liveblog

Alaphilippe profiteert van val en boekt tweede ritzege, favorieten sparen elkaar

  • De 16de etappe van de Tour de France telt 218 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon.
  • Julian Alaphilippe profiteerde van een val van Adam Yates in de laatste afdaling en boekte zijn tweede zege. Ook Philippe Gilbert reed eerder al solo op kop, maar duikelde in de afdaling van de Portet d'Aspet in het ravijn.
  • Robert Gesink en Bauke Mollema kleurden de aanval, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de zesde en vierde plaats.
  • In de beginfase van de etappe lag de koers zo'n twintig minuten stil, nadat de renners in aanraking waren gekomen met pepperspray.
  • Geraint Thomas bleef de geletruidrager. Hij heeft 1.39 minuten voorsprong op ploeggenoot Chris Froome en 1.50 minuten op Tom Dumoulin.
liveblog gesloten

À demain!

"We gaan iets nieuws doen, iets dat nog niet eerder is vertoond." Met die woorden kondigde Jos Staatsen van de KNVB in 1995 ooit de oprichting van sportzender Sport-7 aan. Zoiets moet de Tourorganisatie ook gedacht hebben, want woensdag staat voor de renners een heuse noviteit op het programma. En dan ook nog een die door alle renners gevreesd wordt.

De zeventiende etappe van Bagnères-de-Luchon tot Saint-Lary-Soulan telt slechts 65 kilometer, maar gaat met de Montée de Peyragudes (14,9 kilometer à 6,7 procent), de Col de Val Louron-Azet (1ste cat., 7,4 km à 8,3 procent) en de Col du Portet (buitencategorie, 16 km à`8,7 procent) wel over drie reuzencols.

De aankomst is op 2.215 meter hoogte in Saint-Lary-Soulan, wat ook meteen het dak van deze Tour is. En dan starten de renners ook nog eens in volgorde van het klassement, al verwacht Tom Dumoulin daar niet veel van.

Wat we wel kunnen verwachten? Vuurwerk van de officiële start om 15.10 uur tot de finish tussen 17.15 en 17.45 uur. Dit wil je niet missen. À demain!

Het profiel van de zeventiende etappe in de Tour de France

De Avondetappe

Alles over deze turbulente 16de etappe en een vooruitblik op de gevreesde etappe van morgen natuurlijk vanavond in De Avondetappe. Vanavond is sprinter Fabio Jakobsen, vernoemd naar de overleden wielrenner Fabio Casartelli, te gast.

Ook Thijs Zonnneveld en acteur Frederik Brom schuiven aan.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Vallen en opstaan op muziek

Tour de France 2018: de 16de etappe op muziek

Pridhomme ziedend op demonstranten

De renners in de Tour werden dinsdag tijdens de eerste Pyreneeënetappe belaagd door boze boeren. Zo'n 31 kilometer na de start lagen er strobalen op de weg, waarna de Franse politie ingreep met pepperspray.

De pepperspray was bedoeld om de protesterende boeren tegen te houden, maar het waren vooral de wielrenners die er last van hadden. Veel kregen vooral last van hun ogen. Daarop werd de koers tijdelijk stilgelegd.

Tourdirecteur Christian Prudhomme reageerde boos op het incident. "Respecteer de renners. Wat de demonstranten ook willen, ze mogen nooit het parcours van de Tour blokkeren."

Tourdirecteur boos, Kruijswijk had half uur last van zijn longen

De winnaar van de dag

Julian Alaphilippe is zonder meer de winnaar van de dag. Eerder deze Tour won hij ook al de eerste Alpenrit naar Le Grand Bornand en nu heeft hij ook de eerste rit in de Pyreneeën op zijn naam gezet.

En dus deed hij ook in het bergklassement uitstekende zaken. Ook al zijn er in de laatste twee Pyreneeënritten dubbele punten te verdienen op de slotklim, lijkt de bolletjestrui dit jaar een prooi voor de 26-jarige Fransman.

Topdrie:
1. Julian Alaphilippe 122 punten
2. Warren Barguil 73 punten
3. Geraint Thomas 30 punten

Julian Alaphilippe straalt in zijn bolletjestrui in Bagnères-de-Luchon

En Yates?

Ook Yates kwam met de schrik vrij nadat hij in gewonnen positie ten val was gekomen in de afdaling naar de finish. Fysiek lijkt de schade mee te vallen, maar mentaal zal de Brit best een deukje hebben opgelopen.

Hoe is het met Gilbert?

