liveblog
NOS WielrennenAangepast

Rappe Cort Nielsen houdt Mollema van zege in Carcassonne

  • De vijftiende etappe ging over 181,5 kilometer van Millau naar Carcassonne.
  • Onderweg kregen de renners een klim van 3de, 2de en 1ste categorie voor de wielen. De streep in Carcassonne lag na een lange afdaling.
  • Na ruim een uur strijd ontstond een grote kopgroep met Bauke Mollema en Niki Terpstra. Uiteindelijk streden Mollema, Jon Izagirre en Magnus Cort Nielsen om de zege.
liveblog gesloten

Á mardi!

Morgen kunnen de klassementsmannen zich tijdens de rustdag opladen voor de derde en beslissende week van de Tour de France. Dinsdag mogen ze meteen aan de bak bij het eerste deel van het loodzware drieluik in de Pyreneeën.

In de zestiende etappe van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon krijgen de renners onder meer de Col du Portillon (1ste cat., 8,3 kilometer à 7,1 procent), de Col de Portet-d'Aspet (2de cat., 5,4 kilometer à 7,1 kilometer) en de Col de Menté (1ste cat., 6,9 kilometer à 8,1 procent) voor de kiezen.

Uiteraard zijn we er dinsdag weer van voor de start tot na de finish bij via dit liveblog. De beelden zijn vanaf 14.10 uur te zien op NPO 1. En natuurlijk zit ook Radio Tour de France vanaf 14.00 uur weer met de neus op de actie.

Geniet van de rustdag en à mardi!

Het profiel van de zestiende etappe in de Tour de France

De 15de etappe op muziek

Tour de France 2018: de 15de etappe op muziek

Frank de Boer in De Avondetappe

Voetbaltrainer Frank de Boer zat vandaag de hele dag naast Steven de Jongh in de ploegleiderswagen van Trek-Segafredo in het zog van Bauke Mollema. Zijn ervaringen deelt hij vanavond aan tafel bij Dione de Graaff bij De Avondetappe.

Ook Thijs Zonneveld en parlementair verslaggever Joost Vullings, tevens tegenwoordig presentator van de Tour-podcast De Kopgroep, schuiven aan. De Avondetappe begint vanavond om 22.13 uur.

Frank de Boer in de ploegleidersauto van Steven de Jongh

Pauwels uit de Tour

Wat gevreesd werd, is helaas bevestigd. Serge Pauwels, de nummer drie in het bergklassement, heeft bij de vreemde val in de laatste bocht voor de finish in Carcassonne zijn rechterelleboog gebroken.

De Belg moet de Tour verlaten.

Ook Damien Howson kwam niet ongeschonden uit de strijd. De Australiër van Mitchelton-Scott liep een gebroken handwortelbeentje op, maar zal de strijd wel vervolgen.

Pauwels breekt elleboog bij onnodige valpartij

Gesink slaagt niet in opzet, maar geniet toch

Ook Robert Gesink deed er alles aan om vandaag in de kopgroep te komen. "Dat kun je een uurtje doen, maar toen was het klaar. Ik zat net even op adem te komen en toen ging een grote groep rijden."

Toch was Gesink tevreden over de etappe, zoals hij dat ook over het verloop van de Tour is. "Tot nu toe is het een fantastische Tour".

Gesink: 'Tot nu toe is het een fantastische Tour'

Klassement

In het algemeen klassement veranderde niets. Met deze toptien gaan we de laatste week in.

Het algemeen klassement na de 15de etappe in de Tour de France

Kruijswijk schrok niet van waaiers: dat wist iedereen

Voor Steven Kruijswijk was het toch een dag van opletten. Op het einde werden zelfs nog waaiers getrokken, maar Kruijswijk liet zich niet verrassen. "Dat wist natuurlijk iedereen en het groepje was ook niet zo groot meer. Dus dat was geen probleem."

Kruijswijk: 'Was geen makkelijke dag, je kan niet aan de rustdag denken'

Dumoulin: zin in rustdag

Voor Tom Dumoulin was het een prima dagje voor de rustdag. "Door die aanval van Daniel Martin hebben we nog een bheoorlijk tempo omhoog gereden. En na de afdaling was het nog even oppassen met die waaiers, maar de wind stond net niet helemaal goed. Uiteindelijk gebeurde er niet zo heel veel."

En nu kan Dumoulin zich gaan opladen voor een cruciale week in de Pyreneeën. "Het was een heel zware tweede week, dus die rustdag komt gelegen. Daar heb ik wel zin in."

Dumoulin: 'Afdaling was nog even gevaarlijk, maar er gebeurde niet veel'

Peloton binnen

Ook het eerste peloton is binnen in Carcassonne, met alle renners van de toptien. Hun achterstand rond de 15 minuten.

Toptien 15de etappe

De toptien van de 15de etappe van Millau naar Carcassonne. Bauke Mollema eindigt op een eervolle 3de plaats.

De uitslag van de 15de etappe in de Tour de France

Val met gevolgen voor Pauwels ?

Toch een val met grote gevolgen? Ook Serge Pauwels lag op de grond in de laatste bocht en heeft mogelijk zijn elleboog gebroken.

Terpstra 12de en met schrik vrij

Ook Niki Terpstra is inmiddels binnen gekomen als 12de in een groep met onder anderen Greg Van Avermaet. In die groep trouwens nog een merkwaardige valpartij met Howson en Martinez.

Mollema tevreden: die Nielsen wint massasprints

Bauke Mollema werd dus derde, maar kon toch tevreden zijn. "Misschien had ik in het derde wiel moeten blijven zitten. Maar die Nielsen is echt heel rap, die wint volgens mij massasprints. Ik miste de echte snelheid tegen deze mannen. Maar ik was blij dat ik meezat vandaag. Ik voelde me goed, kon de hele dag blijven gaan. Daar ben ik blij mee."

Mollema na derde plaats: 'Nielsen gewoon te snel voor me'

FINISH - Cort Nielsen wint!

Magnus Cort Nielsen wint de sprint voor Jon Izagirre. Bauke Mollema kwam er niet aan te pas. Tweede zege op rij voor Astana.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Mollema is er dichtbij, maar Cort Nielsen wint in Carcassonne

1,5 km - draaien

1,5 km - De drie draaien nog altijd rond. Wanneer komt de aanval? Of gaan we echt sprinten

3 km - Puzzel voor Mollema

Hoe gaat Bauke Mollema deze puzzel leggen? Magnus Cort Nielsen won al massasprints in de Vuelta.

4,5 km - Ondertussen in het peloton: waaiers!

Waaiers in het peloton! Tom Dumoulin zit in ieder geval voorin met Thomas en Froome.

6 km - Mollema is weg!

En nu is Mollema wél weg! Maar wel met Magnus Cort Nielsen en Jon Izagirre in zijn wiel.

Bauke Mollema met Jon Izagirre en Magnus Cort Nielsen op weg naar de finish in Carcassonne

7 km - Aanval Mollema

7 km - Aanval Mollema! En weer zit Cort Nielsen in het wiel. Ook Izagirre sluit nog aan, maar de drie komen niet weg.

8 km -Aanval Pozzovivo

Aanval Pozzovivo met Cort Nielsen in zijn wiel. Maar Majka rijdt het dicht.

14 km - Majka ingelopen

De vlucht van Rafal Majka is voorbij. We hebben 8 koplopers: Mollema en Skujins (Trek), Valgren en Cort Nielsen (Astana), Pozzovivo en Jon Izagirre (Bahrein), Calmejane (Direct Énergie) en Majka (Bora).

Ondertussen in Apeldoorn

Mathieu van der Poel in actie in Albstadt

Mathieu van der Poel heeft een unieke serie bij elkaar gefietst. De alleskunner was vandaag in Apeldoorn ongenaakbaar bij de NK mountainbiken en heeft nu de Nederlandse titel bij het mountainbiken, wielrennen op de weg én het veldrijden in handen. Nooit eerder wist een Nederlandse beroepsrenner dat in één jaar te presteren.

22 km - Majka blijft rijden

De zeven achtervolgers hebben nu nog 15 seconden achterstand op koploper Majka, die zo aan het glooiende gedeelte van het parcours gaat beginnen. Dit gaat de Pool niet volhouden. Toch?

Hazard!

Het lijkt wel of we weer over de kasseien van Roubaix gaan

Verslaggever Sebastiaan Timmerman doet op de motor verslag van het slechte wegdek in de afdaling

27 km - Martin heeft minuutje op peloton

Ook het peloton is nu over de top van de Pic de Nore, een kleine minuut na Dan Martin. De achterstand op de koploper is 13.18 minuten.

30 km - 7 achtervolgers

Pozzovivo, Jon Izagirre, Valgren en Skujins zijn bij Mollema en Cort Nielsen gekomen. Kortom, drie koppeltjes en een eenling (Calmejane) in achtervolging op Majka. De Pool heeft nog altijd 29 seconden.

41 km - Mollema achter Majka aan

Rafal Majka is als eerste boven op de Pic de Nore. 25 seconden later is Bauke Mollema de eerste achtervolger met de Deense sprinter Magnus Cort Nielsen in zijn wiel. Maar als je die meeneemt naar de streep in Carcassonne...?

Mollema komt als tweede boven op Pic de Nore

Calmejane mocht niet aanvallen

Lilian Calmejane zit bij de achtervolgers en dat heeft hij misschien wel te danken aan zijn ploegleider. Die stuurde de kopman van Direct Énergie namelijk resoluut terug toen Calmejane vroeg in deze etappe in de aanval ging.

Ploegleider maant Calmejane tot kalmte: 'Weet je wel hoe ver het nog is?'

44 km - 8 achtervolgers op Majka

De groep-Mollema wordt groter. Ook Lilian Calmejane, Jon Izagirre, Toms Skujins en Marc Soler zijn bij Pozzovivo, Valgren en Cort Nielsen gekomen. Rafal Majka heeft nog altijd een kleine halve minuut voorsprong op zijn achtervolgers.

45 km- Martin pakt 20 seconden

Wat is Dan Martin van plan? Tijd terugwinnen in het klassement! De Ierse nummer tien van het klassement heeft zo'n 20 seconden voorsprong op het peloton.

46 km - Majka alleen, Mollema in groep erachter

Majka is nu al bij Grellier en zit vlak achter Bernard. Daarachter zijn Pozzovivo, Valgren en Cort Nielsen en Mollema in de achtervolging.

47 km - Aanval Majka én Martin

Twee aanvallen voor de prijs van één! Rafal Majka springt weg uit de kopgroep, Dan Martin demarreert uit het peloton.

48 km - Nog 17 achtervolgers

De groep achtervolgers op Grellier en Bernard bestaat nog uit 17 renners, waaronder Mollema én Terpstra. Ze hbben 37 seconden achterstand. Peter Sagan is eraf.

48 km - Peloton gaat klimmen

Ook het peloton begint nu aan de Pic de Nore. De achterstand is 13.40 minuten.

50 km -Aanval 'Doctor Pozzo'

Rasklimmer Domenico Pozzovivo (annex doctor in de economie) valt aan met Majka en Howson in zijn wiel. Ook Skujins en de twee Deense Astana's Valgren en Cort Nielsen zitten erbij. Mollema (nog) niet, Terpstra zit er verder achter.

51 km - Voorsprong koplopers groeit

De voorsprong van de twee jonge Fransen op de achtervolgers is inmiddels 1.53 minuten. Daar rijdt Poljanski op kop in dienst van zijn landgenoot Majka. Of toch voor Sagan?

54 km - De kleine Ventoux

De koplopers zijn begonnen aan de Pic de Nore (1ste categorie), die ook wel de 'kleine Ventoux' genoemd wordt. De achtervolgers met Mollema en Terpstra hebben 1.20 achterstand. Het peloton rijdt al op 12 minuten.

