Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Toursucces Sunweb kan volgend jaar tot luxeprobleem leiden

Aangepast
Iwan Spekenbrink ANP

Met Tom Dumoulin heeft Sunweb een potentiële Tourwinnaar in huis. Maar ook zonder de Limburger was Sunweb dit jaar buitengewoon succesvol in de Tour. Michael Matthews en Warren Barguil wonnen elk twee ritten en grepen ook nog eens respectievelijk de groene en de bolletjestrui.

Wat betekent dat voor volgend jaar? Manager Iwan Spekenbrink denkt er nog niet al te veel over na. "Het mooie van de ploeg is dat er veel talent doorkomt", reageert hij zaterdagavond in de Avondetappe. "Naast Tom en Warren hebben we ook Wilco Kelderman en Sam Oomen, die in de Vuelta zijn eerste grote ronde gaat rijden. Dat is een luxeprobleem en zorgt dus wel voor een puzzel."

Warren Barguil EPA

Het succes van Sunweb kan zich tegen de ploeg gaan keren. Want is Warren Barguil bijvoorbeeld bereid volgend jaar de Tour te rijden als knecht van Dumoulin? "Ik snap dat mensen er zo over denken, maar ik ben er nog niet mee bezig", zegt Spekenbrink.

Over de vraag of de Franse klimmer wel bij de ploeg blijft, is hij duidelijker. "Warren heeft nog een contract, dus het antwoord is 'ja'. Maar er komt heel veel talent door, dus hij moet wel passen in het plan."

Genieten

Ook Barguil zelf heeft zijn hoofd bij andere zaken. "Ik ben nog niet met volgend jaar bezig. Ik wil nu honderd procent van het moment genieten en ga er later nog eens naar kijken."

Team Sunweb viert de Giro-zege van Tom Dumoulin ANP

En dan is het natuurlijk altijd nog de vraag of Dumoulin de Tour wel gaat rijden volgend jaar? In een telefonische reactie bij de Avondetappe laat de coureur weten dat die beslissing zal afhangen van het parcours dat de Tourorganisatie uitzet voor 2018. "Als het niks is voor mij, zie ik geen reden om de Tour te rijden", zegt Dumoulin. "Maar ik hoop natuurlijk dat er een heel mooi parcours ligt en dat ik voor de eerste keer voor het klassement kan gaan."

Na het winnen van de Giro d'Italia in mei zou de jacht op de gele trui in Parijs het volgende doel in zijn carrière kunnen worden, erkent Dumoulin. Al blijft hij realistisch. "We moeten echt wel kijken welke ronde ons het meest te bieden heeft. Natuurlijk willen we de uitdaging in de Tour graag een keer aangaan. Je moet er alleen wel goed over nadenken."

Moment koesteren

Spekenbrink tempert de verwachtingen, terugdenkend aan de Giro. "De verwachtingen zijn al zo hoog. Misschien wint hij wel nooit meer een grote ronde. Je moet het moment koesteren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dumoulin: ik rijd de Tour alleen als het parcours mij ligt

Vanuit zijn trainingskamp heeft Dumoulin met veel plezier naar de verrichtingen van zijn teamgenoten gekeken. "Dat is supergaaf. Niemand verwachtte dat we het zo goed zouden doen. Stiekem hoopten we natuurlijk op een succesje, maar vier etappes en twee truien had niemand durven dromen."

STER Reclame