Philippe Gilbert was koploper in de eerste Pyreneeënrit tot hij in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet het ravijn indook. De schade viel gelukkig mee. Gilbert kwam binnen als 143ste op 31.11 minuten en mocht vervolgens op het podium de prijs voor de strijdlust in ontvangst nemen.

Sagan mathematisch zeker van groen

Peter Sagan zat een keertje niet in de vlucht van de dag, maar kreeg na afloop wel zijn 101ste groene trui én is mathematisch zeker van de eindzege in het puntenklassement. Als Sagan zondag in Parijs over de streep komt, wint hij voor de zesde keer de groene trui in de Tour de France.

Ook Démare is binnen

Arnaud Démare reed bijna de hele etappe achter het peloton, had op een gegeven moment een half uur achterstand, maar slaagt er toch in om binnen de tijdslimiet in Bagnères-de-Luchon over de meet te komen. Als 147ste en laatste op 41.20 minuten. Bravo Arnaud.

Mollema: Alaphilippe ging zo hard naar beneden

Bauke Mollema reed weer de hele dag in de aanval en werd uiteindelijk vierde. "Ik kwam als derde boven, net achter Alaphilippe. Maar die ging zo hard naar beneden. En het was best een linke afdaling, sommige bochten lagen ook nat. Ik heb zo hard mogelijk geprobeerd af te dalen, maar hij ging nog een stukje sneller."

Mollema na vierde plaats: 'Zwaarste dag in Tour tot nu toe'

Ten Dam: een wolk pepperspray, nog nooit meegemaakt

Ook Laurens ten Dam schrok van de wolk pepperspray die opeens slachtoffers maakte in het peloton. "Ik was blij dat ze het neutraliseerden, want mijn ogen waren aardig aan het prikken. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Ten Dam schrok van pepperspray: 'Nog nooit meegemaakt'

Kruijswijk: aanval Landa geeft wanhoop aan

Steven Kruijswijk zag geen kans om aan te vallen in de eerste Pyreneeënrit. "Ik zat er wel aan te denken, maar toen ging Fuglsang. Wout Poels ging er zo hard achteraan en dan hebben ze ook nog Bernal en Kwiatkowski. Toe dacht ik, laat maar."

Dat vonden de andere kanshebbers ook en dus gebeurde er niets. Tot Mikel Landa vlak voor de top van de Portillon opeens aanviel. "Die aanval geeft volgens mij aan hoe wanhopig ze zijn bij Movistar. Als het bergop niet lukt, dan maar in de afdaling."

En dan was er nog dat vreemde incident aan het begin van de etappe, waarbij de koers werd stilgelegd. "We hoorden in de radio's dat het smal ging worden en daarna begonnen veel renners te hoesten en in hun ogen te wrijven. Toen hoorden we dat het pepperspray was en werd de koers ook stilgelegd. Ik heb nog een half uur last gehad van prikkende ogen en mijn luchtwegen. Dat was even een nieuwe ervaring in het peloton. Niet leuk."

Kruijswijk dacht even aan aanvallen: 'Maar Fuglsang was me voor'

Dumoulin: wilde mijn kruit droog houden

Het werd een status quo tussen de favorieten. En dat was geen verrassing voor Tiom Dumoulin. "Ik wilde mijn kruit droog houden en dat waren ie anderen ook van plan. Dan krijg je dit."

Dat er niet aangevallen werd, heeft alles te maken met de dag van morgen. Dan staat een noviteit op het programma, een bergrit van slechts 65 kilometer met drie zware cols. "Morgen wordt een heel speciale dag. Dat wordt vuurwerk. Eigenlijk zijn het drie korte tijdritten achter elkaar. Maar het is wel tegen anderen, dat is toch net iets anders dan tegen jezelf."

Van de innovatieve start, waarbij de toptwintig in een soort motorsport-opstelling schuin achter elkaar van start zal gaan, verwacht hij niet veel. "Nee, want de klassementsrenners staan vooraan en die willen helemaal niet vanaf de start aanvallen. We gaan gewoon heel rustig rijden tot alle helpers er zijn. "

Dumoulin: 'Het was een dag om je kruit droog te houden'

Algemeen klassement

De favorieten hielden vandaag hun kruit droog. En dus verandert er niets in de toptien.

Het algemeen klassement na de zestiende etappe in de Tour de France

Gesink: het gaat een keer lukken

Robert Gesink was een van de smaakmakers van de zestiende etappe. Hij demarreerde bergop op de Col de Menté en de Col du Portillon en hield het beide keren lang vol. "Ik wilde anticiperen op mannen als Yates en Alaphilippe, die er zo overheen kunnen poeffen. Dat wil ik voor zijn, zodat ze bij mij moeten komen. Maar ja, ik heb lekker gefietst en weer wat geleerd."

Aanvaller Gesink belooft: 'Het gaat een keer lukken!'

Uitslag etappe 16

Uitslag van de 16de etappe in de Tour de France

FINISH - Favorieten binnen

De groep met alle favorieten uit de toptien is ook binnen op 8.52 minuten van winnaar Alaphilippe. Ze kunnen zich gaan opmaken voor de spektakelrit van woensdag!

2 km - Kwiatkowski roept Landa tot de orde

Michal Kwiatkowski, de luxeknecht van Froome en Thomas heeft Landa tot de orde geroepen en leidt het peloton rustig naar de streep. Er gaan vandaag geen verschillen ontstaan in de top van het klassement.

4 km - Landa valt aan in afdaling

De favorieten zijn ook bezig aan de afdaling. Daarin probeert Landa aan te vallen, maar hij komt niet echt weg. Dumoulin zit in het wiel van Thomas, Kruijswijk en Roglic moeten op de tanden bijten.

FINISH - Tweede ritzege Alaphilippe

Alaphilippe wint zijn tweede etappe deze Tour, de vierde alweer voor zijn ploeg QuickStep. Bauke Mollema wordt vierde, Robert Gesink zesde.

Alaphilippe passeert gevallen Yates en wint eerste Pyreneeënrit

2 km - Alaphilippe viert alweer

Alaphilippe is beneden en heeft niets te vrezen van de rest. Yates is intussen ingehaald door Izagirre en Mollema.

4 km - Alaphilippe is weg

Nee hoor, Alaphilippe hoeft niet te vrezen voor Yates. De Brit is geschrokken en verliest veel terrein. Alaphilippe neemt intussen alle risico's.

6 km - Koploper Yates valt!

Valpartij Yates in de afdaling! Hij schuift onderuit, maar lijkt niet veel schade te hebben. Yates hoopt zelfs even te kunnen aansluiten bij de voorbijrazende Alaphilippe, maar dat is vergeefse moeite.

9 km - Fuglsang en Zakarin voor tijdswinst

In het peloton zijn er aanvallen van Jakob Fuglsang en Ilnoer Zakarin, maar ze komen niet weg.

9 km - Yates boven, Alaphilippe op komst

Yates is boven op de Col du Portillon en stort zichzelf in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon. Alaphilippe heeft slechts 18 seconden achterstand, Gesink en Mollema volgen op 32 seconden. Er is nog veel mogelijk in de gevaarlijke afdaling.

11 km - Rust in peloton

In het peloton gebeurt ondertussen weinig. Wout Poels leidt de dans voor Froome en Thomas. Dumoulin, Kruijswijk en Roglic kunnen makkelijk volgen.

11 km - Yates loopt uit

Adam Yates loopt verder uit op Gesink, Mollema en de anderen. De Brit heeft al 26 seconden.

12 km - Aanval Yates

Yates valt aan. Gesink moet op de tanden bijten om in het wiel te komen, maar het gat wordt groter. De andere vijf (Alaphilippe is er ook bij) blijven rustig in het wiel van Gesink. De Brit heeft 12 seconden voorsprong.

13 km - Zes koplopers

Yates, Soler en G. Izagirre zijn bij de drie koplopers gekomen. Ook Vanendert en Alaphilippe zijn nog op komst.

14 km - Peloton begint aan slotklim

Ook het peloton begint aan de Col du Portillon.

15 km - Mollema bij Gesink en Pozzovivo

Bauke Mollema rijdt in zijn eentje naar Gesink en Pozzovivo toe! Drie koplopers, twee Nederlanders!

16 km - Gesink heeft een gat

Gesink met Pozzovivo in het wiel heeft een gat op de achtervolgers. Het verschil is nog klein, zo'n 10 seconden.

Robert Gesink leidt de kopgroep in de 16de etappe van de Tour de France

17 km - Valgren valt aan, Gesink countert

Aanval van Michael Valgren en Rudy Molard. En weer springt Robert Gesink het gaatje dicht en gaat erop en erover. Mollema verspeelt niet te veel energie.

17 km - Begonnen aan slotklim

De koplopers zijn heel even in Spanje en zijn begonnen aan de slotklim, de Col du Portillon (8,3 km à 7,1%). Gesink en Mollema zitten er nog prima bij, voor Barguil gaat het opnieuw te snel.

Viva España!

De koplopers hebben Frankrijk verlaten en rijden nu een paar kilometer in Spanje! Of beter, in Catalonië. En laat dat nu de de provincie zijn waar koploper Marc Soler vandaan komt.

Kwis die niet te googelen is

Het is even rustig in de koers voordat de messen geslepen worden op de slotklim. Tijd voor de dagelijkse quizvraag van Radio Tour de France. Waar rondemiss Cindy Pieterse zich vandaag door heeft laten inspireren is niet helemaal duidelijk, maar de vraag gaat over een Italiaan in Duitse dienst:

Hoe laat komt Daniel Oss binnen?Noteer de tijd als bijvoorbeeld 17.02.

Zet het antwoord in het onderwerp. Zet in de mail zelf je naam, adres en gewenste shirtmaat. (Let op! Het shirt valt klein)

Insturen kan tot 10 kilometer voor de finish.

23 km - De Kort ingerekend

De groep met favorieten slikt een deel van de oude kopgroep met onder anderen Koen de Kort weer op. Tom Dumoulin heeft nog wel altijd Kragh Andersen en Geschke voor zich zitten. Zij rijden in een groepje van zes, ruim een minuut achter de kopgroep.

29 km - 16 koplopers

De kopgroep van 16 renners schuift weer in elkaar. De namen: Gesink, Mollema, Latour, G.Martin, Barguil, Pozzovivo, G. Izagirre, A. Yates, Alaphilippe, Molard, Amador, Soler, Frank, Vanendert en Mülhberger.

31 km - Gesink weer aan kop

De kopgroep is bezig aan de oversteek naar de Col de Portillon, de laatste klim van de dag. Daaruit zijn Rudy Molard en Marc Soler gedemarreerd. En wie sluit daar aan? Robert Gesink!

34 km - Peloton boven op Menté

Ook het peloton is over de top van de Col de Menté. De achterstand op de kopgroep van Gesink en Mollema is 11.44 minuten.

Kruijswijk wil aanvallen

Steven Kruijswijk stal de harten van miljoenen wielerfans met zijn lange, maar vruchteloze solo op weg naar Alpe d'Huez. Ook in de Pyreneeën is hij nog wat van plan. We spraken hem tijdens de rustdag van maandag.

Kruijswijk: 'We zijn niet bang om de knuppel in het hoenderhok te gooien'

37 km - Wapenstilstand bij favorieten

Het peloton is ook bezig aan de Col de Menté, waar Sky het tempo bepaalt. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk rijden makkelijk mee op de tweede rij.

46 km - Alaphilippe als eerste boven

Alaphilippe doet goede zaken voor het bergklassement op de top van de Col de Menté. Hij wint het sprintje van Mollema en loopt weer verder uit op Barguil. Er kan nog wel veel gebeuren in het bergklassement de komende dagen: alleen in de Pyreneeën tellen de punten op de slotklimmen dubbel.

47 km - Mollema komt bij Gesink

Een kilometer onder de top van de Col de Menté krijgen Gesink en Caruso gezelschap van Mühlberger, Alaphilippe, Pozzovivo, Latour en...Mollema!

49 km - Mollema bij 19 achtervolgers

Gesink en Caruso rijden 25 seconden voor 19 achtervolgers: Mollema, Latour, Guillaume Martin, Barguil, Pozzovivo, Gorka Izagirre, Adam Yates, Geschke, Bernard, Alaphilippe, Molard, Amador, Valgren, Frank, Durasek, Soler, Vanendert en Mülhberger.

53 km - Gesink lost Barguil

53 km - Gesink en Caruso zijn gedemarreerd aan de voet van de Col de Menté (1ste cat. 6,9 km à 8,1%). De Nederlander ziet er sterk uit. Te sterk voor Barguil. De winnaar van twee bergritten en de bolletjestrui vorig jaar wordt gelost.

Herinnering aan Casartelli

De val van Philippe Gilbert brengt herinneringen boven aan die tragische Tour de France van 1995, toen Fabio Casartelli in de afdaling van dezelfde Portet d'Aspet met zijn hoofd op een betonblok klapte en later in het ziekenhuis overleed.

Gelukkig valt de schade bij Gilbert mee.

55 km - Peloton over Portet d'Aspet

Ook het peloton is op de top van de Portet d'Aspet. De achterstand is nog maar 7.30 minuut.

56 km - Gesink en Slagter in de aanval

Opluchting bij Gilbert, die rustig peddelend op het peloton gaat wachten. Vooraan zijn Gesink en Slagter in de aanval gegaan, onder anderen met Caruso, Van Garderen en Amador.

57 km - Gilbert weer op de fiets

Gilbert is weer uit het ravijn geklommen en stapt zelfs weer op de fiets. Het lijkt mee te vallen met de Belgische oud-wereldkampioen.

58 km - Gilbert valt in ravijn

Oei! Zware valpartij van Philippe Gilbert in de afdaling van de Portet d'Aspet. Hij duikt over het muurtje in het ravijn

Gilbert mist bocht in afdeling en vliegt over rand

62 km - Gilbert is boven

Philippe Gilbert komt als eerste boven op de Col de Portet d'Aspet en pakt de vijf punten voor het bergklassement. Is het ter bescherming van de bolletjestrui van zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe? Niet nodig, want achter Gilbert wint Alaphilippe makkelijk het sprintje van zijn rivaal Barguil.

64 km - Gilbert op kop op Portet d'Aspet

64 km - De kopgroep is bezig aan de Col de Portet d'Aspet (2de cat., 5,4 km à 7,1%). Koploper Gilbert heeft 1.00 voorsprong op de achtervolgende groep met onder anderen Gesink en Mollema. Het peloton rijdt daar zo'n 10 minuten achter.

70 km - Gilbert in de aanval

Drie kilometer van de voet van de Col de Portet d'Aspet gaat Philippe Gilbert in de aanval. Stuyven en Slagter gaan achter hem aan.

75 km - Regen aan de finish

De voorsprong van de 47 koplopers op het peloton is inmiddels acht minuten. De renners krijgen af en toe een klein buitje over zich heen. Onderweg valt het nog mee, aan de finish komt het met bakken uit de hemel.

Het regent pijpenstelen in finishplaats Bagnères-de-Luchon

78 km - Démare in zijn eentje op 13 minuten

Zijn we na vandaag weer een topsprinter kwijt? Dat zou kunnen, want Arnaud Démare rijdt inmiddels 13.48 minuten achter de kopgroep, ruim zes minuten achter het peloton. En de drie bergen van formaat moeten nog komen.

Arnaud Démare is de uitputting nabij na de etappe naar Alpe d'Huez

94 km - Geen punten voor Sagan

Huh, geen Peter Sagan in de kopgroep? Dan gaan de punten van de tussensprint deze keer maar naar een Fransman. Christophe Laporte, in dit geval. Voor wat het waard is.

De uitslag van de tussensprint in de 16de etappe van de Tour de France

93 km - 47 koplopers

Pierre Latour (AG2R) en Guillaume Martin (Wanty), de nummers een en twee van het jongerenklassement, hebben samen met Nils Politt (Katusha) ook de oversteek gemaakt. De monsterkopgroep bestaat dus uit 47 renners.

102 km - Vijf Nederlanders in kopgroep

Het peloton is volledig tot rust gekomen en rijdt nu al ruim 5 minuten achter de 44 koplopers.

De namen: Gesink (Lotto-Jumbo), Mollema, De Kort, Bernard, Stuyven (Trek), Slagter, Boasson Hagen, Vermote (Dimension Data), Van Avermaet, Caruso, Van Garderen (BMC), Barguil, Moinard, Bouet, Pichon, Hardy (Fortuneo), Pozzovivo, Jon en Gorka Izagirre (Bahrein-Merida), Geschke, Kragh Andersen, Theuns (Sunweb), Adam Yates, Hayman (Mitchelton-Scott), Gilbert, Alaphilippe (QuickStep), Molard (FDJ), Edet, Navarro, Laporte (Cofidis), Amador, Soler, Bennati (Movistar), Valgren, Cort Nielsen (Astana), Frank, Dillier (AG2R), Durasek (UAE), Minnaard (Wanty), Boudat (Direct Énergie), Burghardt, Mühlberger (Bora), Vanendert (Lotto-Soudal), Clarke (EF Education First).

In het kort:

  • Vijf Nederlanders in de aanval: Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter, Koen de Kort, Bauke Mollema en Marco Minnaard
  • Drie helpers van Tom Dumoulin: Kragh Andersen, Geschke en Theuns
  • Het Franse Fortuneo heeft liefst vijf renners in de kopgroep
  • De best geklasseerde renner in de kopgroep is wederom Greg Van Avermaet. Mede dankzij zijn aanvalslust is de voormalig geletruidrager de nummer 15 van het klassement op 18.22 minuten van Geraint Thomas.

110 km - 44 man aan kop, peloton in rust

De kopgroep krijgt de zegen! Nou ja kopgroep. Het gaat om 44 (!) renners, waaronder Mollema, Slagter, De Kort én Gesink. Dumoulin heeft met Kragh Andersen en Geschke twee helpers vooring. De groep met favorieten rijdt er nu al 2.09 achter.

116 km - Geen groen licht

De kopgroep rijdt de grot van Le Mas-d'Azil binnen met een kleine voorsprong op het peloton. Ze zijn nog altijd niet weg. Zou de aanwezigheid van Kragh Andersen Team Sky nerveus maken?

De kopgroep rijdt de grot van Le Mas d'Azil binnen

119 km - Is dit dé groep?

De groep van De Kort, Mollema en Slagter is gegroeid tot een man of dertig. Ook Kragh Andersen zit erbij voor Dumoulin. Is dit dan dé vlucht?

120 km - Slagter, De Kort en Mollema

Een Nederlandse entente aan kop: Tom-Jelte Slagter en Koen de Kort doen samen een poging weg te komen. Ze krijgen een man of tien mee, waaronder Bauke Mollema.

124 km - Uit het zicht?

Over 7 kilometer zijn de renners in Le Mas-d'Azil, waar ze een stukje door een grot zullen rijden. Wellicht kunnen avonturiers daar even uit zicht van de rest blijven?

126 km - Eenzaam aan kop

Kragh Andersen niet, Damiano Caruso voorlopig wel. De Italiaan van BMC rijdt in zijn eentje voor het peloton. Hij wacht. Wie gaat hem helpen?

128 km - Kragh Andersen kun je erbij hebben

Dankzij de afdalingskwaliteiten van Søren Kragh Andersen kon Tom Dumoulin op weg naar La Rosière een aanval plaatsen. Ook nu kiest de Deen de aanval, maar komt voorlopig niet weg.

136 km - Kopgroep ingelopen, abandon Declercq

De kopgroep is weer ingelopen. Intussen is Tim Declercq, de tempobeul van QuickStep, afgestapt. De Belg kampt met maagklachten en werd in de eerste kilometers al gelost.

Ook Alexander Kristoff, Ramon Sinkeldam en Timothy Dupont hebben het moeilijk en bungelen achter het peloton.

Tim Declercq op kop van het peloton

140 km - Kopgroep met Mollema en Terpstra

We hebben een omvangrijke kopgroep met opnieuw Bauke Mollema en Niki Terpstra. Ook Alejandro Valverde en Adam Yates zitten erbij. Kwiatkowski aanvankelijk ook, maar die laat zich terugzakken.

Yates of Nieve?

Mitchelton-Scott is echt wat van plan vandaag met Nieve en Yates. Net sleurden ze beiden aan kop van het peloton om het gat met de kopgroep te dichten, daarna ging Impey op de pedalen staan!

146 km - Doorkomst Côte de Pamiers

Julian Alaphilippe pakt het bergpuntje op de Côte de Pamiers, nadat hij wel een schouderduw heeft moeten uitdelen aan zijn rivaal Warren Barguil. Beide Fransen hebben nu een puntje geraapt, het verschil: 22 punten in het voordeel van Alaphilippe (93 om 71).

147 km - Reactie op de Côte de Pamiers

De kopgroep is begonnen aan de Côte de Pamiers (4de categorie). In het peloton komt een reactie van Domenico Pozzovivo, terwijl ook Mikel Nieve, Adam Yates en Bauke Mollema actief zijn voorin de groep.

152 km - Acht man op kop

152 km - De kopgroep is gegroeid tot 8 renners, met veel bekende namen: Mühlberger (Bora), Politt (Katusha), Valgren (Astana), Molard (FDJ), Alaphilippe (QuickStep), Bernard (Trek), Impey (Mitchelton-Scott) en Barguil (Fortuneo). Ze hebben nog altijd maar 20 seconden.

160 km - Concurrenten om de bollen

Oss is terug en nu kiezen Julian Alaphilippe en Warren Barguil (de nummers 1 en 2 in de strijd om de bolletjestrui) samen met Daryl Impey en Julien Bernard het ruime sop.

165 km - Il pleut

Regen in de Tour! In de stromende regen zijn de vier koplopers inmiddels weer ingelopen. Nu kiest Daniel Oss het hazenpad.

177 km - Tegenaanval

Sylvain Chavanel wil ook in de kopgroep en probeert met Daryl Impey en Toms Skujins het gat te dichten.

178 km - 13 seconden

De vier hebben 13 seconden voorsprong op het peloton. Dat is nog niet veel.

182 km - Jawel! Vier koplopers

Maar Küng is een van de beste tijdrijders in het peloton en dus hebben we nu toch een kopgroep van vier. Franco Pellizotti, Rafal Majka en sprinter Andrea Pasqualon rijden meet met de Zwitser. Ze hebben een gat!

182 km - Proberen, proberen...

Sylvain Chavanel, Dani Navarro, Patrick Küng. Ze proberen het allemaal, maar ruimte wordt niemand echt gegeven.

185 km - Renners weer onderweg

De renners hebben goed in hun ogen gewreven en vervolgen hun tocht richting Bagnères-de-Luchon. Hier zal nog lang over worden doorgesproken.

Renners hebben last van hun ogen door de pepperspray

Pepperspray?

Veel renners hebben last van pepperspray die onderweg in hun ogen is gespoten. Vermoedelijk komt het traangas van de gendarmes, die kort voor doorkomst van het peloton demonstranten van de weg hebben geveegd.

Traangas stopt 16de etappe in de Tour

189,5 km - KOERS LIGT STIL

Chaos in het peloton! Franse boeren hebben uit protest strobalen op de weg gelegd en renners klagen over pepperspray. De koers wordt stilgelegd, terwijl de renners massaal water in hun ogen gieten.

Het 16de etappe in de Tour de France is stil gelegd na een aanval met pepperspray onderweg

191 km - Barguil als eerste boven

Warren Barguil snoept Slagter nog net het ene bergpuntje af op de Côte de Fanjeaux (4de). De Fransman heeft nog altijd zijn zinnen gezet op de bolletjestrui. Slagter en Barguil sluiten daarna weer aan in de kop van het peloton.

193 km - Demarrage Slagter

Het peloton is begonnen aan het eerste klimmetje van de dag, de Côte de Fanjeaux. Tom-Jelte Slagter is gedemarreerd, Mikel Nieve rijdt op kop van de groep.

Drie uitvallers

Het peloton is vandaag trouwens met drie renners minder begonnen aan de 16de etappe.

  • Het verhaal van Gianni Moscon is bekend: de Italiaan van Team Sky sloeg op weg naar Caracassonne zijn Franse collega Elie Gesbert en werd naar huis gestuurd.
  • De andere twee uitvallers zijn het gevolg van een volkomen overbodige valpartij in de laatste bocht van het groepje voormalige koplopers in de starten van Caracassonne. Zondag werd al duidelijk dat Serge Pauwels moest opgeven met een elleboogbreuk. Vandaag stapte aanstichter Damien Howson ook niet meer op, hij heeft toch te veel last van een breukje in zijn hand.
Moscon deelt klap uit aan Gesbert en wordt uit de Tour gezet
Pauwels breekt elleboog bij onnodige valpartij

214 km - Vuurpijlen

Het blijft onrustig in de kop van het peloton: onder anderen Warren Barguil, Gorka Izagirre en Dani Martinez schieten een vuurpijltje af.

208 km - Drie man vooruit, Froome maakt vrienden

Drie man hebben een gaatje geslagen: De Gendt, Van Keirsbulck en Cousin. In het peloton babbelt Chris Froome intussen rustig met Franco Pellizotti van Bahrein-Merida. Die is z'n kopman kwijt en kan misschien iets betekenen voor Froome en Thomas?

211 km - Weetje

Een leuk weetje. Er is één ploeg die deze Tour de France nog nooit een renner in een kopgroep heeft gehad? Welke? Team Sky.

Team Sky op kop van het peloton

214 km - Zware mannen

Het zijn de zware mannen die het in het begin proberen. Onder anderen Nils Politt (1.92m, 80 kg) en Guillaume Van Keisbulck (1.92m, 85 kg) zitten in een voorste groep. Maar ze krijgen niet veel ruimte.

218 km - Départ réel

Départ réel! We zijn begonnen aan de 16de etappe. Wie zit er meteen vooraan? Thomas De Gendt. Maar dat had je vast al verwacht. De eerste echte uitlooppoging is van Damien Gaudin.

Mollema heeft weer zin in een ontsnapping

Bauke Mollema greep zondag net naast de ritzege in Carcassonne. Een rustdag later heeft hij wel weer zin in een vluchtpoging.

Mollema is weer fris: mik vandaag weer op de ontsnapping

NEUTRALISATIE - Stilte voor de storm

NEUTRALISATIE - De renners zitten op de fiets voor de 16de etappe in de Tour de France: de eerste clash in de Pyreneeën. Over een minuut of tien is de officiële start in Carcassonne. Welkom bij het liveblog!

Ten Dam: hoop dat Thomas er doorheen zakt

Laurens ten Dam mag je met tien Tourdeelnames gerust ervaringsdeskundige noemen in het rijden van een grote ronden. Vandaag hoopt Ten Dam weer van waarde te kunnen zijn voor zijn kopman Dumoulin.

"In de derde week gebeuren altijd gekke dingen. Geraint Thomas lijkt heel sterk, maar dat deed Simon Yates ook in de Giro. Ik hoop dat Thomas er doorheen zakt. Chris Froome gaat heel sterk zijn, ik hoop dat Tom hem kan volgen. Primoz Roglic kan verrassen en ik denk ook dat Steven Kruijswijk heel sterk zal zijn."

Ten Dam blikt vooruit: hoop dat Thomas er doorheen zakt

Dumoulin is op zijn hoede

Tom Dumoulin verwacht niet dat de topdrie van het klassement elkaar vandaag al te veel pijn kan doen. Zelf wil hij het niet laten aankomen op de laatste klim. "Nou, ook de voorlaatste klim én afdaling worden heel lastig."

In de Alpenrit naar La Rosière ging Dumoulin zelf in de aanval in de afdaling, met zijn Deense ploeggenoot Søren Kragh Andersen als perfecte loods. Is dat ook vandaag een ideaal scenario. "We proberen wel iemand mee te sturen in de vlucht, maar wie...ach, dat is altijd een beetje een loterij."

Dumoulin verwacht vuurwerk in Pyreneeën: vandaag afdalingen heel gevaarlijk

Dit wist je nog niet over Tom Dumoulin

Bij Radio Tour de France doen vrienden, collega's, oud-ploegleiders, bakkers en trainingsmaatjes een boekje open over Tom Dumoulin. Wist u dat...?

  • ...Dumoulin meestal te laat komt voor een trainingsrit?
  • ...hij ooit zijn fiets vergat voor een wedstrijd in Veldhoven?
  • ...de opwarming van de aarde het favoriete gespreksonderwerp van Dumoulin en Jos van Emden tijdens een trainingsrit?
  • ...Dumoulin het liefste zijn kiwi's eet mét schil?
Tom Dumoulin kijkt op de rustdag vooruit naar het vuurwerk in de Pyreneeën

Kan Dumoulin de Tour winnen?

Het is de vraag die iedereen bezig houdt: kan Tom Dumoulin de Tour winnen? Op de tweede rustdag gingen verslaggevers Han Kock en Kees Jongkind gingen op onderzoek uit.

Dumoulin: 'Ben niet bezig met de vraag of ik kan winnen'
Op de koffie bij Laurens ten Dam op de rustdag

Thomas grapt: Froome en ik zijn vrienden...nog wel

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome begon deze Tour de France als kopman van Tram Sky, maar zijn adjudant Geraint Thomas pronkt na twee weken in het geel. Dat leverde in het verleden al eens problemen op, denk aan meesterknecht Froome die zijn kopman Bradley Wiggins uit het wiel reed op weg naar La Toussiere.

Van rivaliteit is nu geen sprake, aldus de twee hoofdpersonen.

De 'vrienden' Thomas en Froome: 'Wij hoeven niet aan te vallen'

Terugblik: de eerste twee weken

De eerste twee Tourweken in 200 seconden

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de 15de etappe in de Tour de France

Profiel

De eerste Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Luchon kent een rustige aanloop met een afschrikwekkende finale. In de eerste 150 kilometer vormen de Côte de Fanjeaux en de Côte de Pamiers (beiden 4de categorie) de voornaamste obstakels.

Met de Col de Portet-d 'Aspet (2de), de Col de Menté (1ste) en de Col du Portillon (1ste) kunnen we in de finale vuurwerk verwachten, vermoedelijk op twee fronten. En ook in de hobbelige afdaling naar de finish kan nog heel veel gebeuren.

Lees de voorbeschouwing met verslaggever Gio Lippens.

Het profiel van de zestiende etappe in de Tour de France 2018

Bonjour à tous!

Het is zover. Vandaag beginnen de renners aan de derde en beslissende week van de Tour de France. In de 16de etappe van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon wacht de klassementsmannen de eerste van drie loodzware Pyreneeën-ritten. Het is de dag na de rustdag en dan is het voor iedereen altijd afwachten hoe de benen zijn.

De officiële start in Carcassonne is al om 11.40 uur, de aankomst van de eerste renners in Bagnères-de-Luchon wordt verwacht tussen 16.54 en 17.40 uur. In dit liveblog zijn we er van van voor de start tot na de finish live bij.

Vanaf 14.10 uur zijn de beelden te zien op NPO 1 en natuurlijk wordt ook in Radio Tour de France weer verslag gedaan van alle ontwikkelingen in de koers.

Welkom bij het liveblog van de Tour de France 2018!