liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van Avermaet in het geel na zege BMC, Dumoulin doet prima zaken

  • Etappe 3 is een ploegentijdrit van 35,5 kilometer met start en finish in Cholet
  • BMC wint met vier seconden voorsprong op Team Sky, Sunweb is vierde op 11 seconden
  • Greg Van Avermaet is de nieuwe geletruidrager, Tom Dumoulin nu 7de in het klassement
liveblog gesloten

À demain!

Of de voorspelling van Van Avermaet uitkomt? We gaan het zien. De vierde etappe van de Tour de France is vanaf 14.10 uur te volgen op NPO 1, bij Radio Tour de France op Radio 1 en natuurlijk via het liveblog. À demain!

Van Avermaet: de Belgen zijn goed bezig

Greg Van Avermaet mag morgen in het geel door Frankrijk rijden op de dag dat België het opneemt tegen Frankrijk in de halve finales van het WK voetbal. "De Belgen zijn goed bezig, hè", zegt hij stralend. "Eerst in het geel door Frankrijk rijden en dan de Fransen verslaan met het voetbal. Dat gaat wel leuk worden. Hoeveel het wordt? Ik denk 2-0."

Van Avermaet: een goed gevoel om deze trui weer te dragen

De Avondetappe

Om 22.02 uur blikken Dione de Graaff en Herman van der Zandt natuurlijk weer terug op de dag van vandaag in De Avondetappe. Danny Nelissen, Rob Harmeling en olympisch kampioene shorttrack Suzanne Schulting zijn vanavond te gast.

Suzanne Schulting na haar gouden race op de 1.000 meter in Pyeongchang

Groenewegen had kramp in zijn bil

Groenewegen had kramp in zijn bil

Morgen weer sprinten?

Dinsdag krijgt het peloton 195 kilometer onder de wielen van La Baule naar het Bretonse dorpje Sarzeau. De finishplaats telt nog geen 8.000 inwoners, maar wel één tamelijk invloedrijke in de wielerwereld: UCI-voorzitter David Lappartient.

Een nieuwe kans voor Dylan Groenewegen?

Profiel van de vierde etappe van de Tour de France

Drie op vier voor BMC

BMC won dit jaar drie van de vier ploegentijdritten in de WorldTour (Tirreno-Adriatico, Ronde van Zwitserland en Tour de France). Alleen in het Critérium du Dauphiné moest de Amerikaanse formatie zijn meerdere erkennen in Team Sky.

Op de ranglijst aller tijden van gewonnen ploegentijdritten in de Tour de France staat BMC nu (samen met Molteni en Faema) derde met vier overwinningen. Het Spaanse ONCE (5) was in de jaren negentig vijf keer de beste.

De koningen van de ploegentijdrit blijven toch de mannen van Peter Post. Met Raleigh schreef hij liefst negen keer een ploegentijdrit op zijn naam.

Samenvatting

Samenvatting ploegentijdrit: BMC wint, Sunweb doet goede zaken

Vierde geel voor Van Avermaet

Greg Van Avermaet heeft al drie gele truien in zijn kast hangen. De Belg won in 2016 de vijfde etappen naar Le Lioran en wist de leiderstrui nog twee dagen te behouden. In de bergrit naar Bagnères-de-Luchon moest hij de leiderstrui afstaan aan Chris Froome.

Greg Van Avermaet onderweg in het geel in de Tour van 2016

Truien na de ploegentijdrit

Geel: Greg Van Avermaet (BMC)

Groen: Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Bolletjes: Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert)

Wit: Søren Kragh Andersen (Sunweb)

Greg Van Avermaet met de gele trui

Mollema blies zichzelf op

Bauke Mollema moest vandaag 1.16 minuten toegeven op de snelste tijd van BMC. Meer zat er niet in.

Mollema blies zichzelf al snel op: daarna kon ik niet meer veel
De Kort: Bauke was supersterk, maar misschien startten we te snel

Klassement na etappe 3

Het algemeen klassement na de derde etappe van de Tour de France 2018

Uitslag etappe 3

De uitslag van de derde etappe

Kruijswijk beseft: te voorzichtig

Kruijswijk baalt een beetje: misschien zijn we te rustig gestart

Bora zonder Sagan en zonder water

Ook de ploeg van Bora-Hansgrohe is binnen, zonder geletruidrager Peter Sagan. Ze verliezen 50 seconden op BMC.

Bidonnenregen bij de ploeg van Sagan

Geel voor Van Avermaet

Het geel is voor Greg Van Avermaet! Philippe Gilbert mocht 2 seconden toegeven, maar is met QuickStep 6 tellen langzamer dan BMC.

Sagan geeft het op!

Peter Sagan moet eraf bij Bora-Hansgrohe. We krijgen dus sowieso een nieuwe geletruidrager en dat wordt een Belg: Greg Van Avermaet of Philippe Gilbert?

Dumoulin doet prima zaken!

Het ziet ernaar uit dat Tom Dumoulin de grote winnaar is van alle klassementsrenners vandaag. Richie Porte, Chris Froome en Adam Yates pakken een paar seconden terug, maar stonden alle drie al 51 seconden achter de Nederlander. De meeste andere klassementsrenners verliezen veel tijd op Dumoulin.

Opgetogen Dumoulin: we hebben supergoed gereden

Mollema binnen

Bauke Mollema verliest 1.16 minuten op BMC op de streep. Daarmee is zijn ploeg Trek-Segafredo één seconde langzamer dan Lotto-Jumbo.

Geen geel voor Gaviria

Fernando Gaviria gaat het geel niet terugpakken vandaag. Zijn ploeg QuickStep is goed onderweg, maar de Colombiaanse sprinter moet lossen. Philippe Gilbert dan maar, die heeft 2 seconden voorsprong op Greg Van Avermaet?

Bij het tweede tussenpunt heeft QuickStep zes seconden achterstand op BMC. Ze zijn nog met vijf man.

Nibali binnen

Vincenzo Nibali verliest met Bahrein-Merida 1.05 minuten op de snelste tijd van BMC. Daarmee levert hij 54 seconden in op Tom Dumoulin.

Foutje van de organisatie: Bahrein-Merida reed de eerste kilometers onder de vlag van Brunei

Geel voor Van Avermaet?

Van Avermaet voor de ontknoping: hield al rekening met gele trui

Gele trui onderweg

En ook de ploeg van geletruidrager Peter Sagan is op het parcours. De Slowaak mag 16 seconden verliezen op de tijd van BMC (Van Avermaet) en 6 seconden op QuickStep (Gaviria) om het geel te houden.

Onmogelijk? Zeker niet. Met Bodnar, Burghardt, Oss, Poljanski en Pöstlberger heeft Sagan echte hardrijders om zich heen. Maar kunnen ze ook samenwerken?

Vierde tijd voor Sunweb

Sunweb is binnen! Tom Dumoulin houdt de schade beperkt en verliest maar 11 seconden op BMC. Dat is goed voor de vierde tijd.

QuickStep voor dagzege en geel?

Ook QuickStep is vertrokken! De ploeg van Niki Terpstra werd in de Tour van 2013 nog met een halve seconde geklopt door Orica-Greenedge gaat voor de dagzege en het geel! Fernando Gaviria is daarvoor de belangrijkste kandidaat. Als de Colombiaan het niet volhoudt, dan is Philippe Gilbert de hoogst geklasseerde van de Belgische formatie.

Poels baalt een beetje

Poels: balen dat we niet de snelste zijn

Eindtijd Lotto-Jumbo

Daar is de binnenkomst van Lotto-Jumbo. De ploeg van Steven Kruijswijk en Primoz Roglic houdt de schade in het slot beperkt, maar geeft wel 1.15 minuten toe op BMC. Dat is veel.

Sunweb loopt in op snelsten

Tom Dumoulin loopt een beetje in op de snelste tijd van BMC. Na 26,5 kilometer is het verschil teruggebracht van 15 tot 13 seconden. Wat kan Sunweb nog in de laatste 9 kilometer?

Tussentijd Lotto-Jumbo

Oei, slecht nieuws voor Steven Kruijswijk. Lotto-Jumbo heeft na het tweede tussenpunt al een achterstand van 1.21 minuten op BMC. Daarmee hoort de geelzwarte brigade in de achterhoede

Mollema onderweg

Ook Bauke Mollema is onderweg met Trek-Segafredo. De Nederlander heeft nog maar zes helpers na het wegvallen van Tsgabu Grmay, maar kan nog wel rekenen op Koen de Kort.

Sunweb moet opschakelen

Sunweb rijdt de vijfde tijd na het eerste tussenpunt en verliest 15 seconden op de snelste tijd. Inmiddels is Dumoulin Laurens ten Dam ook kwijt, voor hem ging het te snel.

Lotto-Jumbo lijkt te langzaam te zijn begonnen en is al 43 seconden kwijt na 13 kilometer.

Bardet verliest veel

Wat een tik voor de Franse favoriet Romain Bardet. Hij verliest met AG2R liefst 1.15 minuten op BMC en houdt voorlopig slechts een ploeg achter zich. En die komt ook uit Frankrijk: Groupama-FDJ.

Tussenklassement

De voorlopige topvijf in de ploegentijdrit (35,5 kilometer):

1. BMC (Porte, Van Avermaet) 38.46 minuten

2. Team Sky (Froome) +00.04

3. Mitchelton-Scott (A. Yates) +00.09

4. EF Education First-Drapac (Urán) +00.35

5. Movistar (Quintana, Valverde, Landa) +00.53

Dumoulin onderweg

Ook Tom Dumoulin is met Sunweb van start gegaan voor de 35.5 kilometer. Wat kan de regerend wereldkampioen zonder Wilco Kelderman?

Dappere Craddock

Lawson Craddock liep in de eerste etappe een breukje op in zijn schouderblad, maar hij houdt dapper stand in de ploegentijdrit. Met zijn ploeg EF Education First-Drapac met kopman Rigoberto Urán houdt hij de schade beperkt. Ze verliezen 35 seconden op BMC.

Lawson Craddock (achteraan) in de trein van EF Education First-Drapac tijdens de ploegentijdrit

BMC snelste, geel Van Avermaet?

Snelste tijd voor BMC! De Amerikaanse ploeg is 4 seconden sneller dan Team Sky. Krijgt Greg Van Avermaet straks het geel omgehangen? Dat zou zomaar kunnen.

Bardet in problemen

Podiumkandidaat Romain Bardet verliest met AG2R na 13 kilometer al 32 seconden op de snelste tijd van Mitchelton bij het eerste tussenpunt. Dat ziet er niet goed uit voor de Fransman!

Start Lotto-Jumbo

Ook Lotto-Jumbo is van het startpodium!

BMC snelste bij tweede tussenpunt

BMC is lekker bezig! Ze zijn 6 seconden sneller dan Team Sky na 26,5 kilometer. Greg Van Avermaet is de best geklasseerde van BMC en maakt dus kans op het geel.

Movistar binnen

Movistar verliest 49 seconden op Team Sky op de streep. Een meevaller of tegenvaller, wie zal het zeggen?

Sky aan de leiding

Team Sky met Froome en Thomas is binnen in de snelste tijd: 38.50 minuten. Dat is ruim vier seconden sneller dan Mitchelton-Scott.

Problemen bij Movistar

Grote problemen bij Movistar! De ploeg is motoren Daniele Benatti, Imanol Erviti en José-Joaquin Rojas al kwijt en verliest bij het tweede tussenpunt opeens 27 seconden. Te snel gestart?

Movistar nog maar met vijf man

Binnenkomst Mitchelton-Scott

Mitchelton-Scott met Adam Yates zet meteen een scherpe tijd neer met 38.55 minuten. Dat is 54,7 kilometer per uur.

Sky-treintje toch snel!

Met twee mannetjes minder is Team Sky toch vier seconden sneller dan Mitchelton-Scott bij het tweede tussenpunt. BMC heeft dezelfde tijd als Sky bij het eerste tussenpunt.

Poels en Rowe eraf bij Sky

Problemen bij Sky? Na iets meer dan 20 kilometer is Sky hardrijder Luke Rowe al kwijt en nu moet ook Wout Poels eraf. Froome en co gaan met zes man verder.

Movistar verrast

Movistar zou vandaag veel tijd gaan verliezen, toch? Valverde, Quintana en Landa zijn bij het eerste tussenpunt na 13 seconden slechts een seconde langzamer dan Sky!

Gebroken schouderblad

De onfortuinlijke Lawson Craddock si inmiddels ook gestart met EF Education First-Drapac. De Texaan rijdt met een gebroken schouderblad en dat is niet fijn op een tijdritfiets

Sky seconde langzamer

Team Sky is een seconde langzamer dan Mitchelton! Froome en co komen na 13 kilometer door in 14.13 minuten. Ook een andere favoriet, BMC, is inmiddels onderweg.

Team Sky aan het werk in de ploegentijdrit

Eerste tussentijd

Eerste tussentijd na 13 kilometer: Mitchelton-Scott doet er 14.12 minuten over. Dat lijkt snel, maar we weten meer als Sky het tussenpunt passeert.

Ondertussen op Wimbledon...

Kiki Bertens heeft de kwartfinales bereikt van Wimbledon. Ze slaat met Karolína Plísková ook de laatst overgebleven toptienspeelster uit het toernooi. Julia Görges of Donna Vekic is haar volgende tegenstandster.

Lees hier het verslag.

Kiki Bertens

Movistar onderweg

En Movistar is ook weg! Gestart met drie kopmannen, maar Nairo Quintana staat nu al op 1.31 minuten. Kunnen Valverde, Landa en Quintana de schade beperken?

Team Sky van start!

En daar gaat Chris Froome met Team Sky van het startpodium! Froome staat net als Yates en Porte al op 1.07 van Peter Sagan.

Mitchelton-Scott

We zijn onderweg! De Australische ploeg Mitchelton-Scott mag de eerste tijd neerzetten. Het zal vooral zaak zijn om tijd terug te winnen voor kopman Adam Yates. Hij staat op 1.07 minuten en is daarmee zelfs de best geklasseerde van zijn ploeg.

Voor wat het waard is

Topdrie WK tijdrijden

1 2 3
2017 Sunweb BMC Team Sky
2016 Etixx-QuickStep BMC Orica-Greenedge
2015 BMC Etixx-QuickStep Movistar
2014 BMC Orica-Greenedge Omega Pharma-QuickStep
2013 Omega Pharma-QuickStep, Orica-Greenedge Team Sky

Heijboer (Lotto-Jumbo): willen binnen minuut van winnaar

Trainer Mathieu Heijboer is bij Lotto-Jumbo verantwoordelijk voor de ploegentijdrit. In tegenstelling tot Tom Dumoulin heeft hij geen moeite om de volgorde van zijn renners vandaag te delen: Timo Roosen, Robert Gesink, Paul Martens, Steven Kruijswijk, Antwan Tolhoek, Primoz Roglic, Dylan Groenewegen en Amund Grøndahl Jansen.

Trainer Heijboer (Lotto-Jumbo) over ploegentijdrit: al maanden hiermee bezig

Dumoulin: een ploeg of twee, drie sterker

Tom Dumoulin werd vorig jaar met Sunweb wereldkampioen tijdrijden in het Noorse Bergen. Mede door het wegvallen van Wilco Kelderman behoort Sunweb vandaag niet tot de favorieten voor de dagzege. "Ik denk dat een ploeg of twee, drie op papier sterker zijn. Wij hopen daar vlak achter te zitten."

Dumoulin op zijn hoede voor de wind in ploegentijdrit

Innovaties

Windtunnels, de meest geavanceerde fietsen, aerodynamische kledij. Als elke seconde telt gaan ploegen op zoek naar de nieuwste snufjes die hen aan tijdswinst kunnen helpen.

Het bolletjespatroon op de outfit van Team Sky zorgde voor controverse, maar de UCI stond de innovatie toe. In het Critérium du Dauphiné pakte Lotto-Soudal uit met een speciale spray met witte bolletjes op de benen, maar die technologie werd door de UCI verboden.

Technologie speelt een belangrijke rol en dus worden alle tijdritfietsen vooraf gecontroleerd.

De tijdritfietsen worden gecontroleerd voor de ploegentijdrit in Cholet

Sebastiaan Timmerman op de motor

Verslaggever Sebastiaan Timmerman hoopt vandaag op de motor achter Chris Froome en Tom Dumoulin aan te rijden. Wat verwacht hij van de ploegentijdrit? Lees het in deze vooruitblik.

Starttijden

Starttijden Ploegentijdrit

1. Mitchelton-Scott - 15:10
2. Team Sky - 15.15
3. Movistar Team - 15.20
4. Groupama-FDJ - 15.25
5. BMC Racing Team - 15.30
6. EF Education First-Drapac - 15.35
7. UAE Team Emirates - 15.40
8. Ag2r La Mondiale - 15.45
9. Fortuneo-Samsic - 15.50
10. Direct Energie - 15.55
11. Lotto-Soudal - 16.00
12. LottoNL-Jumbo - 16.05
13. Cofidis, Solutions Credits - 16.10
14. Team Sunweb - 16.15
15. Team Dimension Data - 16.20
16. Katusha-Alpecin - 16.25
17. Bahrain-Merida - 16.30
18. Trek-Segafredo - 16.35
19. Astana Pro Team - 16.40
20. Wanty-Groupe Gobert -16.45
21. Quick-Step Floors - 16.50
22. Bora-Hansgrohe - 16.55

Parcours

De 35,5 kilometer van Cholet naar Cholet is niet bepaald vlak. Zaak om iedereen binnenboord te houden?

Het parcours van de ploegentijdrit in de Tour de France 2018

Poels kent zijn taak

Ook Wout Poels behoort met Team Sky tot de favorieten voor de dagzege. Maar ook moet hij alles geven om de achterstand van Chris Froome terug te brengen. En dan zou de slimme Geraint Thomas, die gisteren onderweg een bonificatieseconde sprokkelde, vanavond zomaar eens in het geel kunnen staan.

Poels: een ploegentijdrit is verstand op nul en gaan

Terpstra heeft er zin in!

Veel renners kijken met angst en beven uit naar de ploegentijdrit. Niet Niki Terpstra. Met QuickStep behoort de Noord-Hollander tot de favorieten voor de dagzege.

Terpstra zag het Tourschema en dacht: lekker, een ploegentijdrit

Voetbalsprookje

Nee, dan hebben we het liever over voetbalsprookjes. Zoals het sprookje van voetbalclub Les Herbiers, dat afgelopen seizoen de finale van de Coupe de France speelde tegen het grote Paris Saint-Germain.

Les Herbiers, een stadje van bekersprookjes en tijdrijders

Cholet, waar kennen we die stad van?

De renners rijden vandaag in en rond Cholet, een stadje met zo'n 54.000 inwoners die pas drie keer eerder de Tour mocht ontvangen. Toch speelt Cholet een prominente rol in de Tourhistorie.

Ga maar na:

  • In 1936 was Cholet voor het eerst opgenomen in de Tour de France. Die dag op het programma: een ploegentijdrit.
  • In 1998 won Jeroen Blijlevens de sprint in Cholet. Maar die zege werd overschaduwd door de inval van de Franse justitie in het hotel van Festina op zoek naar de sporen van doping die avond. De gendarmes arresteerden ploegarts Erik Ryckaert en twee dagen later werd de voltallige ploeg van kopman Richard Virenque uit de Tour gezet. Voor TVM was de zege van Blijlevens het laatste feestje, want kort daarna belandde ook ploegleider Cees Priem in de cel en kozen de renners het hazenpad toen het peloton de Zwitserse grens passeerde. In Cholet begon de beruchte Tour Dopage.
  • Ook in 2008 speelde doping een rol in Cholet. Stefan Schumacher won die dag de tijdrit, maar werd later als dopingzondaar uit de uitslag geschrapt.

Even terugblikken..

Normaal gesproken zou de ploegentijdrit van vandaag voor de eerste verschillen moeten zorgen tussen de klassementsmannen. Maar na het hectische openingsweekend staan Chris Froome, Richie Porte, Adam Yates (allen 1.07 minuten) en Nairo Quintana (1.31 minuten) al op een fikse achterstand van leider Peter Sagan. Even terugblikken.

Samenvatting etappe 2: Sagan wint door val ontsierde sprint
Samenvatting etappe 1: Gaviria wint, Froome valt en verliest tijd

Kijken en luisteren

Vanaf 15.10 uur is de derde etappe live te zien via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 14.00 uur doet Radio Tour de France op NPO Radio 1 verslag.

Vanavond blikt Dione de Graaff terug op de Tourdag in De Avondetappe (NPO 1 en NOS.nl). De uitzending begint om 22.10 uur.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Bonjour à tous!

Goedemiddag! Op de derde dag van de Tour de France staat een ploegentijdrit van 35,5 kilometer met start en finish in Cholet op het programma. Kunnen Chris Froome en Richie Porte wat van hun verloren tijd goed maken? Wat kan wereldkampioen Sunweb zonder Wilco Kelderman? En wie staat er vanavond in het geel?

Mitchelton-Scott gaat om 15.10 uur als eerste van start, Bora-Hansgrohe van geletruidrager Peter Sagan sluit de rij om 16.55 uur. Om 15.10 uur kun je inschakelen op NPO1 en NOS.nl.

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin