liveblog
NOS WielrennenAangepast

Geen wijzigingen in klassement na verwachte massasprint in Pau

  • Etappe 18 was overwegend vlak en ging over 171 kilometer van Trie-sur-Baïse naar Pau
  • Démare wint de massasprint, voor Laporte en Kristoff
  • Terpstra reed lang van voren in een kopgroep, maar het werd toch een massasprint
liveblog gesloten

À demain dans les montagnes!

Om 22.10 uur blikken we nog eens terug op de gebeurtenissen van vandaag in De Avondetappe. Dione de Graaff ontvangt Diana Kuip, Edwin Winkels en Danny Nelissen. Te zien op NPO 1, NOS.nl en op de NOS-app.

Morgen gaan we nog één keertje de Franse bergen in. De negentiende etappe begint om 12.15 uur en met ons liveblog zijn we er de hele dag weer bij. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour de France er ook bij, vanaf 14.10 zijn de beelden te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Tot morgen!

De dag van morgen

Hoewel Parijs al in zicht is, is het gevecht om het geel nog niet beslist. Het is niet waarschijnlijk dat Dumoulin in de tijdrit van zaterdag twee minuten goedmaakt op Geraint Thomas, maar wellicht dat hij in de slopende negentiende rit van de Tour iets van de achterstand kan afsnoepen.

Bergop lijkt Thomas ongenaakbaar, maar in de afdaling liggen er kansen voor Dumoulin. De 15 kilometer lange afdaling na de Aubisque zit vol haarspeldbochten.

Het profiel van etappe 19 van de Tour de France

Sinkeldam boos op Greipel: 'Wat hij zegt, kan gewoon niet

De reactie van Ramon Sinkeldam na de achttiende etappe. De helper van Arnaud Démare is boos op André Greipel, omdat de Duitser beweerde dat Démare hulp zou hebben gehad van de ploegleidersauto's om de Pyreneeënetappe van woensdag te overleven.

Sinkeldam boos op Greipel: 'Wat hij zegt, kan gewoon niet

'Het leek alsof we in Azië reden, zo warm en vochtig was het'

Tom Dumoulin kwam de achttiende Touretappe ongeschonden door en kan zich nu richten op de komende dagen, met vrijdag een zware Pyreneeënrit en zaterdag een tijdrit.

De nummer twee van het klassement, op 1.59 van Geraint Thomas, dacht onderweg geregeld aan de dag van morgen. "Wat zou het plan van andere ploegen zijn en hoe kunnen wij daarop inspelen? Ik heb de benen een beetje kunnen sparen vandaag."

Dumoulin: 'Het leek alsof we in Azië reden, zo warm en vochtig was het'

'Het was een potje Pacman spelen voor het peloton'

De reactie van aanvaller Niki Terpstra na de achttiende etappe van de Tour.

Terpstra: 'Het was een potje Pacman spelen voor het peloton'

De top-10 in het klassement

Voor de volledigheid: de top-10 van het algemeen klassement na de achttiende etappe. Het enige verschil met gisteren is de andere achtergrond: een luchtfoto van Pau.

Terugkijken: de massasprint

Démare wint in Pau, Sagan wordt achtste

De top-10

De top-10 van de achttiende etappe. Eindelijk heeft Arnaud Démare zijn ritzege binnen. Peter Sagan komt niet verder dan de achtste plaats.

Démare wint!

Arnaud Démare, die het in de bergen zo moeilijk had, gaat als eerste over de streep in Pau! Hij klopt Laporte en Kristoff, die tweede en derde worden. Sagan kwam er uiteindelijk niet aan te pas.

1 km - Sprinten!

Démare zit goed, Degenkolb zit goed. Affijn, het wordt een massasprint. We weten het zo.

3 km - Mouwen opstropen

De klassementsrenners zijn veilig, de sprinters stropen hun mouwen op. Sagan is ietsje naar achteren gezakt.

6 km - Sagan heeft er zin in

Veel Bora-renners aan de kop van het peloton. Het lijkt erop dat de bont en blauwe Sagan zich straks serieus met de massasprint gaat bemoeien.

9 km - Wie of wie?

Kristoff, Démare, Colbrelli, of toch Sagan? De spanning loopt op in het peloton. De massasprint in Pau is in zicht.

13 km - Daar is Sagan

Het peloton koerst op volle snelheid in de richting van Pau. Opvallend: ook Sagan, nog onder de blauwe plekken na zijn val van gisteren, meldt zich van voren.

16 km - Allen tezamen

En nu is ook de rest van het peloton erbij. We gaan de finale van deze etappe in met één grote groep.

18 km - Voorbij

Precies op de top van de Côte d'Anos wordt de groep-Terpstra ingehaald door een groepje dat zich van het peloton heeft afgescheiden. Van Keirsbulck was overigens als eerste boven.

20 km - Klimmetje twee

Een kleine halve minuut is de voorsprong van de vijf nog, terwijl het tweede colletje van de dag, de Côte d'Anos, wordt bedwongen. De nervositeit in het peloton neemt toe.

Het profiel van de 18de etappe in de Tour de France

29 km - Sprinters in stelling

In het peloton worden de sprinters al zo'n beetje in stelling gebracht. De voorsprong van de groep-Terpstra is gezakt na een kleine 40 seconden. Is het einde in zicht, of komt er nog een truc?

40 km - Marathon

Nog iets minder dan een marathon tot de eindstreep in Pau. De voorsprong van de groep-Terpstra begint terug te lopen: nog maar 45 seconden is er over. Hoeveel illusies zullen de vijf mannen vooraan nog hebben, vraagt commentator Herbert Dijkstra zich af.

En even later loopt de voorsprong weer een beetje op: ruim een minuut voor de vijf koplopers. Zo blijven we nog wel even bezig.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

Het profiel van de 18de etappe in de Tour de France

54 km - Nu even rustig

Het is warm in Pau: zo'n 30 graden, maar dat is altijd nog iets kouder dan in Nederland. In de koers gebeurt er even niet zo veel. De vijf koplopers (Terpstra, Van Keirsbulck, Boudat, Hayman en Durbridge) hebben ruim een minuut voorsprong op het peloton.

Tom Dumoulin peddelt ondertussen rustig mee in het peloton.

Weinig problemen voor Tom Dumoulin in het peloton tijdens de achttiende etappe

Hondje belaagt kopgroep in de Tour

Het was daarnet even schrikken voor de kopgroep: een hondje probeerde over te steken.

Hondje belaagt kopgroep in de Tour

69 km - Status quo

De situatie in de koers is nog steeds hetzelfde. Vijf man, onder wie Terpstra, rijden op kop. Het peloton neemt geen risico en houdt het verschil klein: zo'n anderhalve minuut.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

De Kwis Die Niet Te Googelen Is

In de koers heerst even een status quo, dus we hebben wel even tijd voor De Kwis Die Niet Te Googelen Is, het inmiddels wereldberoemde onderdeel van Radio Tour de France.

Mick Jagger is 75 jaar geworden vandaag, dus gaan we voor de (gewonde) rocker van het peloton: Peter Sagan. De vraag: hoe laat is Peter Sagan vandaag klaar met fietsen?

Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish naar kwis@nos.nl. Maar let op! Als hij onverhoopt tijdens de etappe al opgeeft, kun je daarna niet meer insturen. Wees dus snel! En je kunt maar één keer een antwoord insturen. Zet alleen het tijdstip (bijv. 17.05 uur) in het onderwerp. Zet je naam, adres, shirtmaat en alles wat je verder nog kwijt wil, in het mailtje zelf.

Mick Jagger is vandaag jarig

83 km - Wachten op Hayman

De kopgroep kon Hayman toch niet missen en heeft op de Mitchelton-Scott-renner gewacht. Het zijn dus weer vijf man, onder wie Terpstra, met een voorsprong van ruim anderhalve minuut.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

85 km - Pech voor Hayman

Ai, Hayman kampt met pech aan de fiets en de reparatie duurt lang. Het ziet er niet naar uit dat hij zal kunnen terugkeren in de kopgroep. Ondertussen zijn Stuyven en Vanmarcke terug in het peloton.

De kopgroep, nu nog vier man, heeft nu een voorsprong van iets meer dan twee minuten.

Van der Schueren: 'Zeker en vast meezitten in de vlucht'

Wanty-ploegleider Hilaire Van der Schueren wilde "zeker en vast meezitten in de vlucht", zei hij voor de achttiende etappe. En dat is in de persoon van Guillaume Van Keirsbulck ook gelukt.

Van der Schueren: 'Zeker en vast meezitten in de vlucht'

92 km - Tussensprint

In de tussentijd hebben we de tussensprint in Aurensan gehad. Wat zijn de resultaten?

93 km - Quintana is terug

Quintana en de eveneens gevallen Yates zijn weer aangesloten bij het peloton. Quintana heeft een verbandje om zijn arm en schouder gekregen.

Nairo Quintana wordt verzorgd na zijn val

98 km - Gogl haakt af

Gogl haakt af uit het achtervolgende trio, Stuyven en Vanmarcke gaan door. De kopgroep met Terpsta houdt een halve minuut voorsprong op de twee Belgen en een kleine minuut op het peloton.

103 km - De situatie

De kopgroep met Terpstra heeft een halve minuut voorsprong op het achtervolgende trio Stuyven-Vanmarcke-Gogl. Het peloton zit daar weer een halve minuut achter. En Quintana rijdt na zijn val zo'n 45 seconden achter het peloton.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

104 km - Trio in achtervolging

Drie man zijn ondertussen uit het peloton ontsnapt en in achtervolging van de kopgroep: Stuyven, Vanmarcke en Gogl.

105 km - Quintana valt

Een flinke valpartij in het peloton en Nairo Quintana zit erbij. De Colombiaan stapt met een bloedende arm weer op de fiets.

'Thomas heeft er in Froome een superknecht bij'

Sky-ploegleider Servais Knaven vertelt voor de start van de achttiende etappe over de kansen voor zijn renners. Na het tijdverlies van Chris Froome van gisteren heeft Geraint Thomas er een superknecht bij, aldus Knaven. "Een beetje verrassend was het wel, maar Chris is ook een mens. Thomas is er bijna, de moraal is goed, maar het is nog niet in kannen en kruiken."

Knaven ging ook even in op het incident tussen Froome en een politieman, gisteren na de finish. "Chris had een vrijetijdsjasje aan van een mechanieker, dus hij was onherkenbaar. De intentie van de politieman was goed, maar het was de verkeerde persoon."

Knaven: 'Thomas heeft er in Froome een superknecht bij'

110 km - Puntje voor Terpstra

Niki Terpstra is als eerste van de kopgroep van vijf boven op de Côte de Mardiran. Dat betekent: één bergpuntje.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

116 km - Eerste klimmetje

De kopgroep is begonnen aan het eerste klimmetje van de dag: de Côte de Madiran van de vierde categorie. De voorsprong van Terpstra & co ligt iets boven de minuut.

Het profiel van de 18de etappe in de Tour de France

'Kruijswijk in beste doen van zijn leven'

Lotto-Jumbo-renner Robert Gesink analyseerde voor de start de prima prestaties van zijn ploeggenoten Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. "Steven zit in een hele goede focus, hij laat niets aan het toeval over", aldus Gesink. "Hij is in het beste doen van zijn leven."

Over Roglic zegt Gesink onder meer: "Hij is heel ontspannen. Ik heb hem op het hart gedrukt dat we er alles aan gaan doen de komende dagen. Toen antwoordde hij heel bescheiden 'thank you'."

Gesink: 'Kruijswijk in beste doen van zijn leven'

134 km - Anderhalve minuut

Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott) rijden nog altijd op kop. Maar de voorsprong blijft vooralsnog beperkt tot anderhalve minuut.

Er zitten twee voormalige winnaars van Parijs-Roubaix in de kopgroep: Terpstra en Hayman. Durbridge is de enige van de vijf die wel eens een etappe in een grote ronde heeft gewonnen: de 21ste etappe van de Giro d'Italia in 2015.

Niki Terpstra aan kop van de kopgroep

Ten Dam: 'Denk dat het wel in het slot zit'

Sunweb-renner Laurens ten Dam denkt niet dat Tom Dumoulin de Tour nog kan winnen. "Maar je weet het nooit", zegt hij bij de start van de achttiende etappe. "Ik had gehoopt dat Geraint Thomas gisteren zou kraken, maar dat deed hij niet. Hij is de sterkste."

"Ik hoop alleen niet dat Dumoulin de Tour verliest met minder dan 1.13 verschil", aldus Ten Dam, die doelt op het tijdverlies dat zijn kopman opliep in de slotfase van de zesde etappe naar Mûr de Bretagne.

Ten Dam: 'Denk dat het wel in het slot zit'

143 km - Het mag!

Het peloton wappert met de spreekwoordelijke witte vlag en de kopgroep krijgt het figuurlijke groene licht. De voorsprong van de groep-Terpstra groeit meteen naar ruim anderhalve minuut.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

147 km - Secondenspel

Het blijft een secondenspel tussen de kopgroep met Terpstra en het peloton. Het verschil blijft rond de 20 seconden schommelen. De kopgroep blijft knokken, maar het peloton wordt ook nog steeds hard gereden.

156 km - Lukt het?

Lukt het ze of lukt het ze niet? De kopgroep met Terpstra heeft moeite om afscheid te nemen van het peloton. Een kleine halve minuut is de voorsprong.

Achterin heeft Bora-renner Burghardt lek gereden. De Duitser moet in de achtervolging.

De kopgroep: Niki Terpstra (QuickStep), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty), Thomas Boudat (Direct Energie), Mathew Hayman en Luke Durbridge (Mitchelton-Scott).

164 km - Terpstra!

Niki Terpstra is een van de mannen in de vroege kopgroep! Samen met Van Keirsbulck, Hayman, Durbridge en Boudat probeert hij weg te komen. Het verschil is nog klein.

169 km - Officieel

Er is met de vlag gewapperd, de achttiende etappe is nu echt begonnen. Wie gaat er als eerste vandoor?

Officieuze start

Start! Het peloton is begonnen aan de opwarmkilometers in Trie-sur-Baïse. Over een paar kilometer volgt de officiële start.

Kristoff en Degenkolb?

Het lijkt vandaag een etappe te worden voor de sprinters of de aanvallers. Veel echte sprinters zijn er eigenlijk niet meer over in de Tour. Dus wordt er al snel gekeken naar Alexander Kristoff en John Degenkolb.

"Ik zit in een goede positie, maar je weet het nooit", zei de Noor voor de start. Degenkolb hoopt ook nog een ritzege te kunnen boeken. "Ik voelde me de afgelopen dagen okay", aldus de Duitsers.

Dumoulin topattractie in Boxmeer

Tom Dumoulin is maandag in Boxmeer de topattractie in het eerste criterium na de Tour de France. Ook de in de Tour prominent aanwezige Dylan Groenewegen (twee ritzeges), Steven Kruijswijk en lokale favoriet Wout Poels behoren tot de publiekstrekkers in Daags na de Tour. De wedstrijd wordt in de avonduren verreden.

Rondebaas Pierre Hermans erkent dat het puzzelen is voor de organisatoren van de criteriums. "De wielersport in Nederland zit al enkele jaren in de lift. De prestaties van de renners worden elk jaar beter. Dat is dit jaar niet anders en dat heeft ook consequenties voor de prijskaartjes die nu aan onze renners hangen. Alle veertien Nederlandse Tourrenners halen is daarom onmogelijk.''

Daar is Tom

Tom Dumoulin liep gisteren iets uit op Chris Froome en staat nu tweede in het algemeen klassement, maar hij heeft de hoop op de eindzege in de Ronde van Frankrijk zo goed als opgegeven. "Geraint Thomas staat er echt riant voor, mijn kansen zijn heel klein", zei de Sunweb-renner gisteravond in De Avondetappe. "Er moet wel iets heel geks gebeuren met Thomas, wil dat nog lukken."

Toch is er voor de start nog altijd meer dan voldoende belangstelling voor de Nederlander.

'Laatste kans voor de aanvallers'

Tussen twee zware bergetappes door krijgen de renners een nagenoeg vlakke rit voorgeschoteld in de Ronde van Frankrijk. NOS-analist en Lotto-Jumbo-renner Stef Clement laat zijn licht schijnen over de achttiende rit.

Is groenetruidrager Peter Sagan gewoon weer de favoriet?

"Nou, ik denk dat hij al blij is als hij de etappe een beetje normaal doorkomt na zijn val van gisteren. Eigenlijk mag hij het sprinters als Alexander Kristoff niet moeilijk maken vandaag."

Denk je dat we überhaupt een sprint krijgen?

"Ik hoop dat er een grote kopgroep ontstaat. Het is voor de aanvallers ook zo'n beetje de laatste kans. Misschien gaat Niki Terpstra of Greg Van Avermaet het proberen. Maar ik denk ook aan iemand als Christophe Laporte. In de sprint tegen mannen als Alexander Kristoff is hij kansloos, maar in een groepje van negen à tien renners is hij heel gevaarlijk."

Het profiel van de 18de etappe in de Tour de France

Nibali onder het mes

Nog meer medisch nieuws: Vincenzo Nibali moet zich na zijn val van vorige week in de Tour toch laten opereren. De 33-jarige Italiaanse renner van Bahrain-Merida brak een ruggenwervel toen hij met zijn stuur bleef hangen aan een riem van een camera van een van de supporters en daardoor onderuit ging.

De Tourwinnaar van 2014 maakte de etappe nog wel af, maar stapte de volgende dag niet meer op de fiets. Bahrain-Merida meldt dat "na overleg met diverse specialisten en zorgvuldig bijkomend onderzoek'' is besloten tot een operatie.

Hoe Nibali tegen het asfalt gaat na botsing met toeschouwer

Bont en blauwe én groene Sagan gaat door

De Slowaak Peter Sagan kan de Tour de France vervolgen. De groenetruidrager ging gisteren in de zeventiende etappe onderuit en kwam met een flink aantal blauwe plekken en schaafwonden binnen.

Zijn ploeg Bora meldt dat Sagan na een lange nacht slapen fit genoeg is om weer op de fiets te stappen. "Hij heeft pijn, maar hij zou geen wereldkampioen zijn als hij de uitdaging niet aan zou gaan", zo liet Bora via Twitter weten.

Sagan, die woensdag op 26.29 finishte na ritwinnaar Nairo Quintana, is zeker van de zege in het puntenklassement, maar moet dan zondag wel de meet in Parijs halen.

Waarheen leidt de weg?

Na het geploeter in de Pyreneeën is er in de achttiende Touretappe weer een kans voor de sprinters en de aanvallers. De 171 kilometer lange rit is overwegend vlak, met twee colletjes van de vierde categorie: één na 54 kilometer en één op 18 kilometer van de meet.

Veel sprinters hebben al het strijdperk noodgedwongen moeten verlaten en heel fris zullen de andere snelle mannen ook niet meer zijn. Démare heeft al een paar keer maar net de tijdlimiet gehaald en groenetruidrager Sagan zit na een val in de zeventiende rit onder de schaafwonden.

Als geslaagde vluchtpogingen uitblijven, liggen er dus kansen voor renners als Kristoff, Colbrelli, Degenkolb, Laporte, Cort Nielsen, Pasqualon en Arndt.

Het profiel van de 18de etappe in de Tour de France

De dag van gisteren

De zeventiende etappe, een korte Pyreneeënrit met de veelbesproken maar achteraf beetje suffe startopstelling volgens Formule 1-model, leverde een zege op voor Nairo Quintana.

Tom Dumoulin steeg naar de tweede plek in het algemeen klassement. Een aanval van Dumoulin was Chris Froome te machtig op de slotklim, de Col de Portet. Geletruidrager Geraint Thomas kon wel mee, hij sprokkelde op de streep nog een paar bonificatieseconden ten koste van Dumoulin.

Tour de France 2018: de 17de etappe op muziek

Bienvenue à Trie-sur-Baïse!

Welkom vanuit Trie-sur-Baïse, waar rond 14.00 uur de achttiende etappe van de Tour de France van start gaat. Met Geraint Thomas in het geel en Tom Dumoulin als nummer twee op 1.59.

We volgen de koers van start tot finish in dit liveblog. Vanaf 14.00 uur is Radio Tour de France natuurlijk weer in de lucht op NPO Radio 1. De uitzending op NPO 1 en NOS.nl begint om 14.10 uur.

Welkom bij het Tour-liveblog!