liveblog
NOS WielrennenAangepast

Een kat-en-muisspel van 169,5 kilometer en aan het eind wint...Sagan

  • De dertiende etappe is een relatief vlakke rit van 169,5 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence
  • Peter Sagan wint zijn derde etappe in deze Tour de France, zijn elfde zege in de Tour in totaal
  • De gele trui van Geraint Thomas, de grote winnaar van het door de Nederlanders gekleurde Alpendrieluik, kwam vandaag niet in gevaar
liveblog gesloten

À demain!

Vandaag was het voor de liefhebbers misschien even doorbijten, maar morgen kunnen we weer spektakel verwachten. Dan gaan we namelijk naar Mende, waar de streep is getrokken op het asfalt van een regionaal vliegveld dat bereikt wordt na een klim van 3 kilometer met een stijging van gemiddeld 10,1 procent.

Vrij baan voor de avonturiers kortom. Maar ook alle hens aan denk voor de top van het klassement, want in Mende kan het spoken! Denk maar aan 2015, toen Steve Cummings dé Franse hoop in extremis de grond in boorde.

De officiële start van de 14de etappe is om 13.05 uur. We zijn er live bij vanaf de start in dit liveblog, vanaf 14.00 uur op Radio Tour de France en vanaf 14.10 uur op NPO 1. À demain!

Tour de France 2015: Cummings verrast twee Fransen

Dertiende etappe op muziek

Tour de France 2018: de 13de etappe op muziek

Tourjournaal en De Avondetappe

Voor de samenvatting en het laatste nieuws uit de Tour kun je terecht bij het Sportjournaal om 18.45 uur op NPO 1.

In De Avondetappe is een van de grootste klimtalenten van Nederland te gast: Sam Oomen. Ook Annemiek van Vleuten en Humberto Tan schuiven aan bij Dione de Graaff. De Avondetappe is vanaf 22.13 uur te zien op NPO 1 en nos.nl.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Poels: verstandhouding Thomas en Froome is prima

Wout Poels was blij met het "rustige, gecontroleerde dagje" na het loodzware en hectische drieluik in de Alpen. Terwijl zijn werk voor kopmannen Chris Froome en Geraint Thomas er allang op zat, volgde hij vol bewondering hoe Steven Kruijswijk bijna tot het einde stand hield. "Dat leverde wel wat stress op in het peloton."

Poels vond het wel een lekker dagje

De Kort: iedereen is kapot

Nu Bauke Mollema geen rol van betekenis meer speelt in het algemeen klassement is etappewinnaar John Degenkolb het speerpunt van de ploeg. Dat is even improviseren voor wegkapitein Koen de Kort.

Koen de Kort: 'Werken voor John is ook wel weer leuk'

Terpstra: weer een dag overleefd

Niki Terpstra twijfelde vanochtend al of hij zin zou hebben om in de vlucht mee te gaan. Nee dus. Voorlopig is het nog herstellen van zijn val op weg naar Roubaix.

Terpstra heeft het zwaar: 'Weer een dag overleefd'

Toch weer boegeroep...

Veel renners riepen voor de start van de dertiende etappe in de Tour op om te stoppen met het uitjouwen van Sky-renners. Die boodschap kwam nog niet helemaal aan, zo bleek.

Geletruidrager Thomas opnieuw uitgejouwd

Samenvatting

Samenvatting etappe 13: derde zege voor Sagan na 'wandeletappe'

Algemeen klassement

Vincenzo Nibali is weer richting Italië met een gebroken rugwervel. Maar verder verandert er niets in de toptien van het algemeen klassement.

Het algemeen klassement na de dertiende etappe in de Tour de France

Gilbert probeerde het gewoon

Met het uitvallen van Fernando Gaviria raakte QuickStep zijn belangrijkste troef in de sprint kwijt. En dus mocht Philippe Gilbert in de slotkilometer zijn eigen gang gaan. Zijn ultieme aanval slaagde net niet.

Gilbert: 'Het was net niet genoeg'

Sinkeldam: "ongelooflijk balen"

Ramon Sinkeldam moest zijn sprinter Arnaud Démare in een zetel naar de finish in Valence brengen. Dat lukte, maar uiteindelijk kwam de Fransman toch tekort tegenover Alexander Kristoff en winnaar Peter Sagan. Dat is ongelooflijk balen.

