Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Tom Dumoulin komt over de finish na de twintigste etappe in de Giro van 2018 Getty
NOS Wielrennen Aangepast

Tour-deelname Dumoulin één groot leermoment

De Tour de France is voor veel wielrenners het hoogtepunt van het seizoen, maar voor Tom Dumoulin wordt de editie van 2018 vooral één groot leermoment.

De 27-jarige renner van Team Sunweb maakte woensdag bekend dat hij dit jaar aan de start zal verschijnen in Frankrijk. Hij gaat daarbij voor een goed klassement, maar vooralsnog zonder verwachtingen.

Een keuze die er volgens manager Iwan Spekenbrink vooral een is voor de langere termijn.

Spekenbrink: we zien kansen, maar moeten niks

"Wij hebben ons nu twee jaar vol gefocust op de Giro. Een volgende doelstelling zou kunnen zijn om ons in de toekomst net zo te gaan focussen op de Tour als op de Giro. Daarom willen we dit jaar gebruiken om veel ervaring op te doen."

De aandacht die uitging naar de voorbereiding op de Ronde van Italië en de daaropvolgende krachtsinspanning van Dumoulin hoeven volgens Spekenbrink geen grote gevolgen te hebben voor de prestaties van de renner in Frankrijk.

"Wij denken dat wij daar goed kunnen rijden en dat er mooie kansen liggen, maar willen er geen druk op leggen."

Kroonjuweel

Het besluit om deel te nemen aan de Tour kwam vlak na de Giro d'Italia, waar Dumoulin onlangs als tweede eindigde. Een grondige analyse na afloop leidde tot de conclusie dat er genoeg basis was om te kiezen voor 'La Grande Boucle'.

"De kalender is zo vol, je kunt niet overal van de partij zijn", aldus Spekenbrink. "Je moet keuzes durven maken. Dus daarom was de analyse na de Giro zo belangrijk. Kunnen we goed presteren in de Tour? Daar hebben we goed over nagedacht en dat bleek mogelijk."

Voor Dumoulin zelf was de keuze niet al te moeilijk en hij hoefde dan ook niet overtuigd te worden van deelname in Frankrijk.

"Tom is een liefhebber. Naast dat hij een sportman is die wil presteren, is de Tour natuurlijk een kroonjuweel van de wielersport waar je als wielrenner graag van de partij wil zijn."

Helmantel: Dumoulin moe, maar niet over limiet

Moe, maar niet over limiet

Dumoulin klaagde in de laatste dagen van de Giro wel over vermoeidheid, iets waar Sunweb-trainer Adriaan Helmantel goed op heeft gelet de afgelopen tijd.

"Hij is moe uit de Giro gekomen, maar is niet over de limiet gegaan. Mensen als Simon Yates en Thibaut Pinot, die gingen echt over de limiet. Dat is bij Tom zeker niet het geval", aldus Helmantel.

"Hij zit nu even in een rustige fase. Over een dag of tien gaat hij naar La Plagne in Frankrijk voor een hoogtestage. Daar wil hij het fundament leggen voor een succesvolle Tour."

Rust

Helmantel benadrukt dat Dumoulin nu ook even zijn rust nodig heeft. "Fysiek en vooral mentaal. Die eerste negen dagen zullen heel hectisch zijn, maar het zwaartepunt ligt toch zeker in het tweede deel. Dat geeft hem extra tijd om in de Tour op te bouwen naar hopelijk weer een goed niveau."

STER reclame