liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic daalt naar ritzege en podiumplek, Thomas kraakt niet ondanks spervuur

  • In de 19de etappe over 200,5 kilometer van Lourdes naar Laruns kregen de renners onder meer de Col d'Aspin (1ste), de Col du Tourmalet en de Col d'Aubisque (beiden buitencategorie) te verwerken.
  • Op de Col du Soulor bestookten Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic het geel, maar Geraint Thomas kraakte niet.
  • Roglic maakte het verschil in de afdaling, won voor de tweede keer in zijn nog prille loopbaan een rit in de Tour en steeg naar de derde plek.
  • Nairo Quintana (5de) is de grote verliezer van de dag. Hij verloor meer dan zeven minuten en zakt naar de 9de plaats in het klassement.
liveblog gesloten

À demain!

Twee minuten en vijf seconden. Dat is het verschil tussen Tom Dumoulin en de gele trui van Geraint Thomas. En dat lijkt zelfs voor de wereldkampioen een te groot verschil om goed te maken in de tijdrit van 31 kilometer van zaterdag.

Sterker, Dumoulin zal alle zeilen bij moeten zitten om Primoz Roglic - ook een absolute tijdritspecialist - van het lijf te houden. De Sloveen moet 19 seconden goed maken voor de tweede plek. Ook het verschil met nummer vier Chris Froome is slechts 32 seconden. En kan Steven Kruijswijk, slechts drie seconden voor Mikel Landa, zijn topvijfklassering vast houden?

We zijn er van voor de start van de eerste renner Lawson Craddock om 12.00 uur tot na de finish van geletruidrager Geraint Thomas rond 17.15 uur bij op televisie, radio en online. À demain!

Het profiel van etappe 20 van de Tour de France

De Avondetappe

Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Robert Gesink bepaalden met Primoz Roglic het koersverloop in de turbulente laatste bergetappe in de Tour de France. Maar of de uitkomst is, wat ze gewenst hadden.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt praten er over door in De Avondetappe met Lotto-Jumbo-renner Stef Clement, Danny Nelissen en Edwin Winkels.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Etappe 19 op muziek

Tour de France 2018: de 19de etappe op muziek

Marginal gains

Geraint Thomas weerstond alle aanvallen op zijn gele trui op de zware Pyreneeëncols en wist met een venijnig sprintje zelfs nog 6 bonificatieseconden te pakken op Tom Dumoulin. Met een voorsprong van 2.05 seconden voor de tijdrit van zaterdag kan de eindzege hem bijna niet meer ontgaan.

Reden tot tevredenheid, kortom.

Thomas na laatste bergrit: 'Blij dat ik deze dag kan afvinken'

Spekenbrink trots op Dumoulin

De coup op de gele trui van Geraint Thomas slaagde niet, maar toch kon Iwan Spekenbrink, teambaas van Sunweb, niet meer dan tevreden zijn over zijn poulain Tom Dumoulin. "Hij heeft geen fouten gemaakt en dapper gereden."

Spekenbrink: 'Tom heeft geen fouten gemaakt en dapper gereden'

Gevallen Phinney finisht als laatste

Taylor Phinney is de laatste renner aan de streep in Laruns, met een gezicht vol bloed en pleisters. De extravagante Amerikaan kwam onderweg ten val en heeft vermoedelijk zijn neus gebroken.

De winnaar heeft weinig woorden

En dan Primoz Roglic zelf. Hij leek al de sterkste bergop en na een sublieme afdaling heeft hij niet alleen een hele mooie dagzege op zak, maar ook zicht op het podium.

Zelfs de tweede plek van Tom Dumoulin behoort tot de mogelijkheden gezien de tijdritcapaciteiten van de Sloveen.

"Dit geeft een geweldig gevoel", stelde hij nuchter.

Roglic erg blij met ritzege: 'Geeft een geweldig gevoel'

Tolhoek: volgens mij had ik wel een goede dag

Ook Antwan Tolhoek deelde in de euforie van zijn ploeg na de zege van Primoz Roglic. De Zeeuwse Tourdebutant bleef tot op de Soulor bij zijn kopmannen en kon zodoende zijn steentje bijdragen aan het succes.

"Volgens mij had ik wel een goede dag", constateerde hij nuchter.

Nuchtere Tolhoek: 'Volgens mij had ik wel een goeie dag'

FINISH - Sagan is binnen

Ook Peter Sagan is binnen! Op bijna 38,5 minuut van winnaar Roglic komt de gehavende Slowaak keurig op tijd binnen in de 'grupetto'. Het groen is gered, Sagan kan de champagne in Parijs bestellen.

Slotfase

Roglic wint, Thomas snoept Dumoulin bonificatieseconden af

Gesink voorspelt: Roglic wint morgen weer

Robert Gesink voorspelde de ritzege van zijn ploegmaat Primoz Roglic vanochtend voor de start al. "Dat was een wilde gok, maar niet slecht hè?"

Dat Roglic naar de ritzege kon dalen, was zeker ook te danken aan het werk van Gesink op de Col des Bordères. Door zijn minutenlange inspanningen begon de groep met favorieten uitgedund en uitgewoond aan de Soulor, waar Kruijswijk en Roglic hun aanvallen plaatsten.

"Ik zal ook wel even voorspellen wie er morgen zal winnen", lachte Gesink breeduit. "Roglic."

Gesink blij na dag hard werken: '

Kruijswijk tevreden ondanks matige afdaling

Steven Kruijswijk reed een fantastische etappe met de ene aanval na de andere, maar verloor in de afdaling alsnog wat seconden. Toch kon het humeur van de man uit Nuenen niet kapot. "Fantastisch. We hebben goed gereden, aangevallen. En gewonnen."

Kruijswijk over winst Roglic: 'We hebben het perfect gespeeld'

FINISH - Quintana verliest 7 minuten

Ook Nairo Quintana is binnen. Hij verliest liefst 7.08 minuten en maakt een duikeling in het klassement.

Dumoulin woedend op motor: Roglic rijdt gewoon achter motor weg

"Hij rijdt gewoon weg achter de motor", brieste Tom Dumoulin na afloop van de 19de rit, waarin hij de aanval inzette op de gele trui. Maar Thomas kraakte niet en in de afdaling pakte Primoz Roglic zo veel tijd dat hij zaterdag in de tijdrit zelfs nog een geduchte concurrent voor de tweede plaats kan worden.

En dus was Dumoulin woedend op de motor die in de afdaling voor Roglic had gezeten. "Roglic kan er ook niets aan doen. Hij heeft heel knap gereden. Maar die motor moet gewoon achter ons zitten. Nu hoeft Roglic alleen maar op zijn stang te zitten en hij rijdt weg. Dat is toch belachelijk."

Tom Dumoulin woest na winst Roglic: 'Hier ben ik ziek van'

FINISH - Kruijswijk

Steven Kruijswijk eindigt op 31 seconden van Roglic en houdt 3 seconden voorsprong op Landa in het klassement.

FINISH - Thomas pakt bonificatieseconden

Op 19 seconden wint Thomas het sprintje van de achtervolgende groep en pakt weer zes bonificatieseconden.

FINISH - Roglic wint!

Primoz Roglic won vorig jaar in de derde week al de prestigieuze Alpenrit naar Serre Chevalier en nu wint hij de koninginnenrit in de Pyreneeën.

Primoz Roglic wint de 19de etappe in de Tour de France

3 km - Roglic voor ritzege en podium

Roglic is beneden en heeft een groot gat geslagen met de rest. Dat betekent dat hij niet alleen op weg is naar zijn tweede ritzege in de Tour, maar ook naar de derde plek in het klassement. Dumoulin en Froome moeten nu alles uit de kast halen om hun podiumplek te redden.

8 km - Roglic op weg naar ritzege?

Roglic neemt alle risico's om een gat te slaan in de afdaling. Maar het verschil met de rest, met Dumoulin aan kop, is beperkt. Kruijswijk is al wel 18 seconden kwijt op het groepje en dus ook op Landa.

10 km - Kruijswijk verliest terrein in afdaling

Oei. Steven Kruijswijk kan het tempo niet volgen in de afdaling. Samen met Zakarin hangt hij een paar seconden achter de rest. Dat is zuur, want Landa staat maar 15 seconden achter de Nederlander.

