liveblog
NOS WielrennenAangepast

Etappe 6: Kruijswijk verliest tijd op Planche des Belles Filles

  • Dylan Teuns wint de 6de etappe van de Tour met aankomst bergop in La Planche des Belles Filles
  • Julian Alaphilippe raakt de gele trui kwijt aan Giulio Ciccone. Steven Kruijswijk zakt naar de 8ste plaats.
  • Kijk om 22.20 uur op NPO 1, NOS.nl of de NOS-app naar De Avondetappe met Dione de Graaff.
liveblog gesloten

À demain

We houden ermee op in La Planche des Belles Filles. Morgen zijn we terug met ons liveblog van de 7de etappe van de Tour de France.

In de Avondetappe op NPO 1, NOS.nl of de NOS-app gaan we vanavond om 22.20 uur uitgebreid terugblikken op de 6de etappe. Dione de Graaff ontvangt Theo Bos, Sven Nys en Henk Lubberding en Herman van der Zandt is op locatie en praat met Steven de Jongh, ploegleider van Trek, en geletruidrager Giulio Ciccone.

Zesde etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

De dag van morgen: sprinters aan zet

De sprinters zijn weer aan zet in de zevende etappe. In de langste etappe van deze editie (230 kilometer) moeten de coureurs wel drie colletjes over, maar de laatste klim wordt al halverwege opgediend.

Chalon-sur-Saône was in 2017 finishplaats in Parijs-Nice. Sam Bennett klopte toen Marcel Kittel en Alexander Kristoff in de sprint. Kristoff is nu ook een van de kanshebbers, net als ritwinnaars Elio Viviani en Peter Sagan en misschien ook Dylan Groenewegen.

Vier keer eerder lag in de Tour de meet in Chalon-sur-Saône. Brian Robinson was in 1959 de eerste winnaar. Vervolgens kregen Jean Stablinski (1961), Rik van Linden (1975) en Thierry Marie (1988) de bloemen.

Ten Dam valt in Oostenrijk

Ten Dam is in de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk naar Kitzbühel ten val gekomen en naar ziekenhuis vervoerd. Hij heeft in ieder geval geen breuken en vliegt vrijdag naar huis.

Reactie Ciccone's ploeggenoot De Kort

Ciccone hoopte op ritzege, maar is gelukkig met geel

Ciccone hoopte op ritzege, maar is gelukkig met geel
De Jongh: 'Tevreden met geel, jammer van de etappe'

Ritwinnaar Teuns: 'Mooiste dag uit mijn carrière'

Ritwinnaar Teuns: 'Mooiste dag uit mijn carrière'

Bennett dacht nog even aan gele trui: 'Het was ieder voor zich'

Jumbo-Visma-renner George Bennett rijdt in dienst van kopman Steven Kruijswijk, maar dacht in de slotfase van de zesde etappe nog even aan de gele trui en liet Kruijswijk achter zich.

Bennett dacht nog even aan gele trui: 'Het was ieder voor zich'

Kruijswijk verliest tijd: 'Niet dramatisch over doen'

Steven Kruijswijk kon in de finale niet meekomen met de favorieten en verloor uiteindelijk 35 seconden op Geraint Thomas en zakte naar de 8ste plaats in het klassement. "Het is wat het is, er komt nog een heleboel aan."

Kruijswijk verliest tijd: 'Niet dramatisch over doen'

Finishverslag op radio Tour de France

Luister naar het finishverslag van de 6de etappe met commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman.

Overige Nederlanders

Achter Bauke Mollema en Steven Kruijswijk (samen op 2.19) komen de overige Nederlanders op grote achterstand binnen. Dylan van Baarle op 11.12, Wilko Kelderman op 18.34 en Wout Poels op 19.28.

Klassement

De gevolgen voor het algemeen klassement. Een secondenspel. Ciccone is de nieuwe drager van de gele trui. Alaphilippe volgt op 6 seconden. Kruijswijk zakt naar de achtste plaats.

Het algemeen klassement na Touretappe 6

Uitslag

De uitslag van de 6de etappe van de Tour de France. Teuns de ritwinnaar en Thomas wint de strijd der klassementsrenners. Alaphilippe blijft in zijn spoor.

Uitslag etappe 6

0 km - Kruijswijk op achterstand

Kruijswijk verliest 2.19 op ritwinnaar Teuns en 35 seconden op Thomas. De kopman van Jumbo-Visma zakt naar de achtste plaats in het klassement.

0 km - Geel voor Ciccone

Ciccone pakt het geel. Alaphilippe komt net tekort.

0 km - Teuns wint!

Het is Teuns! De Belg lost Ciccone en de Tourdebutant wint op La Planche des Belles Filles!

Dylan Teuns komt boven op La Planche des Belles Filles

1 km - Samen naar de meet

Nog 500 meter. Ciccone en Teuns samen naar de meet.

1 km - Ciccone en Teuns beginnen aan gravelstuk

Ciccone en Teuns beginnen aan de steile slotkilometer op gravel met ruim twee minuten voorsprong, maar Landa is in aantocht.

2 km - Jump van Landa

Nu gaat Landa weg. De Spanjaard van Movistar gaat Barguil voorbij en gaat op jacht naar de twee koplopers.

3 km - Barguil ontsnapt

Barguil ontsnapt uit het peloton, waar geletruidrager Alaphilippe gewoon standhoudt.

4 km - Wellens en Meurisse lossen

Wellens, leider in het bergklassement, moet lossen en daarna gaat ook Meurisse eraf. Nog twee koplopers over: Ciccone en Teuns.

Koplopers etappe 6

5 km - Mollema en Kruijswijk

Mollema en Kruijswijk houden stand in de grote groep achtervolgers. De voorsprong van de vier koplopers loopt terug tot drie minuten. En het zwaarste moet nog komen.

6 km - Vuurwerk?

Ook het peloton begint aan de slotklim. Vuurwerk op La Planche des Belles Filles? Het verschil met de koplopers loopt terug naar onder de vier minuten.

7 km - Virtueel in geel

Ciccone, Teuns, Wellens en Meurisse beginnen met 4 minuten voorsprong aan de slotklim, de Planche des Belles Filles. De Italiaan Ciccone rijdt virtueel in het geel.

'Wegwezen!'

Bauke Mollema heeft het niet zo op de motoren vlak voor het peloton, zo weten we van de Giro.

Klik op de foto in de tweet om de video te bekijken.

19 km - Doorkomst Col des Chevrères

Ciccone komt als eerste boven op de Col des Chevrères, voor Teuns, Wellens en Meurisse. Hij pakt hiermee ook 8 bonificatieseconden. Het verschil met het peloton is zo'n vier minuten.

20 km - Vier koplopers

Op de Col des Chevrères (2) komt koploper De Gendt stil te staan. Teuns, Ciccone, Wellens en Meurisse denderen over hem heen. Drie Belgen en een Italiaan vooraan. Ook in het peloton kraakt het.

Bernard

Een van de vluchters, Julien Bernard (geboren in Nevers 17 maart 1992), is de zoon van voormalig wielrenner Jean-François Bernard. Die kennen we onder meer van de Tour in de jaren tachtig en negentig. Bernard werd in 1987 derde in de Tour.

Jean-Francois Bernard in 1987

28 km - Ook Politt eraf

Ook Politt moet lossen. De Duitser van Katusha-Alpecin ziet de 11 achtervolgers van De Gendt langzaam uit zicht verdwijnen.

29 km - Tempo peloton omhoog

Het tempo in het peloton gaat onder aanvoering van Movistar omhoog. Greipel, een van de oorspronkelijk koplopers van 14, wordt ingerekend door het peloton. Koploper De Gendt heeft zo'n 14 seconden voorsprong op de 12 achtervolgers.

37 km - De Gendt gaat solo

Thomas De Gendt komt als eerste boven op de Col des Croix (3) en gaat er meteen vandoor. Tim Wellens, ploeggenoot bij Lotto-Soudal en leider in het bergklassement passeert de top als tweede.

Doorkomst Col des Croix

# Renner Punten
1 Thomas De Gendt 2
2 Tim Wellens 1

40 km - Wanneer?

Nog drie cols te gaan, eerst de Col des Croix (3), dan de Col des Chevrères (2) en dan de gevreesde Planche des Belles Filles (1). Wanneer ontbrandt de strijd der favorieten?

