Niki Terpstra
NOS Wielrennen

Terpstra: wij doen op alle fronten mee om de prijzen

"Ja, ik ben effe weggeweest", constateert Niki Terpstra op z'n Terpstra's. Om er lachend aan toe te voegen: "Ik moest even een Tour-sabbatical houden. Ik heb een paar jaar de Vuelta gedaan. Maar nu wilde ik graag de Tour rijden."

Zes keer eerder verscheen de Noord-Hollander aan de start van de Ronde van Frankrijk, in 2014 voor het laatst. Een groot fan is hij echter nooit geweest van La Grande Boucle. "Voor mij zijn er nooit zo heel veel kansen in de Tour", legt de aanvaller pur sang zijn moeizame relatie met de befaamde etappekoers uit.

"Ik ben meer een klassieke renner. Je rijdt bovendien niet voor je lol mee in de Tour, want het is een superhoog niveau, een heel zware wedstrijd. Het is gewoon drieënhalve week afzien."

Vijf keer Parijs

In 2010 moest hij vanwege koorts opgeven, als drager van de Nederlandse kampioenstrui nota bene, maar vijf keer haalde Terpstra Parijs. Eén keer, in 2014 (94ste), reed hij zich in de top-100. Maar het klassement was altijd van secundair belang, of eigenlijk: géén belang. En dat zal nu ook weer zo zijn.

Niki Terpstra bij de presentatie van de QuickStep-formatie bij de 105de Tour de France

Voor de 34-jarige routinier is niettemin een voorname rol weggelegd in de QuickStep-formatie, die dit seizoen de overwinningen in hoog tempo aaneenrijgt en zich ook de komende weken weer nadrukkelijk hoopt te manifesteren.

"Met de ploeg kunnen we eigenlijk op alle fronten meedoen om de prijzen. Ik ga elke dag proberen de ploeg te sturen om voor de dagwinst te gaan. En met Bob Jungels hebben we ook iemand voor het klassement", verwijst Terpstra naar de 25-jarige Luxemburger, die zich in de Giro twee keer in de toptien reed. "Dus we hebben meer kansen."

Kasseienstroken

Hij vlakt zichzelf ook niet helemaal uit. "Als er aanvallers in een etappe zijn, zal ik daar ook voor gaan."

Daarbij zal hij ongetwijfeld met een schuin oog kijken naar rit negen van volgende week zondag. Het peloton krijgt die dag ruim twintig kilometer aan kasseienstroken voorgeschoteld.

En dat lijkt een kolfje naar de hand van de winnaar van de steentjesklassieker Parijs-Roubaix van 2014 en de Ronde van Vlaanderen van eerder dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl