Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Eerste categorie, buitencategorie, tweede categorie, buitencategorie. Geletruidrager Geraint Thomas kan zijn borst natmaken, want in de laatste bergetappe van de Tour moeten de renners nog vier zware Pyreneeëncols over.

Het profiel van de negentiende etappe van de Tour NOS

Zaterdag volgt er nog een tijdrit van 31 kilometer, maar voor Tom Dumoulin is het vandaag de laatste kans om in de bergen zijn achterstand van bijna twee minuten (1.59) goed te maken op Thomas. Of in ieder geval aanzienlijk te verkleinen.

NOS-verslaggever Han Kock blikt vooruit op de loodzware bergetappe van Lourdes naar Laruns.

Hoe laat moet de wielerfan voor de televisie gaan zitten?
"Zodra er beeld is (14.10 uur, NPO 1, red.). De aanloop is misschien nog vrij rustig, maar daarna gaat er hoe dan ook wat gebeuren. Iedereen die nog wat wil, moet aanvallen. Dat geldt in eerste instantie voor Dumoulin."

"Als hij de Tour wil winnen, moet hij een konijn uit de hoge hoed toveren. Dumoulin heeft gisteren de hele etappe zitten broeden op een plan, alle scenario's zijn voorbijgekomen. We gaan zien wat ze bij Sunweb hebben bedacht."

NOS

Wat moet Dumoulin doen?
"Hij zal vandaag zeker een minuut van zijn achterstand moeten wegwerken. En dan nog wordt het heel moeilijk in de tijdrit. Op de een of andere manier moet hij Thomas eraf zien te rijden. Maar ja, ga dat maar eens doen tegen de Sky-ploeg met een heel sterke Egan Bernal."

Wat wordt de rol van Chris Froome, de nummer drie van het klassement en ploeggenoot van de geletruidrager?
"Froome zal een extra meesterknecht voor Thomas worden. Ik kan me niet voorstellen dat hij hem nog gaat aanvallen. Maar als Froome goed is, kan hij zijn podiumplaats vasthouden. Het één sluit het ander niet uit."

Chris Froome en Geraint Thomas AFP

Thomas staat op de drempel van de Tourzege. Kan hij de druk aan, denk je?
"Voor het eerst is hij de echte leider bij Sky, tot woensdag was hij dat nog samen met Froome. De vraag is hoe hij daarmee omgaat. We hebben de afgelopen jaren gezien hoe Steven Kruijswijk en Simon Yates in kansrijke positie hun eerste grote ronde toch nog verloren."

"Maar bij Thomas is het wel een ander verhaal, want hij maakt wel een heel goede indruk en heeft de sterkste ploeg. Toch geeft dat kopmanschap een nieuwe dimensie: hij moet echt op scherp staan."

Welke ploegen gaan we nog meer zien?
"Movistar en Lotto-Jumbo moeten ook aanvallen. Primoz Roglic wil nog naar het podium en Kruijswijk wil ook nog stijgen. Kruijswijk zou het kunnen proberen, maar vanaf de Tourmalet (top op 92 kilometer van de finish, red.) is het nog heel erg ver."

"Als hij zo vroeg gaat aanvallen, moet hij dat in een groepje doen, met Nairo Quintana bijvoorbeeld. Voor beiden geldt ook: als ze nog iets willen, moeten ze aanvallen."

De Touruitzendingen van 27 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 19: live 14.11 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.13 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame