Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Wie wint de 105de Tour de France: wielerwatchers geven sterren

De wielerwatchers van de NOS NOS

Vandaag gaat de 105de Tour de France van start in Noirmoutier-en-l'Île. Wordt het een historische editie, waarin de veelbesproken Chris Froome zich met zijn vijfde zege in het rijtje Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain voegt?

Onze wielerwatchers denken dat Froome zijn vierde grote ronde op rij gaat winnen of er op zijn minst heel dichtbij komt. Op één na. "Froome gaat deze Tour niet uitrijden", zegt Joris van den Berg gedecideerd. "En als hij dat wel doet, dan niet als winnaar."

Sudoku

Natuurlijk, het gaat hier om een onderbuikgevoel. Ook Van den Berg zou Froome als topfavoriet aanmerken, als de omstandigheden anders waren. "Maar Froome heeft zo'n grote sudoku op te lossen na al het gedoe in die salbutamolzaak, de vrijspraak en alle reacties daarop. En ik houd me vast aan de ijzeren wielerwet: de winnaar van de Giro zal nooit de Tour winnen."

In de rijke wielerhistorie kwam het twaalf keer voor dat een renner de Giro en de Tour in één jaar wist te winnen. Maar de laatste keer dat iemand dat lukte, is alweer twintig jaar geleden: Marco Pantani in 1998. Sindsdien bleek de combinatie jaar in jaar uit te hoog gegrepen.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Kock Lippens Ducrot Nelissen Van den Berg
***** Froome Froome Dumoulin Froome Quintana
**** Quintana Dumoulin Froome Dumoulin Nibali
*** Roglic Porte Quintana Nibali Bardet
** Dumoulin Nibali Fuglsang Quintana Dumoulin
* Porte Bardet Yates Bardet Urán

Geen Froome dus voor Van den Berg, maar hoe zit het dan met Tom Dumoulin? "Ja, die reed ook de Giro. Maar hij won 'm niet."

Maarten Ducrot is de enige die de Nederlander in Parijs in het geel ziet. Maar ook Danny Nelissen verwacht veel van Dumoulin. "Zijn niveau is zo hoog. Zelfs met de Giro in zijn benen steekt hij gewoon boven de rest uit. Alleen Froome is nog net iets beter."

"Het parcours is niet op zijn lijf geschreven", vindt Van den Berg als het gaat om de kansen van de Limburger, die het zonder de tijdens de NK op de weg gevallen meesterknecht Wilco Kelderman moet stellen. "Hij mist Kelderman in de ploegentijdrit, de individuele tijdrit is te kort en bovendien te laat in het rittenschema. Maar toch kan Dumoulin gewoon winnen, al zie ik hem het niet doen."

Nairo Quintana EPA

Het blok van Movistar

Van den Berg zet zijn geld deze Tour op de 28-jarige Nairo Quintana. "Quintana is qua leeftijd op de toppen van zijn kunnen, ook al lijkt het alsof hij al honderd jaar meeloopt. En hij heeft een fantastische ploeg."

"Ik verwacht niet dat hij last zal krijgen van het feit dat Movistar met Quintana, Alejandro Valverde en Mikel Landa met drie kopmannen van start gaat. Valverde is een fantastische renner en supereerzuchtig, maar ook hij begrijpt dat hij de Tour niet kan winnen."

"Landa is meer een vraagteken. Die hoort al twee jaar mensen zeggen dat hij voor zijn eigen kans moet rijden. Vorig jaar miste hij het podium in de Tour op een seconde, terwijl hij in de ploeg van Froome zat. En nu zit hij in hetzelfde schuitje bij Movistar, overigens een eigen keuze. Maar als hij even kan, poeft hij weg. Let maar op."

Nederlanders

En dan die andere Nederlandse klassementsmannen, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema. "Als alles meezit, zou Mollema vijfde kunnen worden", denkt Van den Berg, "maar daar ligt ook zijn plafond. Hetzelfde geldt voor Kruijswijk."

Zijn ploeg Lotto-Jumbo houdt bij hoog en laag vol dat Kruijswijk de aangewezen man is voor het klassement, maar de kans is groot dat Primoz Roglic ook tot ver in de ronde blijft meedoen in de top van het klassement. En daar zou je best een beetje zenuwachtig van kunnen worden als kopman.

Klasbak

"Roglic is een echte klasbak. Dat heeft hij dit jaar weer laten zien met eindzeges in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië. Als hij heel braaf is, zou hij Kruijswijk aan de vijfde plaats kunnen helpen."

Nelissen: "Ik denk dat Kruijswijk en de maand juli niet zo'n goede combinatie is. De hitte, de hectiek, de druk. Als je de Giro kan winnen, dan ben je fysiek ook in staat om het goed te doen in de Tour. En toch is het echt iets heel anders."

Steven Kruijswijk Getty Images

Dark horses

Met Roglic is ook meteen de belangrijkste 'dark horse' genoemd voor een topklassering. Maar ook Froome heeft een toekomstige Tourrenner in zijn gelederen, denken de kenners.

"Sky heeft Geraint Thomas nog meer dan anders klaargestoomd voor een rol als schaduwkopman", constateert Van den Berg. "Maar Thomas is al 32 en heeft nog nooit een goed klassement neergezet in de Tour. Dat gaat hij ook niet meer leren."

"Ik ga vooral letten op startnummer twee: Egan Bernal. Een ventje van 21, die in de Ronde van Californië zijn concurrenten wegzette als kleuters. Zodra die een berg ziet, is hij weg. Bernal zullen ze echt moeten vastbinden, anders rijdt hij iedereen de vernieling in. Of zichzelf."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Dumoulin mist Kelderman en baalt van Froome-perikelen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Invaller Ten Dam is 'verbazingwekkend klaar' voor de Tour

Sleutelritten

Voor alle renners met klassementsaspiraties geldt dat ze de eerste negen etappes moeten zien te overleven.

"De eerste grote verschillen zullen worden gemaakt op de derde dag in de ploegentijdrit. Daar gaat BMC met Richie Porte zijn slag slaan, tenzij de Sky-ploeg van Froome dan al zijn stempel drukt", denkt Van den Berg. "En dan moet Porte overeind zien te blijven in de kasseienrit."

Vincenzo Nibali zette in 2014 de Tour naar zijn hand op weg naar Arenberg. Deze keer gaat hij weer tijd winnen op de kasseien, verwacht Van den Berg. "Nibali heeft Milaan-Sanremo gewonnen en is daarna lekker met de beentje omhoog gaan zitten om goed te zijn in de Tour. Voor mij is hij een heel grote kanshebber voor de eindzege."

Risico

Ook van een andere podiumkandidaat verwacht hij mooie dingen in de kleine Hel van het Noorden. "Romain Bardet gaat het heel goed doen. Hij was al tweede op de onverharde wegen van de Strade Bianche en heeft een perfecte loods met Oliver Naesen. Bijna alle grote ploegen hebben minimaal een renner meegenomen voor de kasseien. Quintana heeft alleen Imanol Erviti. Dat is een risico."

Ook Nelissen verwacht veel van de Fransman, die de laatste twee jaar op het podium eindigde in Parijs. "Een renner met lef. Hij durft bergop aan te vallen, maar ook in de afdaling. En dit jaar eindigen drie bergritten met een afdaling."

Romain Bardet EPA

STER Reclame