Vijftig jaar na de Tourzege van Janssen: een schat aan archiefmateriaal

1968: Janssen wint Tour de France

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. Ter gelegenheid van dat feestelijke jubileum hebben we de archieven ondersteboven gekieperd.

Zo wordt in Radio Tour de France elke dag een onderdeel van die historische Tour van 1968 belicht.

Champagne en sigaret

In de eerste aflevering van 'Wat Jan kan' (elke dag rond 15.15 uur op NPO Radio 1 in Radio Tour de France) kijkt Janssen terug op het interview op de slotdag in Parijs. "Ik had een goede slok op, champagne natuurlijk", vertelt de Tourwinnaar vijftig jaar later. Iederee keer als verslaggever Koen Verhoeff een vraag stelde, nam Janssen een hijs van zijn sigaret.

'Geen zin om te knechten voor Janssen'

Ook de onrust rondom de ploeg van Janssen, die al voor de Tour begon, komt ter sprake

In 1968 bestond het Tourpeloton uit landenploegen. Er was besloten dat de hele Nederlandse ploeg in dienst van Jan Janssen moest gaan rijden, maar daar was niet iedereen het mee eens. "Ik heb weinig zin om voor Jan Janssen een knechtenrol te vervullen. Hij kan de Tour nooit winnen", was de mening van Rini Wagtmans en Harrie Stevens. Die houding kostte het duo hun plaats in de selectie.

De Nederlandse Tourploeg van 1968

Studentenopstand gooide bijna roet in het eten

Janssen kijkt ook terug op de maatschappelijke gebeurtenissen in Frankrijk in het voorjaar van 1968. "Ik las in de kranten dat het in Parijs helemaal misging. Het was een soort revolutie", herinnert Janssen zich de studentenopstand in Parijs. "Er was zelfs sprake van dat de Tour misschien gecanceld zou worden."

'Als Janssen de Tour kan winnen, kan mijn schoonmoeder het ook'

Janssen krijgt ook kritiek van buitenaf. De prestaties van de Nederlandse ploeg gaven in het begin van de Tour geen reden tot juichen. De AVRO ging langs bij Kees Pellenaars, een grote meneer van het naoorlogse Nederlandse wielrennen. Pellenaars was op zijn tenen getrapt omdat niet hij, maar Ab Geldermans door de bond als ploegleider naar de Tour was gestuurd.

Vanuit huis is Pellenaars kritisch op de Nederlandse Tourploeg. Op de vraag of Jan Janssen nog kans heeft om de Tour te winnen, antwoordt hij: "nou, dan heeft mijn schoonmoeder dat ook..."

Jan Janssen met links zijn vrouw Cora en dochter Karin

'Ik heb de Tour gewonnen, kindje!'

In de vijfde aflevering van "Wat Jan kan" gaan we opnieuw terug in de tijd naar 21 juli 1968. Jan Janssen is de gevierde man in Parijs. Dochter Karin en vrouw Cora vallen hem in de armen. Dat levert mooie radio en televisie op.

Jan Janssen wint de veertiende etappe in Perpignan

Aflevering zes staat in het teken van Janssen's eerste etappezege in de Tour van 1968. Klein detail: Janssen maakte in de finale gebruik van een ploeggenoot om nog wat harder op de finish af te rijden.

Ook De Avondetappe staat aan het einde van elke uitzending stil bij de Tourzege van de Nootdorper. In zijn woonkamer leest Janssen steeds een stukje voor uit zijn dagboek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl