Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Kruijswijk kraakte op het grind, maar doet niet dramatisch

NOS Wielrennen
Kruijswijk verliest tijd: 'Niet dramatisch over doen'

De laatste meters van La Planche des Belles Filles bleken toch iets te steil voor Steven Kruijswijk. De kopman van Jumbo-Visma verloor in de zesde etappe rond een halve minuut op zijn voornaamste concurrenten in het algemeen klassement. Maar dat is geen ramp, concludeerde Kruijswijk na afloop.

"Ik doe er niet dramatisch over. Ik had een mooie voorsprong van de ploegentijdrit, daarvan heb ik een beetje ingeleverd. Het is wat het is. Er komt nog veel aan, we moeten gewoon door blijven gaan", relativeerde Kruijswijk.

Kraken op het grind

In het begin van de slotklim werd er nog niet heel hard doorgereden door de groep met favorieten, waardoor Kruijswijk er al rekening mee hield dat het in de finale des te harder zou gaan. En dat gebeurde ook.

"Ik kraakte op het grind. Julian Alaphilippe werd perfect gebracht en dan weet je dat hij er een knal op geeft. Dat wist ik van tevoren, helaas kon ik niet mee", zei de Brabander.

"Vorig jaar zat ik in de eerste bergrit ook niet bij de beste vijf. De eerste week is er altijd een aantal beter. Ik had er wel rekening mee gehouden dat het niet de ideale klim was voor mij."

Ciccone verrast door geel

Ondanks de knal van Alaphilippe in de finale raakte de Fransman wel zijn gele trui kwijt. Die hangt nu om de schouders van de Italiaan Giulio Ciccone, de bergkoning uit de Giro d'Italia. Tot zijn eigen verrassing.

Ciccone hoopte op ritzege, maar is gelukkig met geel

"In mijn hoofd was de ritzege het belangrijkste", zei Ciccone aan de finish. "Ik had nooit gedacht dat ik de gele trui zou pakken. Maar een tweede plaats in de etappe en de gele trui is natuurlijk prima", aldus de Italiaan van Trek-Segafredo.

Strategische zet

Ook zijn ploegleider, Steven de Jongh, klaagde niet. "Ik ben tevreden dat we geel hebben, maar het is wel jammer dat we de etappezege hebben gemist. Het zag er heel lang goed uit, maar van Dylan Teuns weet je dat hij zo'n finale goed aankan."

De Jongh: 'Tevreden met geel, jammer van de etappe'

De Jongh zelf had er geen rekening mee gehouden dat de kopgroep met Ciccone het tot de finish zou redden. "Ik was verrast dat ploegen als Deceuninck-QuickStep, Ineos en Groupama-FDJ niet gingen rijden. Ik had niet gedacht dat deze groep voor de overwinning zou rijden. Het was eigenlijk een strategische zet, om later steun te kunnen bieden aan Richie Porte en Bauke Mollema."

Frankrijk staat achter Pinot

Heel Frankrijk hoopte dat het vandaag de dag zou worden van Thibaut Pinot. De etappe voerde namelijk door zijn regio: de Franse renner van Groupama-FDJ werd geboren op een steenworp afstand van de finish. En dat wilde de vele Franse fans langs de weg weten.

Trouwe fans van Thibaut Pinot op La Planche des Belles Filles NOS

Verslaggever Corné Hendriks was vandaag tussen de Franse Pinot-fans te vinden en maakte onderstaande reportage voor Radio Tour de France.

Heel Frankrijk hoopt op Pinot

Een reportage van Corné Hendriks over de Franse wielerfans die vandaag massaal achter Thibaut Pinot stonden.

De ritzege op La Planche des Belles Filles ging uiteindelijk dus naar Dylan Teuns. En die was dolgelukkig: "Dit is de mooiste dag uit mijn carrière."

Ritwinnaar Teuns: 'Mooiste dag uit mijn carrière'

STER reclame