Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

AFP

Met een 5de plaats en een verlies van slechts 11 seconden op winnaar BMC van Richie Porte en 7 tellen op Team Sky van Chris Froome waren er louter blije gezichten te zien bij Team Sunweb na de ploegentijdrit in Cholet.

"We hebben supergoed gereden", concludeerde kopman Tom Dumoulin na de rit. "Technisch ging het perfect en uiteindelijk zijn we nog dicht bij de winst ook."

Alleen op Porte en Froome verloor de Nederlandse troef tijd. Op alle andere klassementsmannen boekte Dumoulin, die nu op 0.11 van geletruidrager Greg Van Avermaet zevende staat in het algemeen klassement, winst.

Grappen

Met de sfeer in de ploeg zit het volgens de Limburger wel prima. "We hebben gisteravond nog tot laat grappen met elkaar gemaakt. Dat is ook heel belangrijk in een grote ronde."

Opgetogen Dumoulin: we hebben supergoed gereden

De Sky-trein had ongetwijfeld gehoopt dat er na de rit wat meer tijd van de achterstand van Froome op Dumoulin was afgesnoept. Het bleef bij 7 tellen, waardoor Froome nu een achterstand heeft van 0.44.

Bekijk hieronder de verschillen tussen Dumoulin en de andere klassementsrenners.

De achterstand van een aantal favorieten op Tom Dumoulin NOS

Wout Poels, een van de belangrijkste knechten van Froome, moest onderweg lossen. "Dat doe je natuurlijk liever niet, maar je moet zo ver gaan als je kan. Na twintig kilometer moest ik eraf. Dan geef je nog een keer alles en dan is het klaar", aldus Poels.

Net als Dumoulin wist Froome wel (flink) wat tijd te winnen op andere klassementsmannen zoals Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Romain Bardet en Nairo Quintana.

Poels: "Dat is het belangrijkste: een paar concurrenten op afstand zetten."

Ook Lotto-Jumbo verloor veel. De tactiek van de Nederlandse ploeg was om relatief rustig te starten en om in het tweede deel van het parcours tijd goed te maken.

Op het tweede meetpunt, na 26,5 kilometer, gaf de ploeg echter al 1.21 toe op koploper BMC. Het werd uiteindelijk 1.15. Volgens kopman Steven Kruijswijk had er meer ingezeten.

"We zijn veel te voorzichtig gestart voor mijn gevoel", oordeelde de klassementsrenner, die over zijn eigen prestatie redelijk tevreden was. "Ik ben nooit een van de grote motoren in een ploegentijdrit, maar ik kon wel mijn ding doen. Zeker op de klimmetjes."

Bauke Mollema was met zijn ploeg Trek nog een seconde langzamer dan Lotto-Jumbo. De ploeg begon juist sterk, maar verloor in het tweede deel veel tijd.

"Daarin was het gewoon heel rommelig", vertelde Mollema. "Ik heb mezelf ook eigenlijk opgeblazen in het begin. Vanaf het midden van de koers kon ik niet zoveel meer. Ik kon mijn beurtjes nog wel doen, maar had niets meer over."

STER reclame