14 km - Quintana boven op 4.45

Intussen komt Nairo Quintana, de nummer vijf van het klassement, boven op de Aubisque. Zijn achterstand is 4.45 minuten.

17 km - Roglic daalt het beste

Roglic slaat een gaatje in de afdaling van de Aubisque, met Dumoulin achter zich. Ze zetten Thomas onder druk. Het gaat nu ook om de ritzege.

20 km - Roglic nog een keer

En daar gaat Roglic nog een keer. Nu als reactie op Bardet, maar het is Dumoulin die de groep met de gele trui terug brengt. Ze zijn bijna boven, de afdaling gaat bepalend zijn.

21 km - Aanval Roglic

Aanval Roglic. De Sloveen rijdt als een speer naar Landa en Bardet, de rest kraakt maar keert toch terug in het wiel. Alleen Bernal is er nu echt af. We hebben nog één koploper: Majka.

21 km - Weer aanval Kruijswijk

Wéér een aanval van Kruijswijk. En weer is het Egan Bernal die de achtervolging leidt.

23 km - Bernal haalt Kruijswijk terug

Bernal brengt de groep met favorieten weer terug bij Kruijswijk. Ze zitten nog maar 15 seconden achter de koplopers Majka, Landa, Bardet en Zakarin.

24 km - Aanval Kruijswijk

We klimmen weer en prompt gaat Steven Kruijswijk weer in de aanval. Dat moet ook, want Froome is in de korte afdaling teruggekeerd bij zijn rivalen. Met dank aan zijn helper Bernal.

28 km - Froome op 30 seconden

De vier zijn op de top van de Soulor gekomen met 30 seconden achterstand op het drietal Landa, Bardet en Majka en 30 seconden voorsprong op de geloste Froome. Nu is het even afdalen en dan nog 8 kilometer klimmen naar de top van de Aubisque.

Nairo Quintana heeft al bijna drie minuten aan zijn broek.

Kruijswijk, Thomas, Dumoulin en Roglic op de Soulor in de 19de etappe

31 km - Froome is eraf

Roglic, Thomas en Dumoulin zijn bij Kruijswijk gekomen. Ze rijden meter voor meter verder weg bij Froome. De vier zijn op 40 seconden van koplopers Landa, Bardet en Majka gekomen.

31 km - Dubbele aanval Roglic

Dubbele aanval Primoz Roglic! En nu duikt Froome in het wiel in dienst van Thomas. Ook Dumoulin is mee. Bij de tweede aanval van Roglic moet Froome wel weer een gat laten.

33 km - Tweede aanval Dumoulin

Bij de tweede aanval van Dumoulin in korte tijd moet Froome er wel af. Maar Thomas en Roglic zitten in het wiel van Dumoulin. En wat erger is, dankzij Bernal lijkt Froome toch te kunnen terugkeren.

33 km - Aanval Dumoulin

Aanval Dumoulin! Thomas , Froome, Roglic, Bernal en Martin reageren. Kruijswijk rijdt er nog voor.

34 km - Landa vertrekt

Mikel Landa heeft wellicht gehoord dat Kruijswijk in aantocht is en vertrekt met Bardet.

35 km - Aanval Kruijswijk!

Aanval Kruijswijk! De Nederlander vertrekt op kousenvoeten en gaat solo op zoek naar glorie. Hij ziet er opvallend fris uit.

Kruijswijk gooit lont in het kruitvat

35 km - De Soulor!

35 km - De renners zijn begonnen aan de Soulor, een ongeclassificeerde klim van 7 kilometer à 8 procent die na een heel korte afdaling overgaat in de Col d'Aubisque.

Alberto Contador, Tom Dumoulin en velen met hen verwachtten híer oorlog tussen de favorieten.

Contador weet wanneer Dumoulin moet aanvallen

Top Col des Bordères

De koplopers zijn op de top van de Col des Bordères (2de cat.). Zakarin is als eerste boven, maar de Rus is een matige daler en moet in de afdaling meteen lossen. Landa, Bardet, Jungels, Kangert, Majka en G. Izagirre gaan door.

De groep met favorieten bestaat nog uit 14 man en rijdt op 1.36 minuten: Thomas, Froome, Kwiatkowski, Bernal (Sky), Dumoulin (Sunweb), Kruijswijk, Roglic, Tolhoek (Lotto-Jumbo), Quintana (Movistar), Martin (UAE), Latour (AG2R), Pozzovivo, J. Izagirre (Bahrein), Caruso (BMC).

41 km - Geschke eraf, Dumoulin alleen

Michal Kwiatkowski heeft het werk aan kop overgenomen van Gesink en meteen loopt de achterstand weer een beetje op. Toch moet Simon Geschke, de laatste helper van Tom Dumoulin, passen. Hij moet het alleen doen.

43 km - Gesink beukte door

Het gebeuk van Robert Gesink heeft de groep met favorieten binnen de twee minuten van Landa en Bardet gebracht, maar nu zit het werk erop. Het verschil: 1.48 minuten.

Robert Gesink leidt de achtervolging op de Col des Bordères

En hoe is het met Sagan?

De gehavende groenetruidrager rijdt inmiddels 20 minuten achter de koplopers, maar zit wel in de bus samen met onder anderen Kristoff en Démare.

Abandon Vanendert

Jelle Vanendert won in 2011 nog een zware Tourrit naar Plateau De Beille. In de negentiende etappe reed hij al de hele dag achter het peloton en heeft zijn conclusies getrokken. Abandon.

Jelle Vanendert in de Tour de France 2018

Goede herinneringen aan Aubisque

Twee jaar geleden boekte Robert Gesink in de Vuelta zijn laatste grote zege door de koninginnenrit te winnen met aankomst op...de Col d'Aubisque. In hetzelfde gebied laat Gesink nu weer zijn klasse zien.

Onder anderen Ten Dam, Castroviejo, Valverde en Gaudu zijn de slachtoffers. Zijn ploegmaat Antwan Tolhoek zit er nog fris bij, net als kopmannen Kruijswijk en Roglic natuurlijk.

Gesink sprint naar zege op de Aubisque

52 km - Onrust in de kopgroep

Bardet, Landa en Majka reden even voor de kopgroep, maar zijn inmiddels weer teruggepakt. Echt soepel is de verstandhouding niet bij de koplopers. Nog 3.10 minuten op de groep met favorieten.

52 km - Gesink beukt bij begin driestapsraket

De renners zijn begonnen aan de slopende driestapsraket van Col de Bordères (8,6 km à 5,8 procent), Col du Soulor (7 km à 8%) en restant van de Col d'Aubisque (5 km à 5%).

In de groep met favorieten bepaalt Robert Gesink nu het tempo. Dat ligt te hoog voor Laurens ten Dam.

Het profiel van etappe 19 van de Tour de France

54 km - Amador is klaar

Het werk van Andrey Amador zit erop. Hij heeft zijn kopman een voorsprong op zijn concurrenten geschonken van 3.30 minuten. Nu moet Landa het zelf doen en krijgt alleen een beetje steun van Bardet.

Goed nieuws voor Gesink

Steven Kruijswijk en Primoz Roglic houden voorlopig hun kruit droog in de groep met favorieten en hebben nog steun van Antwan Tolhoek en Robert Gesink. De 32-jarige routinier kon vandaag goed nieuws bekend maken.

Hij verlengt zijn contract met Lotto-Jumbo met drie seizoenen.

61 km - Drie minuten

De elf koplopers hebben 3.10 minuten op de groep met favorieten. De namen: Landa en Amador (Movistar), Bardet (AG2R), Zakarin (Katusha), Jungels en Alaphilippe (QuickStep), Nieve (Mitchelton), Majka (Bora), Kangert (Astana), Barguil (Fortuneo) en G. Izagirre (Bahrein).

64 km - Elf koplopers

De groep van Landa en Bardet is bij de koplopers gekomen. Dat geldt niet voor Jakob Fuglsang. De Deen reed al een teleurstellende Tour en is na zijn aanval met Bardet stil komen te staan en inmiddels weer ingelopen door de groep met favorieten.

De voorsprong van Landa en Bardet op de groep met favorieten is 3.01 minuten.

70 km - Afdaling voorbij, status quo

De voorsprong van de kopgroep en de groep van Landa en Bardet op de favorieten is niet groter geworden in de afdaling van de Tourmalet. De kopgroep heeft 2.50 minuten voorsprong, Landa en Bardet zitten daar 24 seconden achter. Het is even etenstijd.

89 km - Favorieten over top

Ook de groep met favorieten gaat afdalen. De achterstand op Landa en Bardet: 2.09 minuten.

92 km - Alaphilippe als eerste boven

Julian Alaphilippe is ook als eerste boven op de Tourmalet. Wat een Tour voor de Franse drager van de bolletjestrui!

Kort daarachter komt ook Landa al boven op 0.43 minuten en hij duikt meteen in het wiel van Amador. De Costa Ricaan is een uitstekende daler.

93 km - Landa virtueel derde

Wout Poels heeft zich weer teruggeknokt in de groep met favorieten en voert nu het tempo aan. De voorsprong van Landa is al ruim twee minuten. De Bask is nu virtueel derde in het klassement.

Zakarin heeft het gaatje gedicht naar Landa, die hulp heeft gekregen van de vroege aanvaller Amador. Ook Bardet zit er weer bij.

Romain Bardet en Mikel Landa in de aanval op de Tourmalet

94 km - Vijf koplopers

Op 2,5 kilometer van de top van de Tourmalet hebben we nog vijf koplopers: Nieve, Barguil, Kangert, G. Izagirre en Alaphilippe.

Jungels, Amador en Yates volgen op korte afstand. Voorsprong op het peloton: 2.59 minuten.

95 km - Landa demarreert weer

Rafal Majka is intussen bij het trio Landa, Bardet en Zakarin gekomen en springt meteen mee met de demarrerende Landa. De voorsprong op het peloton is 1.15 minuten.

96 km - Majka bij trio achtervolgers

Rafal Majka is intussen bij het trio Landa, Bardet en Zakarin gekomen. Fuglsang zit er kort achter, maar moet op zijn tanden bijten. Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter zijn al ingelopen door de vijf achtervolgers.

98 km - Nog zeven koplopers

Nog 7 man aan kop: Jungels, Barguil, Kangert, Nieve, Yates, G. Izagirre, Alaphilippe. Andrey Amador lost. Of gaat hij wachten op Landa?

99 km - Poels moet lossen

De groep met favorieten is al flink klein aan het worden. Dumoulin heeft nog altijd Ten Dam en Geschke, Kruijswijk en Roglic hebben Gesink en Tolhoek nog bij zich.

Sky moet het voorlopig doen zonder Wout Poels, die lijkt een slechte dag te hebben.

99 km - 50 seconden voor drietal

Landa (7de), Bardet (8ste) en Zakarin (12de) hebben al 50 seconden op het peloton. Ook Fuglsang (10de) en Majka zijn in aantocht.

100 km - Mollema en Slagter lossen

Vooraan moeten de Nederlanders lossen. Eerst gaat Tom-Jelte Slagter eraf, daarna kan ook Bauke Mollema het tempo niet meer volgen.

100 km - Aanval Bardet

Ook Romain Bardet gaat ervandoor! De nummer acht van het klassement rijdt in één ruk naar Landa en Zakarin. Hij kan nog net een bidon aanpakken van de teruggevallen Silvan Dillier.

102 km - Aanval Zakarin en Landa

Het plannetje van Katusha ontvouwt zich. Ilnoer Zakarin gaat in de aanval met ploegmaat Ian Bosswell. En wie gaat er mee? Mikel Landa, de nummer zeven van het klassement!

104 km - Sagan lijdt, maar breekt niet

De lijdensweg van Peter Sagan achter het peloton doet pijn aan de ogen. Maar de Slowaak verliest helemaal niet zo veel. Hij heeft 8.30 minuten achterstand op de koplopers, 4.30 achter het peloton.

105 km - Renners op Tourmalet

105 km - De kopgroep met Mollema en Slagter is begonnen aan de Col du Tourmalet (17,1 km à 7,3%). De top ligt 2.115 meter boven zeeniveau.

Zwaar genoeg voor aanvallen, maar de 92,5 km naar de streep zal de klassementsmannen toch afschrikken.

108 km - Nog 12 renners op kop

De kopgroep bestaat nog uit 12 renners: Jungels, Barguil, Hardy, Mollema, Kangert, Nieve, Yates, Izagirre, Alaphilippe, Amador, Bennati, Slagter. De voorsprong op het peloton is 4.16. Daar rijdt Katusha nog steeds op kop.

Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter aan kop van de kopgroep in de 19de etappe van de Tour de France

115 km - Peloton boven op Aspin

Ook het peloton is over de top van de Col d'Aspin. Behalve de uitval van Marc Soler (inmiddels terug) is er niets gebeurd.

Peter Sagan moet nog even. De Slowaak zwoegt en zwoegt, een kilometer onder de top.

Lijdensweg voor Sagan op Col d'Aspin

121 km - Alaphilippe zeker van bergtrui

Op 400 meter onder de top van de Col d'Aspin gooit Julian Alaphilippe er nog maar eens een sprintje uit. Zijn laatste rivaal in het bergklassement, Warren Barguil, doet niet eens een poging om hem te volgen. Barguil is wel als tweede op de top, voor Mollema.

De Fransman is nu ook mathematisch zeker van de bolletjestrui, maar moet wel in Parijs over de finish komen.

142 km - Nog 13 voorop

In de kopgroep waaien de renners er nu ook een voor een af. Damien Gaudin was de eerste aanvaller en moest ook als eerste lossen. Ook de andere eerste aanvallers Pöstlberger en Dillier moeten eraf. Hardy kraakt ook, Bennati zit nog aan het elastiek.

Mollema en Slagter houden goed stand.

125 km - Soler vertrekt uit peloton

Met Marc Soler stuurt Movistar nog een pion vooruit. En de formatie van Nairo Quintana (5de in het algemeen klassement) en Mikel Landa (7de) heeft ook al Amador en Bennati in de kopgroep.

Wat is Movistar van plan vandaag?

130 km - Renners op de Col d'Aspin

Het peloton is begonnen aan de Col de Aspin (1ste categorie, 12 km à 6,5 procent) en Peter Sagan hoort bij de eerste renners die gelost worden. Zijn ploeggenoten Daniel Oss en Maciej Bodnar blijven bij hem.

Drie minuten daarvoor is de kopgroep is al even aan bezig met klimmen. Mollema en Slagter draaien rustig mee aan kop.

141 km - Mollema en Slagter aan kop

Mollema en co zijn bij de vijf koplopers gekomen. Vijf, want Tanel Kangert was vanwege pech teruggevallen in de achtervolgende groep. En dan gaan we verder met 18 renners aan kop, met een voorsprong van 3.12 minuten op het peloton. Want de knechten van Katusha hebben al twee minuten van de voorsprong af gereden.

We hebben nu zes duo's van de zelfde ploeg aan kop en zes eenlingen. Nog een keer de namen:

Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Andrey Amador en Daniele Bennati (Movistar), Bob Jungels en Julian Alaphilippe (QuickStep), Adam Yates en Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Warren Barguil en Romain Hardy (Fortuneo), Lukas Pöstlberger en Marcus Burghardt (Bora), Damien Gaudin, Sylvain Chavanel (Direct Énergie), Tanel Kangert (Astana), Silvan Dillier (AG2R), Gorka Izagirre (Bahrein-Merida) en Arthur Vichot (FDJ).

Kruijswijk gaat koersen met het hoofd

In de laatste Alpenrit naar Alpe d'Huez pakte Steven Kruijswijk uit met een monsterlijke aanval in zijn eentje. Vandaag gaat hij met zijn hoofd koersen. "Ik ga zeker niet consolideren, maar dat betekent ook niet dat ik alles-of-niets ga spelen."

Kruijswijk gaat niet consolideren: maar dat betekent ook niet alles-of-niets

152 km - Katusha op kop peloton

Er zijn 18 renners in de aanval, maar geen renners van Katusha. En opeens zien we allemaal rode shirts op kop van het peloton. Straftraining? Of ziet Ilnoer Zakarin kansen voor een ritzege of een toptienklassering?

Hoe dan ook, de hulp van de Zwitsers-Russische ploeg is een meevaller voor Team Sky.

Voor de volledigheid

Ook Damien Gaudin krijgt een bergpuntje achter zijn naam. De Fransman is als eerste boven op de Côte de Capvern-les-Bains (4de categorie).

160 km - 18 aanvallers

De twee achtervolgende groepen zijn bij elkaar gekomen. We hebben dus 12 renners in achtervolging op 6 koplopers.

De namen van de koplopers: Bob Jungels (QuickStep), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Tanel Kangert (Astana), Damien Gaudin (Direct Énergie), Silvan Dillier (AG2R) en Lukas Pöstlberger (Bora).

Op 1.09 minuten rijde de 12 achtervolgers: Gorka Izagirre (Bahrein-Merida), Arthur Vichot (FDJ), Andrey Amador en Daniele Bennati (Movistar), Warren Barguil en Romain Hardy (Fortuneo), Julian Alaphilippe (QuickStep), Sylvain Chavanel (Direct Énergie), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Tom-Jelte Slagter (Dimension Data), Marcus Burghardt (Bora).

Het peloton, onder aanvoering van Team Sky, rijdt op 4.45 minuten.

Bob Jungels leidt de kopgroep in de 19de etappe van de Tour de France

163 km - Ook Slagter in achtervolging

Het lijkt erop dat we het vandaag gaan doen met 18 koplopers, nu nog verdeeld over drie groepen van zes. Behalve Mollema heeft ook Slagter aansluiting gevonden bij het derde groepje.

Het peloton doet het rustig aan en rijdt nu op ruim 3 minuten van de kopgroep.

167 km - Mollema in aantocht

Ook Bauke Mollema is in aantocht! Hij rijdt in een groepje met onder anderen Mikel Nieve voor het peloton, waar het inmiddels is stil gevallen. Het verschil met de zes koplopers is nog niet zo groot: 1.26 minuten.

170 km - Nog meer usual suspects

Dumoulin zat inderdaad - net als Froome - in de tweede groep, maar is inmiddels weer terug. Ook G. Izagirre, Vichot, Amador en Barguil proberen de oversteek te maken.

Barguil maakt nog een heel klein kansje op de bolletjestrui. En dus komt Alaphilippe er ook aan, met Chavanel.

175 km - Dumoulin moet achtervolgen

Vreemd moment in de koers. Het peloton breekt in tweeën en aan kop van de tweede groep rijdt een heel contingent aan Sunweb-renners. Heeft Dumoulin de slag gemist?

179 km - Zes koplopers

Jungels (QuickStep), Yates (Mitchelton-Scott) en Kangert (Astana) komen bij Gaudin (Direct Énergie), Dillier (AG2R) en Pöstlberger (Bora). De nieuwkomers kunnen wél goed klimmen.

181 km - Bekend plekje

181 km - Het peloton is in Bagnères-de-Bigorre, in het verleden veelvuldig aankomstplaats in de Tour de France. Onder anderen Bjarne Riis en Riccardo Ricco mochten er een keer de bloemen in ontvangst nemen.

Eventuele conclusies laten we aan u.

182 km - Jungels, Yates en Kangert in aantocht

De drie koplopers hebben bijna een minuut te pakken. Aan kop van het peloton blijft het onrustig, maar de meeste pogingen stranden. Nu proberen Bob Jungels, Adam Yates en Tanel Kangert het maar weer eens.

Hun uitlooppoging ziet er goed uit!

192 km - Dillier pakt puntje

Het bergpuntje op de Côte de Loucrup (4de) is voor de Zwitserse tijdrijder Silvan Dillier. Is hij vooruitgestuurd om als steunpilaar te dienen voor een aanval van Romain Bardet?

192 km - Gaudu en Jungels in de tegenaanval

Achter het leidende trio gaan wat grotere namen in de tegenaanval. David Gaudu, Mikel Nieve en Bob Jungels hebben ook plannen voor vandaag.

194 km - Trio op eerste klimmetje

Burghardt en Koren zijn weer ingelopen en nu is het aan Lukas Pöstlberger (Bora, 70 kg), Silvan Dillier (AG2R, 75 kg) en Damien Gaudin (Direct Énergie, 82 kg).

Het peloton ziet ook in dit gewichtige trio weinig gevaar en laat ze begaan op het eerste klimmetje van de dag (4de categorie).

220,5 km - Départ réel

Départ réel van de 19de etappe. En meteen wordt er aangevallen door Marcus Burghardt (Bora) en Kristijan Koren (Bahrein-Merida). Twee grote, zware mannen. Zij gaan vandaag niet winnen.

Contador adviseert Dumoulin: aanvallen op Soulor!

Tom Dumoulin krijgt advies van tweevoudig Tourwinnaar en rasaanvaller Alberto Contador: "De Col d'Aubisque is niet zo zwaar, maar als je daar wilt aanvallen, omdat het de laatste kans is, moet het op de Soulor, vlak voor de Aubisque, gebeuren".

Contador weet wanneer Dumoulin moet aanvallen

Renners vertrokken uit Lourdes

NEUTRALISATIE - De kaarsjes zijn opgestoken in Lourdes en de renners zijn vertrokken in de laatste bergrit van deze Tour de France. Over 4,5 kilometer is het départ réel.

Renners steken kaarsjes op in Lourdes

Dumoulin verwacht aanvallen

Gisteren verklapte Laurens ten Dam in zijn wielerpodcast Live slow, ride fast dat Tom Dumoulin vandaag niet alles-of-niets zal spelen. Maar de Limburgse kopman is er de man niet naar om geen plan te hebben. En dus zal hij geletruidrager Geraint Thomas het vuur aan de schenen willen leggen.

"Ik denk dat er op de Tourmalet al aangevallen wordt", aldus Dumoulin voor de start. "Movistar zou dat kunnen doen, Lotto-Jumbo misschien. Maar de echte ontploffing zal op de Soulor zijn.

Dumoulin heeft een plan: maar in de koers gebeurt altijd wat je niet verwacht

Wat moet Tom Dumoulin doen?

In de laatste bergrit zal Tom Dumoulin zeker nog plannen hebben gesmeed om zijn achterstand op de geletruidrager Geraint Thomas te verkleinen. Maar hoe?

NOS-verslaggever Han Kock blikt vooruit: "Hij zal vandaag zeker een minuut van zijn achterstand moeten wegwerken. En dan nog wordt het heel moeilijk in de tijdrit. Op de een of andere manier moet hij Thomas eraf zien te rijden. Maar ja, ga dat maar eens doen tegen de Sky-ploeg met een heel sterke Egan Bernal."

Profiel etappe 19

Veel wielervolgers spraken vorige week al over de koninginnenrit toen Steven Kruijswijk bezig was aan zijn monsteraanval op weg naar Alpe d'Huez. Maar volgens de Tourorganisatie is de koninginnenrit toch écht vandaag.

En dat is niet gek, met Pyreneeënreuzen als de Col de Aspin (1ste categorie, 12 km à 6,5 procent), de Col du Tourmalet (buitencategorie, 17,1 kilometer à 7,3 procent) en de Col d'Aubisque (buitencategorie, 16,6 kilometer à 4.9 procent).

Het laatste stukje op de Aubisque lijkt niet zo zwaar, maar is het wel als je bedenkt dat de zeer onregelmatige Col de Bordères (8,6 km à 5,8 procent) en de Col du Soulor (opgenomen als onderdeel van de Aubisque, maar gewoon 7 kilometer à 8 procent) eraan voorafgaan.

De finish is na een snelle afdaling en drie kilometer vlak naar de streep, wat een ultieme aanval op het geel niet eenvoudig maakt. Maar wie nèt iets minder is, zal vandaag meedogenloos door het ijs zakken.

Het profiel van etappe 19 van de Tour de France

Bonjour à tous!

Nog slechts drie etappes scheidt het Tourpeloton van Parijs. Geletruidrager Geraint Thomas heeft een geruststellende voorsprong van 1.59 uur op zijn naaste concurrent Tom Dumoulin, maar de Nederlander zal in de tijdrit van zaterdag zeker nog tijd terugwinnen op de Welshman.

Zaak dus voor Thomas om geen tijd te verliezen in de laatste bergrit van de Tour, een loodzware Pyreneeënklassieker van Lourdes naar Laruns.

Met dit liveblog zijn we erbij vanaf de officiële start om 12.15 uur tot na de finish. Om 14.00 kun je meeluisteren met Radio Tour de France en vanaf 14.10 uur kun je meekijken op NPO 1.

De Touruitzendingen van 27 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 19: live 14.11 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.13 uur NPO 1 en NOS.nl
Welkom bij het Tour-liveblog!