55 km - Doorkomst Ballon d'Alsace

Tim Wellens verstevigt zijn positie als leider in het bergklassement. De Belg troeft zijn landgenoot Xandro Meurisse en de Italiaan Giulio Ciccone af op de top van de Ballon d'Alsace, de tweede klim van de 1ste categorie.

Doorkomst Ballon d'Alsace

# Renner Punten
1 Tim Wellens 10
2 Xandro Meurisse 8
3 Giulio Ciccone 6

59 km - Edet tweede uitvaller

Nicolas Edet (Cofidis) geeft op. De Fransman is ziek. Hij verkeerde al vanaf het begin van de dag in moeilijkheden. Hij is na Patrick Bevin de tweede uitvaller deze Tour.

62 km - Greipel moet lossen

André Greipel is de eerste die al snel op de beklimming van de Ballon d'Alsace moet lossen. Dan blijven er nog dertien over. Achter het peloton heeft Nicolas Edet veel grotere problemen. De Fransman is ziek en rijdt op 21 minuten achterstand.

66 km - Op naar top Ballon d'Aldace

De kopgroep begint aan de beklimming van de Ballon d'Aldace. De voorsprong aan het begin van de klim van 1ste categorie is meer dan acht minuten.

Het profiel van de (zeer interessante) zesde Tour-etappe

Derde ritzege voor Vos in Italië

Het houdt niet op voor de Nederlandse vrouwen in Italië, De derde ritzege alweer voor Marianne Vos in de Giro Rosa. De renster van CCC-Liv verwees in een sprint heuvelop Anna van der Breggen naar de tweede plaats.

Marianne Vos zegeviert in Giro Rosa

86,5 km - Doorkomst Col du Hundsruck

Een verrassende naam bij de doorkomst van de derde klim van de dag, de Col du Hundsruck (2de cat.). Natnael Berhane zet opeens aan en gaat tot ergernis van Wellens als eerste over de meet. Het peloton volgt op 7.50.

1. Natnael Berhane
2. Tim Wellens
3. Giulio Ciccone
4. Thomas De Gendt
#TDF2019

Doorkomst Col du Hundsruck

1 Natnael Berhane 5
2 Tim Wellens 3
3 Giulio Ciccone 2
4 Thomas De Gendt 1

89 km - Barguil sluit aan bij peloton

Barguil moest vlak voor de top van de Grand Ballon van fiets wisselen en begon op achterstand aan de afdaling. Hij vindt na een korte achtervolging weer aansluiting.

Ondertussen worden de lunches geprepareerd voor de renners.

De kwis die niet te googelen is

Gelukkig hebben we Cindy Pieterse nog met 'de kwis die niet te googelen is' uit Radio Tour de France. Doe mee en maak kans op een hip wielershirt.

De vraag luidt: uit welk land komt de etappewinnaar van vandaag? Insturen kan tot 17.00 uur naar kwis@nos.nl

Heel belangrijk voor de negenkoppige jury: zet het antwoord in het onderwerp. In de mail graag naam, adres en gewenste shirtmaat.

100 km - Kopgroep compleet

Met nog 100 kilometer te gaan is de kopgroep weer compleet in de afdaling van de Grand Ballon.

De kopgroep: Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (CCC), Julien Bernard, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Nikias Arndt (Sunweb), Natnael Berhane (Cofidis), Thomas De Gendt, Tim Wellens (Lotto-Soudal), Fabien Grellier (Total-Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), André Greipel (Arkéa-Samsic).

105 km - Val Barguil

Vlak voor de top van de Grand Ballon komt Warren Barguil. De Franse kopman van Arkéa-Samsic moet de achterstand in de afdaling zien goed te maken.

110 km - Doorkomst Grand Ballon

Thomas De Gendt springt ertussenuit om als eerste door te komen op de Grand Ballon (3de categorie). Hij helpt daarmee ploegmaat Tim Wellens van Lotto-Soudal, de leider in het bergklassement. De Italiaan Giulio Ciccone kan daardoor niet alle punten pakken. Ciccone, winnaar van de bergtrui in de Giro d'Italia dit jaar wordt tweede. Beiden gaan er gelijk alleen vandoor.

117 km - Doorkomst Le Markstein

Tim Wellens verstevigt zijn positie als leider in het bergklassement door als eerste boven te komen op Le Markstein, de eerste klim van de dag. Hij troeft de Italiaan Ciccone af in een sprint. Xandro Meurisse, ook in de race voor de bollentrui, wordt derde.

Doorkomst Le Markstein

# Renner Bergpunten
1 Tim Wellens 10
2 Giulio Ciccone 8
3 Xandro Meurisse 6

118 km - Edet lost uit peloton

Nicolas Edet (Cofidis) moet lossen uit het peloton en vraagt om medische assistentie. Hij ziet er ziek uit.

122 km - Beklimming eerste col

De kopgroep is bezig aan de beklimming van de eerste van drie cols van de 1ste categorie, de Markstein, een klim van 10,8 kilometer. De 14 zijn nog bij elkaar. De voorsprong is ruim zeven minuten.

131,5 km - Doorkomst tussensprint in Linthal

Doorkomst tussensprint in Linthal

Plaats Naam Punten
1 Andrea Pasqualon 20
2 Nils Politt 17
3 André Greipel 15

132 km - Ciccone virtueel in geel

Op de 42ste plaats is Giulio Ciccone op 1.43 van Julian Alaphilippe de best geklasseerde renner in het klassement. Hij is nu virtueel drager van de gele trui. De Italiaan veroverde dit jaar de bergtrui in de Giro d'Italia.

140 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van de kopgroep van 14 renners loopt op. Het verschil is nu al bijna vijf minuten.

De namen: Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Serge Pauwels (CCC), Julien Bernard, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Nikias Arndt (Sunweb), Natnael Berhane (Cofidis), Thomas De Gendt, Tim Wellens (Lotto-Soudal), Fabien Grellier (Total-Direct Energie), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Xandro Meurisse, Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), André Greipel (Arkéa-Samsic).

Kopgroep Tour etappe 6

Kruijswijk voor eerste bergetappe: 'Op zoek naar bevestiging'

Ook Steven Kruijswijk weet net als de andere klassementsrenners na vandaag meer over zijn vorm. "Je bent op zoek naar bevestiging", aldus Kruijswijk voor de start. "We zien wel of het goed gaat of slecht. Uiteindelijk moet je er ook weer niet te veel conclusies aan verbinden."

Met de derde plaats in het klassement kan Kruijswijk zomaar een gooi doen naar de gele trui. "Dan moet ik het wel heel goed doen. Zo'n steile aankomst is niet echt mijn beste aankomst."

Kruijswijk voor eerste bergetappe: 'Op zoek naar bevestiging'

150 km - Kopgroep met bergkoning

Veertien renners zijn weggeglipt uit het peloton. Onder hen Tim Wellens, drager van de bolletjestrui. Geen Nederlanders. De voorsprong loopt over de twee minuten.

Tim Wellens in kopgroep

Depart réel!

Tourdirecteur Christian Prudhomme zwaait met de vlag en brengt de 6de etappe van de Tour in gang.

Départ fictif

De renners zijn vertrokken uit Mulhouse voor het 'Départ fictif' van. De echte start is over 20 minuten.

Start etappe 6

Heel Mélisey is vrij voor Pinot

Het is druk bij Groupama-FDJ van Thibaut Pinot. De Fransman is uit op succes vandaag, met de finishplaats op twintig kilometer van zijn geboorte- en woonplaats Mélisey.

Heel Mélisey is vrij vandaag. De burgemeester (Pinots vader) wil dat ze Thibaut gaan aanmoedigen.

Druk bij Pinot
Thibaut Pinot

Het uur van de 'Super Planche'

Ook in de Franse sportkrant uitgebreid aandacht voor de slotklim van zeven kilometer naar La Planche des Belles Filles. Het uur van de 'Super Planche' is bijna aangebroken.

Algemeen klassement

Als de favorieten zich gaan roeren, is het interessant te kijken hoe de verhoudingen liggen tussen de klassementsmannen. Steven Kruijswijk staat er goed voor met slechts 23 seconden achterstand op geletruidrager Julian Alaphilippe. Kijk hieronder naar de andere favorieten.

Het algemeen klassement zal na de zesde etappe op de schop gaan

Froome, Nibali, Aru: de drie eerdere winnaars in La Planche des Belles Filles

Drie keer eerder (2012, 2014, 2017) was La Planche des Belles Filles de aankomstplaats van een Tour-etappe. Twee winnaars (Vincenzo Nibali en Fabio Aru) zullen ook dit jaar een gooi naar de dagzege doen.

Froome, Nibali, Aru: de drie eerdere winnaars in La Planche des Belles Filles

Bevin (CCC) eerste uitvaller Tour

Patrick Bevin is de eerste uitvaller in de Tour de France. De Nieuw-Zeelander van CCC ging dinsdag onderuit en brak daarbij twee ribben. Bevin stapte weer op en reed woensdag zelfs nog de vijfde etappe uit. De pijn verergerde echter en CCC vindt het niet verantwoord dat hij de Tour vervolgt.

"Patrick moet twee weken rusten voordat hij weer kan trainen.Ik verwacht dat hij over een maand weer wedstrijdfit is", aldus teamarts Max Testa van CCC. Vijf etappes met een voltallig peloton is lang, maar geen record voor de Tour. In 2016 had de Deen Michael Morkov in de achtste etappe de twijfelachtige eer de eerste uitvaller te zijn.

Patrick Bevin

De 'showdown'

Herman van der Zandt nam ons in De Avondetappe alvast mee naar de slotklim vandaag naar La Planche des Belles Filles. "Je hoort de grote ploegen met klassementsrenners hier al dagen over. De showdown gaat hier plaatsvinden", vertelt Van der Zandt.

En op wie moeten we dan letten? "Je hebt echt een punch nodig om deze etappe te winnen. Van Steven Kruijswijk weten we dat hij goed kan klimmen, maar niet per se op heel explosieve stukken. Egan Bernal van Team Ineos misschien wel. Iemand die nog kan poefen op het eind."

Herman fietst gevreesde helling La Planche des Belles Filles op

De dag van gisteren

Peter Sagan schreef woensdag de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam. De Slowaakse groenetruidrager van Bora kwam na 175,5 kilometer als eerste aan in Colmar.

Het was na een tweede plaats in de eerste etappe en een vierde en vijfde plek zijn eerste zege deze Ronde van Frankrijk en zijn twaalfde in zijn Tourloopbaan. In zijn kielzog finishte Wout van Aert van Jumbo-Visma als tweede, waarmee hij zes bonificatieseconden bij elkaar raapte.

Vijfde etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting

Favorieten aan de bak

De eerste echte bergetappe van de Tour, met drie beklimmingen van de eerste categorie, waaronder de aankomst bergop in La Planche des Belles Filles, wordt het een rit om van te smullen. De 160,5 kilometer lange rit van Mulhouse naar de aankomstplaats in de Vogezen is de eerste van vijf etappes met een finish bergop.

Na 2012, 2014 en 2017 wordt het pas de vierde keer dat de Tour La Planche des Belles Filles aandoet, maar de 1.140 meter hoge bergtop maakte snel naam. Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru staan op het korte, maar zeer indrukwekkende rijtje winnaars.

Het profiel van de (zeer interessante) zesde Tour-etappe

De Tour van vandaag bij de NOS

De uitzending van de etappe begint om 14.10 uur op NPO 1, NOS.nl en via de NOS-app. Radio Tour de France is er vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

Om 22.20 uur wordt er uitgebreid teruggeblikt in De Avondetappe op NPO 1. Te gast aan de tafel van Dione de Graaff zijn Henk Lubberding, Theo Bos en Sven Nys.

Bienvenue de Mulhouse

Welkom vanuit Mulhouse, waar om 13.05 uur de zesde etappe van de Tour de France van start gaat. De favorieten voor de eindzege zullen in de zesde etappe waarschijnlijk flink aan de bak moeten. In de eerste bergrit krijgen de renners drie cols van de eerste categorie voor hun kiezen.

Mulhouse is een stad in het oosten van Frankrijk, in de Elzas. Vroeger was de stad zoals de rest van Elzas in Duitse handen en heette toen Mülhausen.