Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Thomas na tijdverlies op Tourmalet: 'Zware dag, voelde me niet heel goed' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met nog een ruime kilometer te gaan op de monsterlijke Tourmalet was daar plotseling een opvallend beeld. Geraint Thomas, de Tourwinnaar van vorig jaar, kon de versnelling van de latere ritwinnaar Thibaut Pinot niet bijbenen en moest lossen.

De Welshman moest uiteindelijk 36 seconden toegeven op Pinot en zag zijn achterstand op geletruidrager Julian Alaphilippe in het algemeen klassement met evenzoveel tellen vergroot worden. "Het was een zware dag. Ik ben teleurgesteld", zei Thomas dan ook na afloop.

"Ik voelde me niet goed. Ik koos ervoor m'n eigen tempo te rijden en niet mee te gaan om mijzelf dan vervolgens op te blazen. Maar misschien had ik het moeten proberen..."

'Ik was aan het lijden'

Verderop vierde Fransman Alaphilippe een feestje. Op de col van de buitencategorie werd hij niet alleen tweede, hij bouwde dus zijn voorsprong in het algemeen klassement ook nog eens uit. "Het is ongelooflijk. De laatste klim was echt vol gas. Ik ben heel blij het geel te kunnen behouden."

Alaphilippe: 'Het was lijden, maar nog een dag in het geel is heel mooi' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Iedereen verwachtte dat het hard tegen hard zou zijn", verklaarde Alaphilippe. "Het hoge tempo was heel zwaar. Ik was aan het lijden, net als iedereen. Je hebt gezien welke grote namen zijn weggevallen. Dat is niet voor niets", refereerde hij aan enkele klassementsmannen die met de billen bloot moesten.

De renner van Deceuninck-QuickStep heeft met de Spanjaard Enric Mas weliswaar een klassementsrenner in zijn ploeg, maar nu de derde Tourweek voor de deur staat en Alaphilippe met net iets meer dan twee minuten (2.02) voorsprong de leiderstrui stevig om de schouders heeft, lijken de Fransen te mogen dromen van een landgenoot die de Ronde wint. De laatste die dat deed, was Bernard Hinault in 1985.

En dat allemaal op een dag dat een andere Fransman de etappe won en president Emmanuel Macron een bezoekje aan de wielerkoers bracht. "Alle Fransen die van wielrennen houden, kunnen blij zijn", concludeerde Alaphilippe dan ook na de helse rit naar de Tourmalet.

Geen uitgesproken kopman

Maar dromen van het geel is iets anders dan de trui daadwerkelijk naar Parijs brengen, weet niet alleen Alaphilippe. Er komen nog genoeg zware ritten aan en zijn concurrent Thomas is erop gebrand de komende dagen de opgelopen schade te herstellen.

"We moeten het de komende dagen bekijken. Hopelijk voel ik me morgen beter", verklaarde hij na de voor hem teleurstellend verlopen dag.

Bekijk hieronder de samenvatting van de zware Pyreneeënrit met aankomst op de Tourmalet:

Touretappe naar de Tourmalet: bekijk hier de samenvatting

Daar waar de 33-jarige Thomas moest lossen, kon die andere kopman van Team Ineos, de 22-jarige Egan Bernal, wel bijblijven op de machtige slotklim. De vraag deze Tour is wie van de twee nu de echte kopman is bij de ploeg. Een vraag die na vandaag alleen nog maar interessanter is geworden.

Maar volgens Dylan van Baarle, ploeggenoot van Thomas en Bernal bij de Britse formatie, is er nog geen antwoord op te geven. "Het is lekker dat er twee man hoog in het klassement staan, dan hebben we twee kaarten om te spelen. Maar we hebben niet een uitgesproken kopman, nee."

Van Baarle na tijdverlies Thomas: 'We hebben geen uitgesproken kopman'

STER reclame