Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Tom Dumoulin ANP

De lastige aankomst in Quimper, na een etappe vol draaien en keren over Bretonse wegen, leek op het lijf geschreven van Michael Matthews. Maar het lijf van Matthews werkte niet mee.

De winnaar van de groene trui van vorig jaar werd in de nacht van dinsdag op woensdag ziek en kon niet starten. Sunweb raakt daardoor zijn topsprinter kwijt en Tom Dumoulin verliest een belangrijke knecht voor de bergen.

"Ik ga heel veel aan hem missen", zegt Dumoulin, die als geen ander weet dat Matthews meer kan dan alleen sprinten. "Op z'n goede dagen kon hij heel lang mee bergop. Dan hadden we hem ook kunnen meesturen in vluchtgroepen. Maar ja, dat kan niet meer."

Dumoulin: hele lastige dag, het was afzien

Ook Laurens ten Dam baalt flink van het uitvallen van de Australiër. "Het is superzonde, want hij is een heel sterke man voor ons. Niet alleen in de sprints, maar vorig jaar zag je dat hij ook bergop z'n mannetje staat. Het is echt een aderlating."

Woensdagmorgen merkte de ploeg dat Matthews ziek geworden was. "Hij kon bij het ontbijt niks eten en in de bus kwam er koorts bij", zegt Ten Dam. "Hij dronk nog een chocomel, maar dat kwam er ook uit. Het was gewoon einde verhaal."

Ten Dam na uitvallen Matthews: alles op Tom, zo simpel is het Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ploegleider Tom Veelers liet eerder op de dag al weten dat de koorts zo hoog was dat de ploegleiding het niet meer verantwoord vond Matthews te laten starten.

'Echt een lastige dag'

Ondanks het verlies van Matthews kwam Dumoulin de verraderlijke etappe probleemloos door, al ging het niet vanzelf. Dumoulin: "Op televisie zag het er waarschijnlijk vrij gecontroleerd uit, maar in het peloton was het allesbehalve gecontroleerd. Het was echt een heel lastige dag."

Bekijk hier de samenvatting (4.51. min) van de vijfde etappe:

Samenvatting etappe 5: Sagan wint weer, Van Avermaet behoudt geel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Door het uitvallen van Matthews worden de kaarten Sunweb nog slechts op één man gezet. "Alles op Tom. Als hij geen tijd verliest, zoals vandaag, is het goed", zegt Ten Dam.

"We moesten ons vandaag goed positioneren", aldus Dumoulin. "Dat was niet altijd super, maar dat is ook wel heel moeilijk op zo'n parcours. Al met al ben ik wel tevreden."

STER reclame