Steven Kruijswijk onderweg in de etappe naar Alpe d'Huez
NOS Wielrennen

Zoetemelk in De Avondetappe: 'Kruijswijk was de held van de dag'

Geraint Thomas was dan wel de winnaar op Alpe d'Huez, de man over wie het meest gesproken werd in De Avondetappe was Steven Kruijswijk. "Hij heeft een formidabele etappe gereden", zegt Joop Zoetemelk over de Lotto-Jumbo-renner die een solo van zeventig kilometer net niet bekroond zag worden met de dagzege.

Op iets meer dan drie kilometer voor de meet werd Kruijswijk voorbijgereden door de klassementsmannen. "Maar hij is de held van de dag. Zijn manier van koersen, zo vroeg aanvallen... Dat gebeurt niet vaak", zegt de Tourwinnaar van 1980.

Ook oud-renner Danny Nelissen keek met bewondering naar Kruijswijks eenzame vlucht. "Het was een moedige poging. Steven had de pech dat Movistar en AG2R gingen rijden. Dat brak hem op, want als ze dat niet gedaan hadden, had hij gewoon gewonnen."

Zoetemelk en Nelissen prijzen Kruijswijk: 'Formidabel gereden'

Een paar uur na de etappe stapte Kruijswijk in de NOS-satellietwagen om bij presentator Herman van der Zandt nog eens terug te kijken op zijn avontuur.

Meer dan wat hij zelf vanaf de fiets had gezien, zag hij natuurlijk niet. Dat veel Nederlanders voor de televisie op het puntje van de stoel hadden gezeten, ging aan hem voorbij.

"En ik zat op het puntje van mijn zadel", zegt Kruijswijk met een klein lachje. "Je weet dat deze rit staat aangekondigd als de koninginnenrit. Bij mij stond hij ook hoog aangeschreven."

"Veel overwinningen heb ik nog niet, dit zou een heel mooie zijn geweest. Je komt er heel dichtbij, maar niet dichtbij genoeg."

Ik dacht: kom maar, dan gaan we. Maar ik bleek alleen te gaan.

Steven Kruijswijk

Kijkend naar de televisiebeelden ziet Kruijswijk zichzelf op de Croix de Fer demarreren uit de kopgroep, daarbij onder anderen Alejandro Valverde en Rafal Majka achterlatend.

"Hier was ik eigenlijk een beetje aan het testen", zegt de Brabander. "Ik dacht dat Movistar een spelletje aan het spelen was. Valverde had aangekondigd dat ze de koers wilden maken. Dus ik dacht: kom maar, dan gaan we."

"Maar toen bleek ik alleen te gaan. Eigenlijk was dat een tegenvaller. Maar als ze niet meewillen of meekunnen, moet je het alleen doen."

Kruijswijk: 'Het rode rugnnummer, een heel, heel schrale troostprijs'

Na de afdaling van de Croix de Fer ging Kruijswijk op weg naar Alpe d'Huez, waar hij werd ontvangen door duizenden Nederlandse supporters. "Dat is mooi, maar ik heb er niet heel veel van kunnen genieten, want ik was aan het afzien. Ik wilde wel harder, maar ik kon niet harder."

De voorsprong van Kruijswijk slonk van vier minuten op veertien kilometer van de streep naar niets op drie kilometer van de finish. "Ik voelde het natuurlijk een beetje aankomen, ik verloor te veel tijd. Dan is het wachten tot ze voorbijkomen en dat gebeurde ook."

"Ik reed op de Croix de Fer nog twee minuten bij ze weg", zegt Kruijswijk over zijn voorsprong op de klassementsmannen. "Ik wist dat ik daar mijn voorsprong moest pakken, eigenlijk heb ik daar al mijn finale gereden."

Samenvatting Alpe d'Huez: Kruijswijk strandt, Thomas wint voor Dumoulin

Op de Alpe d'Huez werd Kruijswijk eerst uit zijn virtuele gele trui gereden, daarna gingen alle favorieten hem voorbij. Hij passeerde de streep als tiende, op 53 seconden van ritwinnaar Geraint Thomas,

Kruijswijk werd toch naar het podium geroepen. Hij mocht het rode rugnummer ophalen, de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag.

"Daar moet je dan heel lang op wachten", verzucht Kruijswijk. "Ik voelde me ook niet zo heel goed. Dat rode rugnummer is een heel, heel schrale troostprijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl