kilometer per uur hoger.

Over valpartijen gesproken

Tejay Van Garderen viel in de openingsfase van de zevende etappe op zijn gezicht

In deze etappe hebben we valpartijen gezien van Mike Teunissen, Tejay Van Garderen en zojuist van Nicolas Roche. Maar in algemene zin lijkt het aantal valpartijen mee te vallen dit jaar.

Sommige renners en artsen verklaren dat door te wijzen op het verbod op pijnstiller Tramadol. Dat middel, dat veel gebruikt werd in het peloton, vermindert het reactievermogen en zou daardoor voor gevaarlijke situaties zorgen.

Verslaggever Steven Dalebout vroeg het aan Anko Boelens, de teamarts van Sunweb. "Ik heb geen keiharde cijfers dat het minder is, maar het gevoel dat het minder is kan ik me wel voorstellen. Na elke etappe worden renners gecontroleerd via een klein bloedprikje gecontroleerd. Meestal zijn dat de renners die ook voor de reguliere dopingcontrole zijn aangewezen, maar ook worden er gericht renners gecontroleerd. Mensen die gevallen zijn, worden er vaker uitgepikt. Dat is ook wel logisch, want die zouden in het dagelijks leven ook pijnstillers krijgen."

127 km - Val Roche

Roche zomaar tegen de vlakte tijdens wandeletappe

Oei, een lelijke valpartij van Nicholas Roche (Sunweb). Middenin het peloton valt hij zomaar over zijn stuur op de grond, maar de Ier lijkt er goed vanaf te komen. Hij zit alweer tussen de auto's op de weg terug naar het peloton.

'Steven Kruijswijk ligt goed op schema'

Steven Kruijswijk klimt tijdens de zesde etappe van de Tour de France

Ook heeft Bos goed gekeken naar klassementsrenner Steven Kruijswijk, die gisteren op La Planche des Belles Filles 35 seconden verloor op de eerste van zijn concurrenten, Geraint Thomas.

Zijn oordeel is mild: "Steven ligt goed op schema. Van wat ik heb begrepen is hij, als je puur kijkt naar de hartslagvermogensratio, vergeleken met de Tour van vorig jaar heel erg goed. Ook op de andere beklimmingen", legt Bos uit. "Hij zit op een heel goed niveau op dit moment."

Glazen bol met Theo Bos

"Gisteren was voor de sprinters vervelend, een bergetappe waarin ze diep moesten gaan", vertelt baanwielrenner en analist Theo Bos. "Ze moesten de klimmetjes overleven om bij het gros van de renners te blijven. Als je dan alleen komt te zitten, moet je flink doorharken om op tijd binnen te komen. Maar vandaag is er een rit die ze moeten winnen."

De favoriet voor Bos is Dylan Groenewegen. "Als je de sprint van vandaag vergelijkt met de twee eerdere sprints deze Tour, dan ligt deze hem misschien wel het beste."

135 km - Rossetto sprokkelt bergpunten

De koplopers verdelen de bergpuntjes keurig onder elkaar. Rossetto pakt de twee bergpunten op de Côte de Chassagne-Saint-Dénis (3de categorie). Offredo heeft er nu ook twee. De voorsprong op het peloton: 4.05.

137 km - Stukje klimmen

Het duo aan kop is begonnen aan de tweede klim van de dag, de Côte de Chassagne-Saint-Dénis (3de categorie). Hun voorsprong: 3.20.

Nog niet veel strijd gezien vandaag

Het peloton passeert een tank met kinderen in de zevende etappe van de Tour

Inschakelen op NPO 1

Je kunt nu inschakelen op NPO 1 voor de Touruitzending met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Hoewel? Op de stoel van Ducrot heeft Theo Bos plaatsgenomen om zijn visie op de aanstaande sprint te geven, Ducrot schuift later aan. Herman van der Zandt staat zoals gebruikelijk aan de finish voor de eerste reacties.

En als je niet in de buurt bent van een televisie, dan kun je natuurlijk ook gewoon live meekijken via de stream

Herbert Dijkstra (links) en Theo Bos geven commentaar bij de zevende etappe in de Tour

Over Poels gesproken: 'Wacht, volgens mij vertrekken ze...'

Verslaggever Han Kock trok Wout Poels voor de start in Belfort even aan zijn jasje om hem te vragen over zijn kopmannen. Poels geeft geduldig antwoord, maar dan ziet hij het peloton vertrekken...

Poels kreeg snipperdag op La Planche: 'Ik was een beetje ziek'

163 km - Binnen de vier minuten

Ook Wout Poels (Ineos) heeft dienst vandaag, hij is al kilometers lang de vierde in lijn aan kop van het peloton. Voor hem nog altijd Asgreen, Monfort en Martin. De voorsprong van Rossetto en Offredo schommelt rond de vier minuten.

Yoann Offredo en Stéphane Rossetto op kop in de zevende etappe

Revelatie Meurisse: 'Laten zien dat derde plaats geen toeval was'

Verslaggever Steven Dalebout in gesprek met Xandro Meurisse

180 km - Eerste bergpuntje voor Offredo

De twee koplopers hebben inmiddels het eerste klimmetje van de dag gehad. Offredo pakt een puntje op de Col de Ferrière (4de categorie). De voorsprong loopt alweer een beetje terug: 4.38.

Topdrie bergklassement

1. Tim Wellens (Lotto-Soudal) 43
2. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) 30
3. Xandro Meurisse (Wanty-Gobert) 27

Gele trui op het gemak

Geletruidrager Giulio Ciccone peddelt op z'n gemak mee in de zevende etappe van de Tour

Van der Schueren: 'Mijn ploeg doet het fantastisch'

Samen met Arkéa-Samsic (6de Tour) is Wanty-Gobert (3de Tour) de enige ploeg in het huidige peloton die nog nooit een ritzege boekte. Toch is ploegleider Hilaire van der Schuere dik tevreden met de aanvalslust van zijn renners. "Mijn renners doen het fantastisch."

In de vierde etappe naar Nancy zaten opeens twee van zijn renners mee in de vlucht van de dag: Offredo en Frederik Backaert. Na afloop zei Backaert dat Van der Schueren voor elke etappe strootjes laat trekken en dat de eigenaar van het kortste strootje mee moet met de vlucht.

Die dag zou de ploegleider twee korte strootjes hebben aangeboden. "Nee, nee, dat was niet de bedoeling", bezweert Van der Schueren. "Ik had Offredo gevraagd om Backie in de kopgroep te brengen. Hij zou zich daarna laten uitzakken, maar nu waren ze maar met drie."

Van der Schueren (Wanty): 'Ploeg doet het fantastisch'

Strijdlust

Zowel Stéphane Rossetto als Yoann Offredo zitten al voor de derde keer in zes etappes in lijn in de vlucht van de dag, net zo vaak als de leider in het bergklassement Tim Wellens.

Of ze echt geloven in een ritzege valt te betwijfelen. Maar ze stellen wel hun kandidatuur voor het rode rugnummer voor de strijdlustigste renner.

Aan het einde van de Tour bepaalt een jury en het publiek via stemmen wie de prijs van de Superstrijdlust wint. Vorig jaar ging die prijs naar Daniel Martin, in 2017 was Warren Barguil de gelukkige.

De Kort trots op geel: 'Opsteker, maar Tour is nog lang niet over'

Een vertrouwd beeld aan kop van het peloton. Tony Martin (Groenewegen), Maxime Monfort (Ewan) en Kasper Asgreen (Viviani) bepalen het tempo en houden de voorsprong van de twee vluchters Rossetto en Offredo voorlopig op 5.00.

Achter de drie rijdt Koen de Kort, wegkapitein van Trek-Segafredo dat sinds vandaag het geel van Giulio Ciccone. "We hebben klassementsambities voor Richie Porte en ook Bauke Mollema, dus de Tour is nog lang niet over. Maar dit is wel een mooie opsteker."

Wegkapitein De Kort blij met geel: 'Goede opsteker, Tour nog lang niet klaar'

Groenewegen heeft er zin in: 'Gewoon bij Wout en Mike in het wiel zitten'

Vorig jaar boekte Dylan Groenewegen zijn eerste overwinning op vrijdag in de zevende etappe. Ook nu is het vrijdag en zijn we toe aan de zevende rit. Houdt hij zich daaraan vast? "Blijkbaar niet, want ik wist het niet meer", lacht de Amsterdamse spurtbom.

De wonden van zijn val in de eerste etappe beginnen te helen, hij slaapt weer goed en dus begint het te kriebelen. Wat hij moet doen? "Gewoon bij Wout en Mike in het wiel zitten. Zoals (Deceuninck-) QuickStep het deed, zo kunnen wij het ook."

Groenewegen: 'Het gaat er echt wel een keer uitkomen'

Teunissen vooraf: 'Alle vertrouwen in Dylan'

Mike Teunissen lag net op het asfalt, maar is inmiddels met de andere pechvogel Tejay Van Garderen terug in het peloton. En dus zal hij straks gewoon zijn rol kunnen spelen als leadout voor Dylan Groenewegen.

Zelf de rol als afmaker overnemen, is niet aan de orde. "Al win ik hier nog drie sprints. Ik weet hoe hij kan sprinten en hoe ik kan sprinten, daar zit echt een wereld van verschil tussen. Dus bij ons is daar geen enkele twijfel over. Hij moet gewoon volgen in de finale."

Teunissen: 'Het plan vandaag? Sprinten, met Dylan!'

Snollebollekes in de bus van Ineos

Huh? Sinds het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk is deze hit van Snollebollekes wereldberoemd bij het Oranjelegioen. Ook bij Team Ineos zit de sfeer er goed in!

217 km - Arme Van Garderen

Het wordt een heel lange dag voor Tejay Van Garderen. De Amerikaan is hard op zijn gezicht gevallen.

Tejay Van Garderen zit met een bebloed gelaat weer op de fiets

220 km - Drie minuten voorsprong

Het peloton rijdt langs Sochaux en dat is natuurlijk de stad van autogigant Peugoet en Citroën. De voorsprong van Rossetto en Offredo gaat ook als een speer: ze hebben al bijna drie minuten voorsprong.

Valpartij Teunissen en Van Garderen

Valpartij! Mike Teunissen ligt samen met Tejay Van Garderen op de grond. Teunissen lijkt oké en vervolgt zijn weg. Van Garderen is harder gevallen en zit met bebloed gezicht weer op de fiets.

Valpartij Teunissen en Van Garderen

226 km - Rossetto en Offredo gaan het doen

De aanvaller van Cofidis is weer Stéphane Rossetto! En hij krijgt, zij het na enige aarzeling, gezelschap van een andere aanvaller die we al veel in beeld hebben gezien: Yoann Offredo (Wanty). De twee krijgen in no-time 50 seconden van het peloton.

230 km - DEPART RÉEL

De renners zijn officieel vertrokken voor de zevende etappe richting Chalon-sur-Saône. De eerste aanvallers? Een renner van Cofidis gaat ervandoor, maar niemand gaat met hem mee....

Heeft Terpstra plannen?

Altijd interessant: wie zitten er op de eerste rij achter de auto van Tourdirecteur Christian Prudhomme? We zien onder anderen Amund Grondahl Jansen, Tiesj Benoot, Kasper Asgreen, Julien Bernard, natuurlijk Thomas De Gendt, en...Niki Terpstra!

Ook Egan Bernal in z'n witte trui zit helemaal vooraan. Maar die gaat zeker niet in de ontsnapping zitten....

NEUTRALISATIE

De renners zijn zojuist opgestapt in het centrum van Belfort voor de eerste geneutraliseerde kilometers van de langste etappe deze Tour. Over 230 kilometer krijgt Groenewegen wellicht de kans op revanche.

Kansen voor de sprinters?

Het profiel van de zevende Tour-etappe

De man in het geel: Giulio Ciccone

Giulio Ciccone in de gele trui

Bienvenue de Belfort!

Welkom in Belfort, een fraai stadje van 50.000 inwoners aan de Frans-Zwitserse grens. In 1892 eindigde hier de eerste officiële langeafstandsrace voor hardlopers: zo'n 800 deelnemers begonnen op 5 juni 1892 voor de Parijse opera aan de 380 kilometer naar Belfort.

De race sloeg aan en de organiserende krant Le Petit Journal zag de oplage dag na dag stijgen. Na 100 uur en 5 minuten kwam ene Constant Ramoge als eerste over de finish.

Zo lang zullen de renners vandaag niet doen over de zevende etappe van Belfort naar Chalon-sur-Saône, maar met 230 voornamelijk vlakke kilometers behoort een wandeletappe tot de mogelijkheden.

Etappewinnaar Dylan Teuns, Tim Wellens, Giulio Ciccone en Peter Sagan op de eerste rij in Belfort