Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Het profiel van de nagenoeg vlakke zestiende Tourrit NOS

Na drie zware Pyreneeënetappes en de gewenste rustdag mogen de sprinters zich weer van voren laten zien. En de rappe mannen zullen ongetwijfeld zeer gretig zijn: de volgende kans na vandaag is pas zondag, met de traditionele aankomst op de Champs-Elysées.

Maar dat is voor later zorg. Vandaag willen de sprinters na een ronde van 177 kilometer met start en finish in Nîmes, waarbij onderweg nog een col van de vierde categorie moet worden bedwongen, hun wiel als eerste over de streep drukken.

De Nederlandse troef Dylan Groenewegen is vol vertrouwen, weet NOS-commentator Gio Lippens, die de Jumbo-Visma-renner maandag op de rustdag sprak. "Hij zei zich goed te voelen en te geloven in een overwinning vandaag", aldus Lippens.

Hoe heeft hij de zware bergritten doorstaan, Gio?
"Goed. Hij zei dat het relatief eenvoudig ging. En dat zei hij zonder Amsterdamse bluf, hij was echt serieus. Hij zei niet eens de slechtste sprinter te zijn. Bergop rijden ze dan een strak tempo en bergaf en op de vlakke stukken rijden ze volle bak door. Dan komen ze op tijd binnen."

De laatste keer dat een Touretappe in Nîmes finishte, in 2014, was de ontknoping spectaculair. Jack Bauer kwam na een lange dag in de aanval vijftig meter tekort voor de zege.

Spectaculaire slotfase in Nîmes tijdens Tour 2014: Bauer haalt het nét niet Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Over sprinters gesproken: als commentator op de finish zie jij ze altijd als een dolle met hun neus op het stuur voor je langs suizen. Steek je dan je hoofd uit het raam om dat te ervaren?
"Niet altijd meer. Vaak heb je een beter inzicht wie er op kop rijdt wanneer je op het televisiebeeld geconcentreerd blijft. Maar zodra ze over de streep komen, kijk ik ze gauw even na. Bij een close sprint zie je dan vaak aan de reactie wie er gewonnen heeft."

"Daar heb ik nog wel een leuke anekdote over. In de Tour van 2013 won Jan Bakelants op Corsica de tweede etappe, maar de Franse tv gaf met een titel aan dat Markel Irizar ontsnapt was. En op de Belgen na, want Bakelants is een Belg, nam iedere commentator dat over."

"Totdat Bakelants over de streep kwam en ik zag dat het nummer 52 was. Verrek, dacht ik. Dat is Bakelants! Sindsdien wil ik áltijd met mijn eigen ogen aanschouwen wie er voorbijkomt."

Alles weten over aankomstplaats Nîmes? Herman van der Zandt geeft je een lesje.

Een lesje Nîmes: Herman leert je alles over aankomstplaats van etappe 16 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wat denk je, zullen de zenuwen bij de klassementsrenners even weg zijn vandaag, na de zware ritten die ze erop hebben zitten?
"Het valt mee, mensen als Kruijswijk zijn niet zo snel nerveus. Ik sprak hem vandaag en hij straalt rust uit. Hij zegt dat zes man de Tour kunnen winnen. Iedereen is onzeker, maar tegelijkertijd ook vol vertrouwen. Ze weten dat ze er alles aan hebben gedaan, ook als het niet lukt."

"Maar ik heb ook anderen binnen Jumbo-Visma gesproken en iedereen zei dat ze wel veel wind verwachten, waardoor waaiers kunnen ontstaan."

"'Daar ga ik heel alert op zijn', zei Kruijswijk. Hij wil vooraan meerijden om zo in een eventuele, goede waaier te zitten. Dus óf het wordt heel leuk, óf het wordt ellende."

Touruitzendingen 23 juli

Etappe 16: liveblog 12.00 uur NOS.nl en NOS-app
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 16: liveverslag 14.15 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app
De Avondetappe 22.05 uur NPO 1, NOS.nl en NOS-app

STER reclame