Sinkeldam: 'Dit is ongelofelijk balen'

Toptien etappe

De uitslag van de 13de etappe in de Tour de France

Sagan: dit was goud voor ons

Peter Sagan was natuurlijk een tevreden man na een eenvoudige werkdag. "Dit parcours was goud voor ons, lekker rustig onderweg en dan winnen in de sprint. Ik zat een beetje ver naar achteren, maar wist nog in het wiel te komen van Kristoff. Gelukkig kon ik ze nog net voor blijven."

De groene trui zal zelden zo stevig om de schouders van iemand hebben gezeten als nu bij Sagan. Hij stevent zelfs af op een recordvoorsprong in het puntenklassement. Toch is Sagan op zijn hoede. "Eerst moet ik Parijs nog halen."

Sagan: 'Dit parcours was goud voor ons'

Duimpje omhoog

Het is zijn 109de profzege, zijn 11de ritzege in de Tour de France en zijn 3de zege deze editie. Duimpje omhoog, Peter!

Veel scheelde het niet

De finishfoto van de dertiende etappe in de Tour de France

FINISH - derde zege Sagan

FINISH - Peter Sagan wint zijn derde etappe! Hij klopt Kristoff en Démare op de streep.

Sagan klopt Kristoff en Démare op de streep

1 km - Aanval Gilbert

Aanval Gilbert!

3 km - Burghardt

Marcus Burghardt rijdt snoeihard op kop in dienst van Peter Sagan. Er vallen zelfs gaatjes in het peloton. Voor de ploegen van de klassementsmannen zit het werk erop

6 km - Schär ingerekend

Schär is eraan voor de moeite. Nu is het opeens Sky en Sunweb op kop van het peloton. Ze willen Thomas, Froome en Dumoulin uit het gedrang te houden. Schär is ingerekend. Een sprint lijkt onvermijdelijk. Of zit er nog iemand met de dijen van Jelle Nijdam in het peloton?

8 km - nog 15 seconden

Het is dringen in het peloton, waar alle ploegen hun sprinters én hun klassementsrenners van voren willen houden. Michael Schär rijdt de longen uit zijn lijf op kop, maar heeft nog maar 16 seconden.

Sagan, Démare of Colbrelli?

Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria, André Greipel, Marcel Kittel en Mark Cavendish zijn er niet meer bij. Wie zijn dan de kanshebbers bij een massasprint in Valence? We zetten ze op een rijtje:

  • Topfavoriet is Peter Sagan (Bora). De Slowaakse wereldkampioen won deze Tour al zijn 9de en 10de Tourrit en zal vrijwel zeker voor de zesde keer in het groen naar Parijs rijden.
  • Arnaud Démare (FDJ) won pas een keer in de Tour de France. Vorig jaar won hij de etappe, waarin Sagan een elleboog uitdeelde aan Mark Cavendish en uit de Tour werd genomen.
  • Sonny Colbrelli (Bahrein-Merida) werd al eens derde in deze Tour. Kan hij de kater van het uitvallen van zijn kopman Vincenzo Nibali verzachten?
  • Alexander Kristoff (UAE) is regerend Europees kampioen, maar zijn laatste zeges in de Tour dateren al van 2014. Toen was hij twee keer de snelste in de massasprint
  • Outsiders: Ariel Maximiliano Richeze (QuickStep), John Degenkolb (Trek), Nikias Arndt (Sunweb), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Thomas Boudat (Direct Énergie), Gérard Laporte (Cofidis), Andrea Pasqualon, Timothy Dupont (beiden Wanty)
Peter Sagan, Arnaud Démare en Sonny Colbrelli in de tweede etappe van de Tour de France 2018

23 km - Schär eenzame koploper

Thomas De Gendt heeft er geen fiducie meer in en houdt ermee op. Ook Claeys houdt zijn benen stil. Tom Scully probeerde het nog wel, maar kan Michael Schär niet bijbenen. De Zwitser heeft opeens weer 44 seconden.

30 km - Kopgroep gaat all-in

Het pokeren zit in de eindfase. De vier in de kopgroep gaan all-in en geven nu alles wat ze hebben. Maar het peloton onder aanvoering van FDJ, Lukas Pöstlberger (Bora) en Darwin Atapuma (UAE) schakelt ook bij. Nog 35 seconden is het verschil.

Fans van Quintana

Nairo Quintana beleefde niet zijn beste dagen in de Alpen de afgelopen dagen. Toch kan de Colombiaan rekenen op heel veel enthousiasme uit zijn eigen land. Misschien inspireert het Quintana tot grootse daden in de Pyreneeën?

41 km - Kat en muis en kat en muis en.....

De voorsprong van de vier koplopers was even 42 seconden, maar is nu weer 1.16 minuut. Het peloton speelt nog altijd kat-en-muis met de koplopers. Of is het andersom?

De vier koplopers op weg naar Valence in de dertiende etappe van de Tour de France

56 km - Scully van de nul

De koplopers hebben het tweede en laatste klimmetje van de dag (4de categorie) achter de rug. En wie pakt het ene puntje? Tom Scully! Alle koplopers hebben nu een klein (geld-)prijsje gepakt.

60 km - Voorsprong binnen de minuut

De voorsprong van De Gendt, Claeys, Schär en Scully is nog maar 54 seconden. Maar De Gendt zit te rekenen, die is nog wel wat van plan.

De gele trui is van...euhm Thomas

Geletruidrager Geraint Thomas komt uit Wales. En daar hebben ze niet alleen een eigen taal, maar spreken ze woorden vaak net iets anders uit dan je zou denken.

Weetjes

Een paar weetjes over de andere koplopers.

- Aan het begin van zijn loopbaan kreeg Tom Scully te maken met een lange revalidatie na een zware valpartij tijdens een wedstrijd in Ierland, waarbij hij breuken opliep in zijn knie en onderbeen. In 2014 won Scully zilver bij de WK baanwielrennen op de puntenkoers. Dit jaar debuteert de Nieuw-Zeelander in de Tour de France.

- De Zwitser Michael Schär, zoon van oud-profwielrenner Roland Schär, werd in 2013 nationaal kampioen op de weg en won ooit een ritje won in de Ronde van Utah.

- Dimitri Claeys boekte dit voorjaar de grootste van zijn vier profzeges met het eindklassement in de Vierdaagse van Duinkerke (die overigens zes dagen duurt). Die zege dankte hij aan een lange ontsnapping met André Greipel en de Nederlander Oscar Riesebeek. In de vierde etappe van deze Tour zat Claeys overigens ook al in de vlucht van de dag, die bijna 193 kilometer duurde. En toen slokte het peloton, onder impuls van Niki Terpstra, de laatste vluchter Guillaume Van Keirsbulck pas in de slotkilometer op.

Samenvatting etappe 4: kopgroep laat peloton zweten, maar Gaviria wint

Podcast De Kopgroep

Ook vandaag is er weer een aflevering van de podcast De Kopgroep. Dit keer hebben Joost Vullings, Mart Smeets en Martijn Hendriks het onder meer over de heroïsche pogingen van Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin om de Sky Train te ontregelen, Luxemburgse smurfen en een Nederlandse kongsi.

"Er zit maar een haarscheurtje in het pantser van de Sky Train", aldus Smeets, "en dat is Wout Poels."

98,5 km - De Gendt sprint voor de puntjes

Thomas De Gendt is de enige van de kopgroep die voor de tussensprint wil sprinten en verdient daarmee weer 1.500 euro voor zijn ploeg. Opvallend: Thomas Scully wordt slechts vierde en spekt daarmee de kas van zijn ploeg EF Education First helemaal niet. En die ploeg stond al laatste in het geldklassement.....

De voorsprong van de vier koplopers: 2.02 minuten.

De uitslag van de tussensprint in de dertiende etappe van de Tour de France

Fenomeen De Gendt

Thomas De Gendt is een van de meest mysterieuze en tegelijk opvallendste renners in het profpeloton. De 31-jarige Belg liet ooit de Tour de France passeren omdat hij zijn verloofde beloofd had om in die periode te trouwen. Vorig jaar reed hij 1.281 kilometer in de aanval, maar zag tot zijn ergernis hoe de Franse jury de (lucratieve) Prijs voor de Superstrijdlust toekende aan Warren Barguil.

Een cultfiguur? Daarmee doe je De Gendt tekort. Hij boekte namelijk al 17 profzeges, waaronder die met aankomst op de Mont Ventoux in de Tour de France (2016) en op de Stelvio in de Giro d'Italia (2012).

Hij is een van de 16 nog actieve wielrenners, die in alle drie de grote rondes een etappe won. De andere 15? Mark Cavendish, André Greipel, Marcel Kittel, Chris Froome, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, John Degenkolb, Daniele Bennati, Philippe Gilbert, Michael Matthews, Matteo Trentin, Fabio Aru, Nairo Quintana, Simon Gerrans en...Tom Dumoulin!

Thomas De Gendt (links) in de aanval met Thomas Scully, Dimitri Claeys en Michael Schär

Ploegleider Verbrugghe over val Nibali

Nog even terug naar gisteren en de val van Vincenzo Nibali op Alpe d'Huez. Zijn ploegleider Rik Verbrugghe zag het gebeuren. "De organisatie moet meer veiligheid bieden. Er stonden hekken, maar de mensen staan er nog voor. De politie is nog naar ons toe gekomen om excuses aan te bieden, maar ja. We zullen een serieuze discussie moeten hebben met de politie, met de Tour, met de UCI en met de ploegen om dit te voorkomen."

Kwis die niet te googelen is

Rondemiss Cindy Pieterse van Radio Tour de France is nog steeds onder de indruk van de aanval van Steven Kruijswijk van gisteren. Daarom bedacht ze vandaag een lastige quizvraag over "de kleerhanger" uit Nuenen:

Op welke plek eindigt Steven Kruijswijk deze etappe?

Insturen kan tot 10 km voor de finish naar kwis@nos.nl Zet het antwoord in het onderwerp. Vergeet niet je naam, adres en shirtmaat te vermelden (shirt valt klein).

117 km - Verschil loopt terug

Het verschil met de koplopers loopt nu toch snel terug. In de straten van Grenoble hebben de vier nog maar 1.30 minuut voorsprong, waar Alexander Kristoff zelf klimmer Darwin Atapuma op kop heeft gezet. Ook al lijkt er niet veel te gebeuren, het gaat wel snel. De gemiddelde snelheid in het eerste uur ligt boven de 48 kilometer per uur.

130 km - Geen vrijgeleide

De knechten van Peter Sagan en Arnaud Démare geven de vier koplopers niet veel ruimte. De voorsprong van de kopgroep schommelt nu al een tijdje rond de 2.20 minuten. Dit lijkt een heel lang kat-en-muisspelletje te worden.

Geraint Thomas in zijn gele trui op weg naar Valence

137 km - De Gendt pakt bergpuntjes

137 km - Thomas De Gendt komt als eerste boven op de Côte de Brié (3de categorie) en pakt daarmee 2 puntjes in het bergklassement. En de premie, voor wat het waard is.

140 km- Vier koplopers

We gaan het vandaag doen met vier koplopers. Michael Schär (BMC) en Dimitri Claeys (Cofidis) zijn bij Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Tom Scully (EF Education First) gekomen. De vier hebben zo'n drie minuten voorsprong.

Mollema ergert zich aan Franse houding richting Froome

Hoe gaat het met Bauke Mollema? Elke dag een stukje beter, aldus Mollema zelf. Verlost van de grootste pijn en de last van het kopmanschap, kon Mollema op weg naar Alpe d'Huez zelfs genieten van de aanval van zijn voormalig ploeggenoot Steven Kruijswijk.

Maar ook ergerde hij zich aan gebrek aan respect bij veel toeschouwers richting Team Sky.

Mollema baalt van boegeroep: Hinaults uitspraken gooien alleen maar olie op het vuur

150 km - Twee om twee

De voorsprong van De Gendt en Scully is inmiddels 1.43 minuten, Schär en Claeys zitten er zo'n 50 seconden achter. In het peloton houden FDJ (Démare), Bora (Sagan) en Trek (Degenkolb) de wacht.

160 km - Chavanel terug, meer aanvallen

Nee, hoor. Er zijn toch nog meer aanvallers die de sprong proberen te wagen. Michael Schär (BMC) en Dimitri Claeys (Cofidis) proberen in hun eentje bij de twee koplopers te komen. Chavanel redde het niet, hij is weer terug in het peloton.

166 km - Is dit het?

Is dit het al? Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Tom Scully (EF Education) zijn ontsnapt, met Sylvain Chavanel (Direct Énergie) in de tegenaanval. Het peloton geeft meteen zijn zegen. Wie durft nog?

169,5 km - Départ réel!

De renners zijn weg voor de 169,5 kilometer naar Valence en Niki Terpstra zit meteen in de voorste gelederen. Met wie? Thomas De Gendt en Guillaume Van Keirsbulck. Uiteraard.

Op z'n sloffen

Lilian Calmejane is normaal gesproken niet vies van een aanval. Maar vandaag lijkt hij het op z'n gemak te willen doen.

Neutralisatie - Weer op de fiets

Het stof is opgetrokken, de bloemen en de complimenten zijn verdeeld, de wonden zijn gelikt. Tijd voor het Tourpeloton om de Alpen gedag te zeggen. Vandaag gaat overgangsetappe 13 van Bourg d'Oisans naar Valence. Over 2,5 kilometer is de officiële start!

Trotse Kruijswijk heeft nog plannen

Steven Kruijswijk won weliswaar niet, maar werd na zijn lange aanval wel overladen met complimenten. "Ik voel me de hele Tour al goed en dit was pas week twee", aldus Kruijswijk. "Maar het uiteindelijk gaat het toch om winnen. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik in de Pyreneeën nog wat op kan schuiven in het klassement."

Kruijswijk blij met enthousiaste reacties: leek wel of ik gewonnen had

Dumoulin over onderonsje met Thomas

Ook vertelde Dumoulin over het onderonsje dat hij had op de flanken van Alpe d'Huez met geletruidrager Geraint Thomas. "Hij wilde dat ik samen met hem op kop ging rijden. Maar dan zou Froome lekker in het wiel zitten en ons uitlachen. Of beter, mij uitlachen. Daar had ik geen zin in."

Dumoulin: er zijn altijd gekken die het voor de rest verpesten

Ook Tom Dumoulin was geschrokken van het gedrag van sommige toeschouwers onderweg. "Stel je voor dat dit in een andere sport gebeurt."

Dumoulin: er zijn altijd gekken, die het voor de rest verpesten

De Kort: stop met uitjouwen

Het gesprek van de dag onder de renners gaat vooral over veiligheid en respect. Op de chaotische Alpe d'Huez kwam Vincenzo Nibali ongelukkig ten val door een botsing met een toeschouwer, maar de duw die Chris Froome kreeg en het boegeroep die de Sky-renners te verduren kregen, schoot bij veel renners in het verkeerde keelgat.

Terpstra in de aanval? "Mwaaah..."

Niki Terpstra raakte gisteren zijn sprinter Fernando Gaviria kwijt op weg naar Alpe d'Huez. En dus mag zijn ploeg in de aanval. Maar Terpstra is nog niet helemaal fris na zijn val op weg naar Roubaix.

Terpstra weet nog niet of hij zin heeft in de aanval

Twee paarden

Hilaire Van der Schueren, ploegleider van het aanvalslustige Wanty-Groupe Gobert, wedt vandaag op twee paarden. Mee zitten in de aanval én sprinten met Andrea Pasqualon en Timothy Dupont.

Van der Schueren wil aanvallen, maar verwacht een sprint

Terug naar vandaag: onweer?

Vandaag wacht de renners een rustige dag, met misschien wel een erg onstuimig einde. Er wordt namelijk onweer voorspeld.

De weersverwachting in Valence

Gemengde gevoelens Dumoulin

Tom Dumoulin verlaat de Alpen met gemengde gevoelens. De Limburger maakte een ijzersterke indruk, ging op weg naar La Rosière - de plek waar hij als kind leerde skiën - zelf in de aanval en was op Alpe d'Huez heel dicht bij de dagzege.

Een schakelfoutje voor de laatste bocht gooide roet in het eten.

Dumoulin na tweede plaats: 'Voelde me eigenlijk helemaal niet zo goed'

De grote winnaar: G.

Het spektakel in de afgelopen dagen mag dan vooral te danken zijn geweest aan de aanvalslust Nederlanders Robert Gesink, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Maar uiteindelijk is er maar een grote winnaar van het Alpendrieluik: Geraint Thomas.

De Welshman schreef twee etappes op zijn naam en verstevigde zijn leidende positie in het klassement. Vincenzo Nibali is overigens weggevallen uit het klassement. Hij heeft de Tour inmiddels verlaten.

Klassement na 12de etappe

Schrale troost

Dit vond Steven Kruijswijk er zelf van...

Kruijswijk: 'Het rode rugnnummer, een heel, heel schrale troostprijs'
Kruijswijk na lange solo: 'Mooie dag zonder mooi einde'

Niet de zege, wel de harten

Lange tijd leek Steven Kruijswijk op weg naar een historische zege op Alpe d'Huez, maar uiteindelijk strandde zijn solo van zo'n 70 kilometer op 3,5 kilometer van de streep. Daarmee greep de Brabander naast de dagzege en de gele trui, maar stal hij wel de harten van wielerfans overal ter wereld.

Zoetemelk en Nelissen prijzen Kruijswijk: 'Formidabel gereden'
Thomas had nooit gedacht dat hij kon winnen en prijst Kruijswijk
Maassen: 'Kruijswijk heeft magistraal gereden'

Terugblikken

De etappe naar Alpe d'Huez werd vooraf al bestempeld als de koninginnenrit in deze Tour. En dat werd het ook, met dank aan Steven Kruijswijk.

Tour de France 2018: de 12de etappe op muziek

Abandon Nibali

Ook in de top van het klassement is een grote naam weggevallen. Vincenzo Nibali kwam gisteren op Alpe d'Huez ten val, al was niet meteen duidelijk waardoor. Op basis van deze amateurbeelden lijkt het erop dat zijn stuur blijft haken achter de draagband van een fototoestel van een toeschouwer.

Nibali kwam nog knap als zevende over de streep op slechts 13 seconden van winnaar Geraint Thomas, maar 's avonds bleek in het ziekenhuis dat hij een breukje heeft in een ruggenwervel. De Haai van de Straat van Messina is naar huis.

De val van Nibali op Alpe d'Huez: geen motor, maar een draagbandje?

Adieu Groenewegen

Groenewegen stapte af met rugpijn: 'Het lichaam was op'

Massasprint of niet?

"In negen van de tien gevallen wordt dit gewoon een massasprint", schrijft Thierry Gouvenou, oud-renner en verantwoordelijk voor het parcours van de Tour, over de dertiende etappe.

Maar de Alpen hebben de nodige slachtoffers geëist: etappewinnaars Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria, maar ook André Greipel, Marcel Kittel en Mark Cavendish; ze zijn allemaal naar huis. En dus ruiken mannen als Peter Sagan, Arnaud Démare en Alexander Kristoff hun kans.

Of gaan de avonturiers vandaag strijden om de dagzege? We vroegen het aan Lotto-Jumbo-renner en NOS-analist Stef Clement.

Het profiel van de dertiende etappe in de Tour de France

Bonjour à tous!

Vandaag verlaat het peloton de Alpen, waar drie dagen spektakel van de bovenste plank te zien is geweest. In de dertiende etappe over 169,5 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence kunnen de renners een beetje bijkomen in een relatief vlakke rit. Slechts twee kleine klimmetjes krijgen de renners voor de wielen: de Côte de Brié (3de categorie) en de Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (4de categorie).

De officiële start is om 13.35 uur in Bourg d'Oisans, de finish wordt verwacht tussen 17.21 en 17.41 uur. Vanaf 14.10 uur zijn we live op NPO 1 en via de livestream op nos.nl. En natuurlijk is de koers ook weer te volgen via Radio Tour de France.

Welkom bij het liveblog van de Tour de France 2018!