60 km - Tussensprint

Peter Sagan in de kopgroep op weg naar Carcassonne

Bernard pakt 20 punten bij de tussensprint, voor Grellier. Een kleine minuut later sprint Sagan naar de derde plaats en voegt weer 18 puntjes toe aan zijn toch al indrukwekkende voorsprong.

Sagan heeft met 455 punten ruim meer dan de helft (!) van alle beschikbare punten voor de groene trui gesprokkeld. Als Sagan vandaag bij de eerste negen eindigt, kan hij niet meer ingehaald worden in het puntenklassement. Hij moet echter wel aan de finish komen in Parijs.

De uitslag van de tussensprint in de 15de etappe van de Tour de France

66 km - Twee koplopers

Fabien Grellier heeft gezelschap gekregen van Julien Bernard. De zoon van oud-wielrenner Jean-François Bernard is een ploeggenoot van Bauke Mollema, die dus in de klim een springplank heeft.

70 km - Finale komt eraan

Het is nog tien kilometer tot de tussensprint waar Peter Sagan ongetwijfeld weer puntjes wil rapen. Daarna begint de kopgroep eigenlijk meteen aan de Pic de Nore, de klim van eerste categorie van 12,3 kilometer tegen een stijging van gemiddeld 6,3 procent.

Wie deze rit wil winnen, zal daar bij de eersten boven moeten komen.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour

74 km - Grellier op pad

Aanval na aanval na aanval, maar niemand komt echt weg in de kopgroep. Nu probeert Grellier, ploeggenoot van Calmejane, het maar weer eens. De achterstand van het peloton is inmiddels bijna tien minuten.

81 km - Terpstra zorgt voor scheuren in peloton

En daar gaat Terpstra weer! De kopgroep scheurt in tweeën en Mollema zit in de verkeerde groep. Het spel is op de wagen.

83 km - Kopgroep weer compleet

En daar is ook de rest van de kopgroep. De aanval van Terpstra is geneutraliseerd.

De kopgroep op weg naar Carcassonne in de 15de etappe van de Tour

84 km - Drietal wordt zestal

Ook Arthur Vichot, Domenico Pozzovivo en Daryl Impey sluiten aan bij Terpstra, Sagan en Skujins. Maar hun voorsprong is klein.

84 km - Terpstra valt aan!

Vlak voor de ravitaillering gaat Niki Terpstra op de pedalen staan. Samen met Toms Skujins slaat hij een klein gaatje, ook Sagan sluit aan.

86 km - Calmejane terug

Lilian Calmejane heeft zich weer laten afzakken en dus hebben we weer 29 man in de kopgroep. Dat ging niet zomaar. De Fransman uit Albi werd nadrukkelijk gesommeerd door zijn ploegleider om te stoppen met zijn escapade door eigen streek.

Het verschil met het peloton is bijna 7 minuten.

Démare en Sinkeldam terug in peloton

Sprinter Arnaud Démare moest al in de eerste kilometers van de vijfteinde etappe het peloton laten gaan, maar is inmiddels met hulp van Ramon Sinkeldam terug in de staart van het peloton. Ze hebben bijna vijf minuten dichtgereden.

Sinkeldam brengt Démare terug in peloton

116 km - Calmejane als eerste boven

Lilian Calmejane is als eerste boven op de Col de Sié met 1.16 voorsprong op de achtervolgers. Daar sprint Serge Pauwels voor drie bergpunten. Logisch, Pauwels is de nummer drie in het bergklassement, 25 punten achter Julian Alaphilippe.

Het peloton heeft 6.20 minuten achterstand.

Mollema houdt woord

Vanmorgen bij de start voorspelde Bauke Mollema al dat hij vandaag in de vlucht van de dag zou zitten. De wonden van de gebutste kopman van Trek-Segafredo zijn bijna geheeld, hij wordt elke dag beter en heeft met Toms Skujins en Julien Bernard twee belangrijke helpers bij zich.

Mollema is wakker: vandaag wil ik er écht voor gaan

Vorig jaar won hij zijn eerste Touretappe op de derde zondag van de Tour, kan hij dat nu weer?

Mollema soleert op grootse wijze naar ritzege in Tour

123 km - Calmejane vertrekt

Met 4.19 minuten voorsprong op het peloton is de kopgroep van 29 begonnen aan de Col de Sié (2de categorie, 10,2 km à 4,9 procent). Voor Lilian Calmejane - een man van de streek - gaat het te langzaam, hij is in zijn eentje weggereden en heeft 37 seconden te pakken.

Kopgroep: 29 namen, geen Lotto-Jumbo

Mollema, Skujins, Bernard (Trek), Terpstra (QuickStep), Van Avermaet (BMC), Calmejane, Sicard, Grellier (Direct Énergie), Erviti, Bennati, Soler (Movistar), Sagan, Majka, Poljanski (Bora), Pauwels (Dimension Data), Pozzovivo, Jon Izagirre, Colbrelli (Bahrein-Merida), Martinez (EF Education), Impey, Howson (Mitchelton-Scott), Vichot (FDJ), Moinard, Vachon (Fortuneo), Herrada (Cofidis), Valgren, Cort Nielsen (Astana), Arndt (Sunweb), Dillier (AG2R)

133 km - 29 koplopers

De kopgroep telt 29 renners en heeft nu al 2.18 voorsprong op het peloton. Zometeen de namen.

137 km - Mollema en Terpstra in kopgroep

Is dit 'm dan? Een omvangrijke groep van zo'n 35 man met onder anderen Mollema, Terpstra, Van Avermaet en Sagan is weg. Het peloton valt meteen stil.

Bauke Mollema

138 km - Sagan probeert het ook

Wie hebben we daar? Peter Sagan! De groene trui is ook heel gretig om in de kopgroep te komen, maar voorlopig lukt dat niet.

140 km - Niemand krijgt de zegen

We zijn al bijna een uur onderweg en nog altijd is er geen kopgroep. Iedereen wil, maar niemand krijgt de zegen voorlopig. Nu probeert Daniel Oss het een keer.

144 km - Chavanel en Gesink

Nu probeert Chavanel het maar weer eens. En wie gaat erachteraan? Robert Gesink! Maar ook deze poging strandt.

145 km - Koplopers waaien terug

De vlucht van de drie koplopers zit erop. Het uitgedunde peloton (man of 90) zit ze op de hielen. En...het waait heel hard. Maar hard genoeg voor waaiers, dat is de vraag.

De renners vechten om een plek in de kopgroep in de vijftiende etappe van de Tour de France

148 km - Sinkeldam bij Démare

Ramon Sinkeldam heeft zich intussen bij zijn kopman Arnaud Démare gevoegd en moet proberen hem binnen de tijdslimiet aan de streep te krijgen. Of dat gaat lukken? De achterstand is al 4.38 minuten.

Ook Guillaume Van Keirsbulck zit bij de twee renners van FDJ.

150 km - Nog geen rust

De voorsprong van Yates, Barguil en Mühlberger is slechts 16 seconden. Achter hen gaat Edvald Boasson Hagen al voor de tweede keer in de tegenaanval.

Greipel vertrekt bij Lotto-Soudal

André Greipel in zijn laatste Tour voor Lotto-Soudal

Terwijl het oorlog is in de openingsfase van de vijftiende etappe heeft Lotto-Soudal een persbericht de wereld ingestuurd. André Greipel (36), die de Tour in de Alpen moest verlaten, vertrekt na acht jaar bij de Belgische ploeg.

Een grote verrassing is het niet, de geruchten dat de Australische sprinter Caleb Ewan binnenkort gepresenteerd zal worden zijn al weken hardnekkig.

161 km - Yates, Barguil en Mühlberger zijn weg

161 km - Adam Yates, Warren Barguil en Gregor Mühlberger (Bora) zijn weg. Wie is er nog meer op komst?

Pech voor Fortuneo-bus

Terwijl Barguil het nog een keer probeert met Yates, staat zijn Fortuneo-teambus met pech in Millau. Lekke band.

