Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Sagan sprint naar ritzege voor Démare en Colbrelli Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Peter Sagan heeft de tweede etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. In La-Roche-sur-Yon hield de Slowaak Sonny Colbrelli en Arnaud Démare achter zich in de sprint van een klein groepje.

Fernando Gaviria, de winnaar van zaterdag, kon niet meesprinten door een val op twee kilometer van de aankomst. De Colombiaan kwam op twaalf seconden van Sagan beinnen in een groep met onder anderen Tom Dumoulin.

Daardoor verliest Gaviria de leiderstrui aan de wereldkampioen, die in 2016 al een paar dagen het geel droeg.

Ook Dylan Groenewegen finishte niet in die eerste groep. Groenewegen, die zaterdag strandde op de zesde plaats, zat achter de val en was daardoor kansloos voor de ritzege.

Bekijk hier samenvatting (7.54 min.) van de tweede etappe:

Samenvatting etappe 2: Sagan wint door val ontsierde sprint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Net als gisteren bestond de kopgroep van de dag uit drie renners. Lang duurde dat niet, want na het enige klimmetje van de dag viel het trio Sylvain Chavanel (Direct Energie), Dion Smith (Wanty) en Michael Gogl (Trek) uiteen.

Chavanel, de eenzame fietser

Smith pakte een punt voor de bolletjestrui op de heuvel van de vierde categorie. Dat succes was voor hem reden zich terug te laten zakken in het peloton.

Gisteren pakte ook Kévin Ledanois één punt, maar omdat Smith hoger geklasseerd is in het algemeen klassement mag de Nieuw-Zeelander morgen in de bolletjestrui starten.

Gogl voelde zich niet helemaal fit en hield de vlucht ook voor gezien. Daardoor kwam de 39-jarige Sylvain Chavanel alleen op kop te rijden. De voorsprong van de Fransman bedroeg maximaal vier minuten, maar de sprintersploegen hielden de voorsprong beperkt.

Sánchez en Grmay stappen af

Twee renners haalden de finish niet. Tsgabu Grmay (Trek) stapte af door ziekte en Astana-renner Luis Léon Sánchez moest de strijd staken na een val op een vluchtheuvel. Zijn linker arm- en schouder waren zwaar gehavend, waardoor hij niet verder kon.

Luis Léon Sánchez stapt uit de Tour na een lelijke val NOS

De Amerikaan Lawson Craddock haalde de finish wel. Craddock brak gisteren zijn schouderblad, maar was wel in staat de etappe uit te fietsen.

De uitslag van de tweede etappe

STER reclame