Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Terpstra hekelt tactiek concurrentie: op die manier win je geen koersen

Op vijftig kilometer van de streep leek de kopgroep van vier bezig aan een kansloze missie in de vierde etappe van de Tour de France. De ritzege leek onmogelijk, maar Jerôme Cousin (Direct Energie), Anthony Perez (Cofidis), Dimitri Claeys (Cofidis) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty) werden pas op 1.100 meter teruggepakt.

Lange tijd nestelde zich alleen QuickStep op kop om de aanvallers terug te pakken, tot onvrede van Niki Terpstra.

"De andere ploegen deden niks, dat was een beetje laf. Maar als je niet koerst om te winnen, win je ook niet. En wij wel gelukkig", grijnsde de Noord-Hollander na de etappe.

Terpstra snapt niet dat andere ploegen niet werkten: een vreemd signaal

"Als je je sprinter na de eerste etappe al niet meer gaat helpen, wat voor signaal geef je dan aan hem af", vroeg Terpstra zich af. "Niet echt een signaal van vertrouwen natuurlijk. Ik snap het niet."

"Als de vier aanvallers wegblijven, gaat je sprinter sowieso niet winnen. Als we ze wel pakken, maak je nog een kans. Wij moesten het rechtzetten en dat is gelukkig gelukt."

'Guillaume is een beer'

Terpstra kwam vlak na de finish Guillaume Van Keirsbulck tegen, een van de aanvallers. 'Moest je het me nou echt zo moeilijk maken', had Terpstra hem gevraagd. "Hij heeft echt sterk gereden. Ik heb jaren met hem in de ploeg gereden en weet wat voor sterke beer het is. We moesten diep gaan om hem terug te pakken."

Van Keirsbulck: het duurde een kilometer te lang

"Het duurde een kilometer te lang", aldus Van Keirsbulck zelf, na de finish. "Ik zat in de neutralisatie al vlak achter de commissaris met Dimitri Claeys, we wilden meteen wegspringen.

"We hadden een ideale groep, met een ploegmaat van Claeys. Het is jammer dat we teruggepakt werden."

Dumoulin: prima dag

Tom Dumoulin, de beste geklasseerde klassementsrenner, kwam de etappe zonder problemen door. "Het was wel weer hectisch, maar verder was het voor mij prima."

Dumoulin: een hectische, maar prima etappe voor mij

Voordat de spannende finale uiteindelijk losbarstte, gebeurde er lange tijd niks. Dumoulin had weinig moeite zich te concentreren. "Ik voel me goed, dan gaat dat gelukkig makkelijker. In de Tour kun je niet zo in slaap sukkelen, dat gebeurt eerder in de Giro."

Bekijk hier de samenvatting (3.48 min.) van de vierde etappe:

Samenvatting etappe 4: kopgroep laat peloton zweten, maar Gaviria wint

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl