Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

'Waspoeder' op rennersbenen voorlopig niet toegestaan

Aangepast
De renners van Lotto hebben hun benen ingesmeerd met Speed Gel voor de ploegentijdrit AFP-NOS

De Speed Gel, een plakkerige substantie die de aerodynamica van wielrenners zou verbeteren en vorige week werd gebruikt door wielerploeg Lotto-Soudal in de ploegentijdrit van de Dauphiné, is voorlopig niet toegestaan door de internationale wielrenunie UCI.

Lotto-manager Marc Sergeant zegt vandaag in de Belgische krant Het Nieuwsblad dat hij van de UCI te horen heeft gekregen dat het materiaal onderzocht wordt, en dat zijn renners het tot nader order niet op hun benen mogen smeren. De wielerunie zal het reglement nog voor de Tour de France begint, aanpassen.

De Belgische ploeg gebruikte de gel vorige week voor het eerst. De renners zagen eruit alsof ze een zak waspoeder over hun plakkerige benen hadden uitgestrooid. Het idee achter de gel is dat de kleine witte bolletjes de aerodynamica van de wielrenner verbeteren. Volgens Lotto levert het gebruik tijdwinst op. In de Dauphiné werd de Lotto-formatie derde.

In de Ronde van Zwitserland reed Lotto de ploegentijdrit zaterdag weer zonder Speed Gel EPA

Vage regels

Teun van Erp, wetenschapper bij Sunweb, de ploeg die wereldkampioen tijdrijden is bij de mannen en de vrouwen, plaatste meteen al vraagtekens bij de Speed Gel.

"Ik vind het een slimme innovatie, maar ik denk dat het volgens de UCI-regels niet mag", zei hij vrijdag toen de UCI al had aangekondigd de gel te gaan onderzoeken.

"De regels zijn redelijk vaag, maar in principe mag je niets toevoegen om de aerodynamica te verhogen als het niet noodzakelijk is. Bij die gel zie ik geen ander nut dan de aerodynamica te bevorderen", zei Van Erp.

Ook geen zonnebrandcrème of modder?

Lotto heeft verontwaardigd gereageerd op het verbod. Ook omdat Team Sky sinds de Tour de France van vorig jaar met 'bolletjes' op de armen rijdt. Die zijn geïntegreerd in de tijdritpakken van de renners. De UCI stelde ook toen een onderzoek in, maar verbood de innovatie niet.

Sky-renner Geraint Thomas won de eerste tijdrit in de Tour van vorig jaar met 'bolletjes' op zijn armen AFP

Sergeant: "Ook dat zou aangepakt worden, maar de UCI vindt dat we niets op de benen mogen aanbrengen met de bedoeling daardoor sneller te rijden. Mijn vraag is dan: mag zonnebrandcrème of modder ook niet? In het huidige reglement staat het alvast niet", zegt de manager in Het Nieuwsblad.

STER Reclame