De route van de tweede etappe van de Tour
NOS Wielrennen

Etappe 2: weer een dag voor de sprinters, wie klopt Gaviria?

190 kilometer lang gebeurde er niks wat niet werd verwacht. Maar na de laatste tien kilometer van de eerste Touretappe waren er naast één winnaar ook meerdere verliezers aan te wijzen.

Fernando Gaviria van QuickStep won zaterdag de rit en de gele trui, maar de meeste aandacht ging uit naar Chris Froome en Nairo Quintana. Beide favorieten voor de eindzege verloren aardig wat tijd. De een door een val (Froome, 51 tellen), de ander door twee gebroken wielen (Quintana, 1.15).

NOS-analist Rob Harmeling kijkt, met de gebeurtenissen van gisteren nog vers in het geheugen, naar de tweede etappe, van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon.

Met welk gevoel stapt Froome vandaag weer op, denk je?

"Sowieso met goede moed. Dat hoop ik wel voor hem tenminste. Het was een lullige valpartij. Froome werd aangetikt en had nog geluk dat hij de paal aan de rand van de weg niet raakte. Als dat gebeurd was, zou hij helemaal weg zijn."

"Maar het is wel mooi voor de koers. Dit hoort gewoon bij wielrennen."

Froome onderuit in slotfase eerste etappe

Zitten hij en Quintana nog met de schrik in de benen op de fiets?

"Nee, ze weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Die jongens hebben zo veel veerkracht. Maar ze zullen wel de tactiek moeten aanpassen. Al zal dat vandaag nog niet zo belangrijk zijn."

"In dit soort vlakke etappes moet je gewoon geen schade oplopen. Maar je ziet: na elke etappe kan het klassement er weer heel anders uitzien."

Gaviria kan over een week zomaar de nieuwe sprintkoning van de Tour zijn.

Rob Harmeling

Rijdt de kopgroep, net als gisteren, weer voor spek en bonen in de aanval?

"Ja, de lange brede wegen lenen zich niet voor een kopgroep. Het parcours is ook constant glooiend, het gaat heuvelop en heuvelaf. Dat kost in een kopgroep te veel energie, je houdt dat niet de hele dag vol."

"Ik denk dat er pas op dag vijf, zes een echte kans ligt voor een ontsnapping."

Herman van der Zandt duikt de geschiedenisboeken in. Hij blikt vooruit op de etappe vanuit startplaats Mouilleron-Saint-Germain:

Student Van der Zandt drukt als eerste: Clemenceau is het antwoord

Wat viel je op aan de sprint van Gaviria?

"Ik heb het gevoel dat hij gisteren nog niet eens het achterste van zijn tong hoefde te laten zien. De rest leek te spartelen terwijl Gaviria nog niet eens voluit ging. Hij kan over een week zomaar de nieuwe sprintkoning van de Tour zijn."

Dat maakt het niet moeilijk te raden wie vandaag jouw favoriet is...

"Ja, dat is Gaviria. Er staat op dit moment geen maat op hem. De finish loopt een beetje op, net als gisteren. Dat is ook nog eens in zijn voordeel."

"Sterker nog, ik denk dat hij zelfs in staat is mee te doen bij de echte Ardennen-aankomsten van komende week. Al hoop ik voor Dylan Groenewegen en Marcel Kittel dat ik geen gelijk heb."

De uitzendingen van zondag 8 juli

Etappe 2: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Studio Sport: de samenvatting 19.02 uur NPO 1 en NOS.nl
Langs de Lijn 22.00 uur NPO Radio 1
De Avondetappe 22.12 uur NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl