Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Etappe 8: Groenewegen krijgt direct de kans op een nieuwe ritzege

Het profiel van de achtste etappe van de Tour NOS

Na een moeizame start zijn de benen van Dylan Groenewegen eindelijk zo sterk als hij ze wil hebben. Fernando Gaviria en Peter Sagan konden het achterwiel van de Lotto-Jumbo-renner niet houden in Chartres.

De karavaan trekt vandaag noordwaarts en na 181 kilometer tussen Dreux en Amiens lijkt de vijfde massasprint van de Tour onvermijdelijk. NOS-analist en oud-renner Rob Harmeling blikt nog even terug op Groenewegens zege. Ook deelt hij zijn verwachtingen over de achtste etappe.

Wat vond je van het optreden van Groenewegen?
"De eerste paar dagen ging het echt niet lekker. Na de ploegentijdrit zei hij al dat de power terugkwam. Nou, dat hebben we gezien."

"Met al die overwinningen in het voorjaar (negen stuks, red.) en deze zege heeft hij echt waargemaakt dat hij bij de wereldtop hoort."

Is Groenewegen de grote favoriet vandaag?
"Ja. Gaviria en Sagan kunnen natuurlijk ook winnen, maar ik geef Groenewegen wel de meeste kans. Ik denk dat hij zeker nog wel een of twee etappes gaat winnen deze Tour."

Voelt Groenewegen de sprint van gisteren nog in de benen?
"Nee, dat denk ik niet. De winnaar heeft geen last van vermoeidheid hè, zeggen ze altijd. De nummers twee, drie en vier gaan er meer last van hebben."

Bekijk hier de overwinning van Dylan Groenewegen in Chartres:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Groenewegen klopt Gaviria en Sagan en boekt tweede ritzege in Tour

Op de Franse nationale feestdag hopen de Fransen natuurlijk op een Franse zege. Maar Arnaud Démare komt niet aan te pas. Hoe kan dat?
"Hij kan deze Tour niet dat beetje extra geven wat nodig is om te winnen. Hij sprint steeds op de tweede rij, telkens komt hij tekort. Ik vind het aannemelijker dat Marcel Kittel als een duveltje uit een doosje komt en wint."

"Maar als het op pure snelheid aankomt zijn er eigenlijk maar drie echte favorieten: Groenewegen, Gaviria en Sagan."

Dylan Groenewegen Reuters

Tot de finale was het een behoorlijk saaie etappe gisteren. Moeten we daar vandaag weer voor vrezen?

"We rijden door dezelfde streek, maar het is wel een lastige dag. Er zouden zomaar weer waaiers kunnen ontstaan."

Zie jij het gebeuren dat de kopgroep eindelijk eens keer groter wordt dan één, twee of drie renners?

"Nou, vandaag denk ik niet. Morgen krijgen we namelijk een loodzware etappe naar Roubaix met 21 kilometer over kasseien. Zo veel kilometer was het in de Tour nog nooit, het wordt denk ik een dag om op het puntje van de stoel te zitten."

"Daar komt zondagavond een lange verplaatsing bij en dinsdag, na de rustdag, gaan de renners de Alpen in. Daar houden ze vandaag wel rekening mee."

De uitzendingen van 14 juli

Radio Tour de France13.00 uurNPO Radio 1
Etappe 7: live14.10 uurNPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting18.48 uurNPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe22.30 uurNPO 1 en NOS.nl

STER Reclame