Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Poels: een ploegentijdrit is verstand op nul en gaan

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Poels kijkt met dubbel gevoel vooruit naar ploegentijdrit

Voor Team Sky is dag drie direct een van de belangrijkste dagen van de Tour. Dat was het op voorhand al, maar door de achterstand van Chris Froome (51 seconden op onder anderen Dumoulin) staat de ploegentijdrit helemaal rood omcirkeld in het routeboek bij de Britse ploeg.

Voor Wout Poels, een van de helpers van Froome, is het plan eenvoudig. "We moeten gewoon knallen. Verstand op nul en gaan. Dat is mijn rol ook, ik moet zo lang mogelijk doorgaan en alles geven."

Is het dan wel leuk, zo'n ploegentijdrit? "Ja en nee. Het is altijd afzien, maar als het goed gaat, is het mooi om als ploeg een resultaat neer te zetten", zegt Poels.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Froome onderuit in slotfase eerste etappe
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De eerste dagen waren hectisch, zoals vaak in de Tour. Toch kon Poels het iets rustiger aandoen dan zijn kopman Froome. "Op het einde kan ik als knecht een beetje gas terugnemen. Dat is het voordeel als je helper ben, maar het blijft lastig. Ik hield wel een handje bij de remmen om valpartijen te ontwijken."

Geen boegeroep, maar selfies

De renners van Team Sky, en met name Chris Froome, worden in Frankrijk veelvuldig uitgefloten. Maar toen de ploeg zondagmiddag hij het hotel arriveerde, stonden er goedwillende fans te wachten die om een handtekening en een foto vroegen.

"Het is niet dat we geen fans hebben. Als we op de fiets zitten moet je je afsluiten voor randzaken en je ding doen op de fiets."

Chris Froome wordt benaderd voor een foto en een handtekening bij zijn hotel NOS

Sky is een van de favorieten voor de winst vandaag. Als de Britse formatie de snelste tijd noteert op het 35,5 kilometer lange parcours rond Cholet, is Geraint Thomas de nieuwe geletruidrager.

Zondag pakte Thomas één bonificatieseconde bij het bonuspunt op veertien kilometer van de streep. Een actie waar Poels geen weet van had. "Ik hoorde dat pas in de bus. Vorig jaar kwam Mikel Landa een seconde tekort voor het podium, Dus als je die kans krijgt, moet je hem pakken."

De renners van Sky tijdens een training AFP

Thomas is de schaduwkopman van Sky, voor het geval Froome niet in staat blijkt mee te doen om de eindzege. De 51 seconden achterstand van Froome op onder anderen Dumoulin en Vincenzo Nibali is nog geen reden om de plannen te wijzigen.

"Chris is de absolute kopman, Geraint is de back-up", zegt Poels.

En wat hemzelf betreft? "Ik ben gewoon een ouderwetse knecht. In de vlakke ritten doe ik mijn werk aan het begin, in de bergen moet ik mijn mannetje staan."

STER Reclame