De bus van Fortuneo staat met pech in Millau

165 km - Mollema attent

Het is een spervuur van aanvallen, maar vooralsnog allemaal vergeefs. Bauke Mollema zit heel attent voorin!

171 km -Alaphilippe pakt de punten

Julian Alaphilippe raapt de twee bergpuntjes op met Dani Martinez in zijn wiel en komt op 92 punten. Daarmee heeft hij 22 punten meer dan nummer twee Warren Barguil. Op de top van de Côte de Luzençon wachten Alaphilippe en Martinez weer op de rest.

Démare is ondertussen weer moederziel alleen. Parijs is heel ver voor de Franse sprinter.

172 km - Deur wijd open

Fortuneo heeft plannen vandaag. Net ging Warren Barguil, nu Elie Gesbert. Maar niemand komt nog weg. Achteraan staat de deur wijd open.

175 km - renners op eerste côte

Met De Gendt op kop is het peloton begonnen aan de Côte de Luzençon (4de categorie, 3,1 km à 5,9 procent). Het tempo ligt hoog en dat is slecht nieuws voor Arnaud Démare. Met Guillaume Van Keirsbulck ligt hij nu al één minuut achter.

178 km - Yates weg, Démare lost

Adam Yates is de eerste die wel een gaatje slaat met het peloton, maar hij is alleen en laat zich weer terugzakken. Achteraan moet Arnaud Démare meteen lossen.

181,5 km - De Gendt

De eerste aanvaller van de dag? Thomas De Gendt! De Belg krijgt Tejay Van Garderen, Adam Yates en Franco Pellizotti met zich mee. Maar ze krijgen nog geen ruimte van de rest.

181, 5km - Depart réel

Depart réel. Het officiële startsein voor de 15de etappe van Millau naar Carcassonne is gegeven. En het is meteen klimmen geblazen, na 9 kilometer is de top van de Côte de Luzençon (4de).

NEUTRALISATIE

De renners zijn van de rollerbank naar de start gegaan en zijn nu bezig aan de neutralisatie. Het is nerveus, veel renners willen vandaag in de ontsnapping!

Hoog bezoek

Frank de Boer is vanavond te gast in De Avondetappe. Voor de start in Millau praat hij nog even bij met Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin krijgt bezoek van Frank de Boer voor de start in Millau

Theuns had woorden met Froome

Sprinter Edward Theuns is vandaag een van de aangewezen aanvallers bij Sunweb. "We hopen barstjes te vinden in het fort van Sky", aldus de Belg.

In de 'wandeletappe' van vrijdag naar Valence kreeg Theuns het aan de stok met Chris Froome. "Ik zal je weleens leren fietsen", zou de Brit de Belgische sprinter en helper van Tom Dumoulin na de finish hebben toevertrouwd. "Dat klopt", zegt Theuns lachend. "Maar ik weet dat hij sneller is dan ik, dat hoeft hij mij niet meer te tonen.

Theuns: hopen een barstje te vinden in het fort van Sky

Ploegleider Veelers heeft een plannetje

De beslissende klappen zullen vallen in de Pyreneeën, maar ook in een overgangsrit als vandaag kan Tom Dumoulin secondes winnen of verliezen. Ploegleider Tom Veelers is in ieder geval op zijn hoede voor de afdaling naar Carcassonne en heeft vier man aangewezen om in de aanval te gaan.

"Søren Kragh Andersen, Nikias Arndt, Edward Theuns en Chad Haga mogen vandaag aanvallen. Die kunnen zich dan altijd nog laten terugzakken. Als we ze kunnen gebruiken, dan doen we dat."

Veelers verwacht actie in afdaling en stuurt helpers vooruit

Dieseltje Gesink: we gaan het zeker proberen

Robert Gesink zat al twee keer in de vlucht van de dag en heeft ook de etappe van vandaag met een rode stift omcirkeld. "Maar mee zitten is geen exacte wetenschap, er kan van alles fout gaan. Je moet gewoon hard van start en meteen dat eerste heuveltje op knallen."

En dus rijdt Gesink zich voor de start nog even warm op de rollerbank. "Dat helpt bij mij meestal wel, ik ben een beetje een dieseltje."

Gesink: meezitten is geen exacte wetenschap

Mollema is wakker en gaat voor ritzege

Bauke Mollema was gisteren niet helemaal wakker toen het peloton meteen na de start op de kant ging. "Ik zat zelfs in de vierde waaier, dat was niet best. Maar gisteren had ik ook niet de juiste focus om mee te gaan in de ontsnapping. Vandaag wil ik er écht voor gaan!"

Vorig jaar sloeg Mollema op de tweede zondag van de Tour toe en won de etappe naar Le Puy-en-Velay op een parcours dat enigszins vergelijkbaar is met vandaag. Dat wil Mollema graag herhalen, maar hoe? "Vooraan starten in de neutralisatie. Daar begint het mee."

Mollema is wakker: vandaag wil ik er écht voor gaan

Wie is Geraint Thomas?

Maar de man in het geel is nog altijd Geraint Thomas. In Mende kreeg hij zijn vierde gele trui om de schouders, net zo veel als hij vorig jaar verzamelde. Toen verloor hij zijn trui op de Planche des Belles Filles aan...Chris Froome.

Dat zal vandaag niet opnieuw gebeuren, tenzij er heel vreemde dingen gebeuren op weg naar Caracassonne.

Wie is Geraint Thomas? 'Hij is grappig, heeft zelfspot en is best verlegen'

Fenomeen

En dan nog deze man: Peter Sagan. Vlak of klimmen, waaiers of sprint, de Slowaakse alleskunner draait nergens zijn hand voor om. Dit keer eindigde hij als vierde, waarmee hij voor de 9de (!) keer in 14 etappes in de toptien eindigde.

Deze Tour begint een aaneenschakeling van records te worden voor de Slowaakse wereldkampioen. Eerder onttroonde hij Erik Zabel al als de renner die de groene trui het vaakst droeg in de Tour, sinds gisteren heeft hij van alle renners het langst aan de leiding gestaan van een van de klassementen.

Fraile en Vino

Ook bij Omar Fraile was de lach zaterdagavond niet van zijn gezicht te slaan. De 28-jarige Bask, die twee keer de bergtrui won in de Vuelta en vorig jaar een etappe op zijn naam schreef in de Vuelta, achterhaalde Jasper Stuyven vlak onder de top van de slotklim en mocht even later het zegegebaar maken.

Daarmee redde hij niet alleen de meubels voor de tot nu toe tegenvallende Astana-ploeg, ook nam hij wraak voor het lot dat zijn ploegleider Aleksandr Vinokoerov in 2010 beschoren was. In die etappe leek Vino af te stevenen op de zege in Mende, tot hij in extremis op de klim nog werd gepasseerd door Alberto Contador en de latere winnaar Joaquim Rodriguez.

De Kazach was zo pissig na die nederlaag dat hij de volgende dag alle sprinters in het peloton achter zich hield en alsnog zijn ritoverwinning binnen sleepte.

Fraile stelt zich voor: 'Ik ben een etappedief'

Wat kan Roglic nog meer?

Primoz Roglic bleek gisteren de sterkste klassementsrenner op de steile slotklim naar het vliegveld Mende en kwam acht seconden dichter bij het podium. De Sloveen van Lotto-Jumbo staat vierde in het klassement op 2.38 minuten van geletruidrager Geraint Thomas. Het verschil met Froome en Dumoulin is echter minder dan een minuut

Voorafgaand aan de Tour hield zijn ploeg Roglic nog wat in de luwte. Niet gek, als je bedenkt dat de voormalig schansspringer pas vijf jaar serieus met fietsen bezig is.

Toch heeft de Nederlandse formatie al veel plezier beleefd aan het supertalent. Vorig jaar won hij een bergrit in de Tour en dit jaar was hij al de beste in het algemeen klassement in de loodzware etappekoersen Ronde van het Baskenland en Ronde van Romandië. Bovendien behoort Roglic - net als Dumoulin, Froome en in iets mindere mate Thomas - tot de beste tijdrijders van het peloton.

Kan Roglic de verrassing worden van deze Tour? Waarom niet? Tom Dumoulin kent de potentie van de Sloveen en is in ieder geval op zijn hoede: "Roglic kon nog wel eens een gevaarlijke klant worden voor het podium."

Primoz Roglic op de klim naar het vliegveld van Mende in de veertiende etappe van de Tour de France

D. Martin dankt A. Yates

Van de renners in de toptien van het klassement moest alleen Daniel Martin een plekje prijs geven. En dat had een reden. De Ier, die eerder nog de etappe naar Mûr-de-Bretagne won, reed lek aan de voet van de slotklim en verloor uiteindelijk 1.42 minuten op het trio Dumoulin, Thomas en Froome.

Toch had de schade nog erger kunnen zijn. De inmiddels uitgeschakelde klassementsrenner Adam Yates stak de Ierse pechvogel echter een handje toe in de klim. En dat is een bedankje waard.

Terug naar gisteren

Zaterdag zagen we een spectaculaire koers van start tot finish. Waaiers, een kopgroep, Slagter in de kop van de wedstrijd, stervende zwaan Stuyven op de slotklim, fladderende Fraile die de meubels redt voor zijn ploeg Astana, wachten op het peloton, de explosie van Roglic, de patat van Dumoulin en de counter van Froome.

En toen de rook was opgetrokken op het vliegveld van Mende bleken de wijzigingen in het algemeen klassement nihil. Nog even terugkijken.

Samenvatting etappe 14: Fraile wint, Dumoulin finisht met Froome en Thomas

Parcours

De tweede overgangsetappe voor de beslissingen zullen vallen in de Pyreneeën wordt door de Tourorganisatie omschreven als een feest voor vrijbuiters. De kans is groot dat we opnieuw twee koersen voor de prijs van één gaan krijgen: een kopgroep die gaat voor de dagzege en de klassementsrenners die elkaar onder druk zetten.

Voor Tom Dumoulin en de anderen wordt het vooral oppassen op de Pic de Nore, een klim van eerste categorie van 12,3 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,3 procent. Bovenop die klim kan de wind een rol spelen en voor durfals liggen er wellicht kansen in de afdaling naar Carcassonne.

NOS-wieleranalist Marijn de Vries denkt echter dat Tom Dumoulin beter zijn krachten kan sparen voor het drieluik in de Pyreneeën. "Als hij een kans ziet, moet hij die grijpen. Eigenlijk moet hij elk onbewaakt ogenblik aangrijpen om tijd te pakken. Maar het is vooral belangrijk dat hij geen tijd verliest."

Het profiel van de vijftiende etappe van de Tour

Bonjour à tous!

Een dag voor de rustdag trekt de Tourkaravaan verder van de toeristische trekpleister Millau (bekend van de hoogste brug van Europa) naar de toeristische trekpleister Carcassonne (bekend van de vesting, de katharen en natuurlijk het bordspelletje).

Onderweg moet er weer stevig geklommen worden met een col van derde, tweede en eerste categorie. Na die laatste, de Pic de Nore (12,3 km à 6,3 procent) is het afdalen naar Carcassonne. Robert Gesink en zijn ploegmaten van Lotto-Jumbo verwachten weer een grote kopgroep en dit keer willen ze er wel bij zitten. Zou dat lukken?

Het liveblog is er van start (13.20 uur) tot finish (tussen 17.30 en 18.00) bij. Om 14.00 uur kun je weer inschakelen op NPO Radio 1 voor Radio Tour de France. En om 14.10 uur kun je de koers weer live bekijken op NPO 1.

De uitzendingen van 22 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 3: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Studio Sport: de samenvatting 19.35 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.04 uur NPO 1 en NOS.nl
Welkom bij het liveblog van de Tour de France 2018!