Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Van Avermaet hoopt nog een etappe te winnen

Een mooiere kleur dan geel is er niet voor wielrenner Greg van Avermaet. De leiderstrui van de Tour is voor de Belg "het grootste wat er is, in de grootste wedstrijd die er bestaat".

Vandaag mag hij, dankzij de winst maandag van zijn ploeg BMC in de ploegentijdrit, het tricot voor het eerst deze Ronde van Frankrijk aantrekken en dan moet dat andere mooie nog komen. Want vanavond kunnen de Rode Duivels zich ten koste van Frankrijk plaatsen voor de WK-finale.

Nog schor van de kwartfinales

"Het zal leuk zijn om de gele trui te dragen in Frankrijk en dan gaan we 's avonds de Fransen verslaan op het veld", blikt hij vooruit naar de wedstrijd.

Welke uitslag ziet de renner in zijn glazen bol? "2-0, denk ik. Van de vorige wedstrijd ben ik nog een beetje schor, maar ik ga wel weer met de ploeggenoten in de bus kijken."

Als kind stond Van Avermaet op het veld en was hij een aardige keeper. "Ik ben tot mijn achttiende voetballer geweest. Wielrennen was mijn late roeping, maar ik kwam nooit in de buurt van de nationale ploeg, hoor."

Van Avermaet: een goed gevoel om deze trui weer te dragen

Met een lach van oor tot oor trok Van Avermaet maandagmiddag de vierde gele trui uit z'n carrière aan. BMC won de ploegentijdrit, de derde etappe, en Van Avermaet, die in de eerste twee etappes nog geen tijd had verloren, kwam in Cholet als eerste over de streep.

"Je weet niet wat het is om hem te dragen als je hem nog nooit gehad hebt", aldus de renner die in tegenstelling tot twee jaar geleden - toen hij drie dagen het geel om de schouders droeg - even moest wachten op een bijpassende fiets waarop hij vandaag van start gaat: een gele. "De vorige keer kregen ze hem niet op tijd klaar, nu kan het meteen."

2016: Van Avermaet grijpt de macht in Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hoe lang denkt Van Avermaet de leiderstrui te dragen? "Het liefst zo lang mogelijk, maar ik ga het van dag tot dag bekijken. Er komen een aantal ritten die mij wel moeten liggen", vervolgt hij, "maar we hebben gezien dat de eerste twee dagen heel hectisch en gevaarlijk waren."

Van Avermaet wil nog een rit winnen

De Vlaming is hoe dan ook nog niet verzadigd en dat is ook niet zo vreemd. De etappes van de komende dagen liggen hem goed. "De etappe naar Quimper (aankomst heuvelop, red) interesseert me. De Mûr de Bretagne (een soort Cauberg, red.) is misschien iets te lastig, maar dan gaan we naar Roubaix."

Die etappe staat zondag op het programma, weet een van de beste kasseienrenners ter wereld die vorig jaar Parijs-Roubaix won. "Er komen nog wel drie, vier kansen om een etappe te winnen. Het is leuk om de gele trui te dragen, maar ik zou er graag iets aan toevoegen."

Bekijk hier de samenvatting (4.11 min.) van de ploegentijdrit:

Samenvatting ploegentijdrit: BMC wint, Sunweb doet goede zaken

STER reclame