Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Kruijswijk kritisch na hete dag: 'Code oranje geldt niet in Tour, apart'

Panty's vol ijs, koelvesten voor en na de start en bidons die op en af gingen van ploegleiderswagens naar renners. Dat was het beeld van de zestiende Touretappe, die werd afgewerkt op een snikhete dinsdag. Het kwik in start- en aankomstplaats Nîmes steeg tot bijna 40 graden Celsius.

Na afloop was Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma enigszins kritisch over het feit dat er in deze hitte gekoerst werd. "Code oranje geldt schijnbaar niet in de Tour. Wij gaan gewoon door, best apart", zegt hij na afloop van de rit, terwijl het zweet hem nog uitbreekt en hij een koelvest draagt.

'Lijkt me niet gezond'

"Ik heb niet zo de oplossing. Je ziet dat overal maatregelen getroffen worden, maar wij gaan gewoon door zonder dat er iets genoemd wordt", vervolgt Kruijswijk. "Volgens mij stond iedereen bij de start al ontzettend te zweten. Dat lijkt me niet helemaal gezond."

Ook zijn ploegmaat Mike Teunissen moet bijkomen van de hitte. "Dit was geen pretje, goh...", begint de winnaar van de eerste etappe. "Als je hier een inspanning doet, is het alsof je tegen een muur aanrijdt. Niet normaal."

Teunissen over hitte: 'Alsof je tegen een muur aanrijdt, niet normaal' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook bij Team Sunweb bleek na afloop dat de renners het zwaar hadden. "Je kunt zien dat sommigen lichtelijk gedehydreerd waren", vertelt Anko Boelens, de dokter van de ploeg, nadat hij bij zijn coureurs urinemonsters had gemeten.

Boelens maakt echter ook duidelijk dat zijn ploeg ondanks alles de hitte aardig goed heeft weerstaan. "Niemand ging echt over een grens heen. Op basis daarvan zeg ik dat ze dus toch redelijk in staat zijn geweest hun vocht op peil te houden."

Kruijswijk stelt dat de Tourorganisatie in de toekomst moet nadenken om bij extreem hoge temperaturen etappes in te korten. "Het is ook niet zo dat we 's ochtends om 8 uur starten. Het is het heetst van de dag, dat helpt niet mee. Sporten is gezond, maar in deze hitte waarschijnlijk iets minder."

De vraag of het onverantwoord is de etappe in deze hoge temperaturen af te leggen, vindt dokter Boelens lastig te zeggen. "Ik vind het definitief onverantwoord als er een kans is dat je echt door de hitte bevangen wordt en er ongelukken gebeuren doordat mensen suf van de hitte zijn. Dat is een grijs gebied."

Sunweb-dokter Boelens: 'Sommige renners waren lichtelijk gedehydreerd' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kruijswijk: "Blijkbaar zijn de belangen toch te groot om de start op te schuiven naar eerder op de dag. Ik snap dat het niet makkelijk is, ik zeg ook niet dat het de oplossing is, maar het is wel iets voor de toekomst om in deze temperaturen aan de gezondheid van de renners te denken."

Boelens: "Het lijkt vandaag in orde geweest te zijn, maar ook onze renners klagen hoor. Je merkt aan ze dat het zwaarder was dan normaal. Het is echt niet zo dat ze vandaag glimlachend op de fiets hebben gezeten."

En de Tour is nog niet af van de hitte. Tijdens de zeventiende etappe op woensdag zal de thermometer dezelfde temperatuur als vandaag aantikken. "Morgen is van hetzelfde laken een pak", zegt Boelens. "We gaan ons weer goed voorbereiden."

Bekijk in onderstaande video de samenvatting van de etappe, gewonnen door Caleb Ewan.

Zestiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame