Het profiel van de veertiende etappe van de Tour
NOS Wielrennen

Etappe 14: aanvallers ruiken hun kans, favorieten moeten oppassen op slotklim

Na de vlakke etappe van vrijdag is het vandaag weer opletten geblazen voor de klassementsmannen. Vlak voor de finish in Mende ligt een klim van de tweede categorie: drie kilometer klimmen tegen gemiddeld 10,1 procent.

Voor de slotklim komen de renners al drie heuveltjes tegen en dus zijn ook de aanvallers kansrijk. Michiel Elijzen, NOS-analist en ploegleider bij Veranda's Willems, blikt vooruit op de veertiende Touretappe naar Mende.

Ken je de slotklim, de Côte de la Croix Neuve?
"Als renner niet, maar ik was in 2012 ploegleider toen Lieuwe Westra een etappe in Parijs-Nice won op die klim. Hij was als eerste boven voor een groep met onder anderen Bradley Wiggins, dat zegt wel hoe zwaar de klim is."

Welke ploegen gaan we vooral zien vandaag?
"Dat kunnen er een heleboel zijn. Movistar moet wat doen, al hun kopmannen staan op achterstand in het klassement. Ze hebben nog niet gebracht wat we hadden verwacht en ik vind dit wel een etappe voor Alejandro Valverde."

"Maar als er een kopgroep vandoor gaat, zullen bijvoorbeeld BMC en Bora moeten rijden. BMC gaat alleen nog voor dagzeges en voor mij is Greg Van Avermaet dé favoriet voor vandaag. Maar Peter Sagan zou dit ook kunnen."

Greg Van Avermaet

Is het een dag die Team Sky zal vrezen?
"Op de slotklim zullen de verschillen niet heel groot zijn, maar sommige renners kunnen wel wat seconden terugpakken. In 2015 viel Nairo Quintana aan op de Côte de la Croix Neuve, zoiets kan natuurlijk weer gebeuren."

"Misschien profiteert Sky ook wel van het werk dat de ploegen van de punchers moeten doen om de kopgroep terug te halen."

Herman van der Zandt duikt in de historie van de slotklim van vandaag:

Herman over de Côte de la Croix Neuve en de benzine van Jalabert

Welke renners kunnen nog meer winnen?
"Misschien is het wel een dag waarop Robert Gesink in de aanval gaat. Of Julian Alaphilippe, al kwam hij wel vermoeid uit de bergen. Je kan ook denken aan Lilian Calmejane of Warren Barguil. Of de klassementsmannen vechten het uit."

Eigenlijk zijn er heel veel kanshebbers dus?
"Poeh, zeg dat wel. Maar ik ga tóch voor Greg Van Avermaet."

De uitzendingen van 21 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 14: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.51 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.21 uur NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl