Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

"Het was in één woord geweldig." Terwijl de zon in Parijs doorbreekt en het stralende gezicht van Tom Dumoulin verlicht, geniet hij na van zijn huldiging als nummer twee van de Tour de France. "Ik vond het echt heel gaaf", zegt hij over de podiumceremonie.

"Ik heb geprobeerd ervan te genieten en dat is gelukt. Er valt heel veel van me af. Ik was wel een beetje nerveus voor vandaag, want in Rome (bij de slotrit van de Giro, red.) had ik het zwaar. Gelukkig had ik vandaag een betere dag", aldus Dumoulin.

De Nederlander flankeerde op het podium Tourwinnaar Geraint Thomas. "Hij is echt een coole gast. Ik heb superveel respect voor hem, mooi dat hij heeft gewonnen", vertelt Dumoulin over de Welshman, die hij tijdens diens speech moest helpen toen Thomas zo snel niet de namen van al zijn Sky-ploeggenoten kon bedenken.

Dumoulin, lachend: "Als ik daar al mijn zeven ploeggenoten had moeten opnoemen, zou ik dat ook moeilijk vinden."

'Super Tom Dumoulin'

Ook Dumoulins ploegleider Iwan Spekenbrink is blij met het eindresultaat. "Tom Dumoulin was super en de ploeg heeft goed gereden, geen steekjes laten vallen. Dat geeft eens te meer de bevestiging dat als wij ons hierop (de Tour, red.) gaan richten, wij best de ambitie mogen hebben dit in de toekomst misschien nog wel beter te doen."

Spekenbrink: 'We groeien uit tot een ploeg voor de grote rondes'

Dumoulin en Spekenbrink vierden zaterdagavond al een feestje met de ploeg. "Het was gisteren wel gezellig, ja. Het werd niet te laat, maar het was wel later dan normaal", vervolgt de ploegleider.

Kan ermee door, hè?

Tom Dumoulin over zijn tweede prijs in de Tour

Het seizoen zit er nog niet op voor Dumoulin. De komende tijd toont hij zich in criteriums aan het Nederlandse publiek. "Boxmeer, Surhuisterveen, Chaam, Heerlen, Emmen en Etten-Leur", verklapt Dumoulin de plaatsen waar het publiek hem kan komen bewonderen.

Ondertussen kijkt hij vol trots naar de trofee die hem op het erepodium is overhandigd. "Kan ermee door, hè? Ik weet nooit echt wat ik met zo'n prijs moet, maar het is een mooie herinnering. Ik ga hem een mooi plekje geven."

De huldiging: Dumoulin naast Thomas op het podium

STER reclame