Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Tour NOS

Het Tourpeloton werd drie weken en één dag geleden in gang geschoten op het eiland Noirmoutier om vanavond, 3.351 kilometer later, te finishen op de Champs-Élysées in Parijs.

Op de beroemdste avenue van Frankrijk zal Geraint Thomas gehuldigd worden als Tourwinnaar, met Tom Dumoulin als de nummer twee aan zijn rechterzijde en ploeggenoot Chris Froome, de nummer drie, links van hem. Tenminste, als Thomas in de traditionele champagne-etappe gewoon op zijn fiets blijft zitten.

NOS-analist en oud-renner Rob Harmeling blikt vooruit op de 116 kilometer lange rit van Houllies naar de Champs-Élysées.

Weet je nog hoe het voelde om als renner Parijs binnen te rijden?
"Dat was een jongensdroom. Ik zat echt met kippenvel op de fiets. Ik herinner me ook nog dat ik mijn familie meteen zag staan. Vreemd eigenlijk, maar dat weet ik nog heel precies."

2017: Froome op de Champs-Élysées EPA

Heb je als renner tijd om ervan te genieten?
"Het eerste stuk is vaak een optocht naar Parijs, maar tijdens de rondes op de Champs-Élysées is het echt afzien. De renners zijn ongelooflijk vermoeid en dan moet je ineens van de eerste naar de vijfde versnelling. Dat doet zeker zeer."

Hoe denk je dat Dumoulin zich voelt?
"Voor hem zal het heel bijzonder zijn. Hij is de eerste Nederlander die het podium haalt sinds 1990, toch? Na die Giro-zege van vorig jaar bewijst hij nu dat hij echt een grote meneer is. Hij is echt een toekomstig Tourwinnaar."

Tom Dumoulin AFP

Wie wordt de opvolger van Dylan Groenewegen?
"Arnaud Démare is voor mij de beste sprinter. Naast hem geef ik Alexander Kristoff ook wel een grote kans."

En Peter Sagan dan?
"Tja, Sagan. Ik denk dat hij al dolblij is dat hij Parijs gaat halen. Misschien gaat hij wel helemaal niet meesprinten. Hij heeft zich de laatste dagen zó moeten inspannen om de tijdslimiet te halen na zijn val in de bergen van afgelopen woensdag."

"Maar ja, ik zie hem ook wel als een duveltje uit een doosje toch ineens weer meedoen. Met Sagan weet je het gewoon nooit."

Wordt het wel een sprint?
"Poeh. Er zijn niet veel sprinters meer over, hè. Een ploeg als QuickStep heeft geen sprinter meer, die kunnen weleens gaan rijden voor een ontsnapping."

"Ik gok erop dat het voor het eerst in jaren een keer geen massasprint wordt, omdat er al zo veel sprinters naar huis zijn."

De uitzendingen van 29 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 3: live 16.10 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 20.21 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame