Alleen Franse jury kan De Gendt strijdlustprijs nog onthouden

Aangepast
Thomas de Gendt sleurt op kop AFP

Geen renner reed deze Tour zo vaak in de aanval als Thomas De Gendt. De Lotto-Soudal-renner ging al elf keer mee in de ontsnapping en reed liefst 1280 kilometer aan de leiding.

Daarvoor zou hij zomaar de prijs van de strijdlustigste renner kunnen krijgen aan het eind van de Ronde.

"Voor mij is dat wel een doel geworden, al zegt het misschien niet zo veel. Ik kan niet meer doen dan zo veel mogelijk meegaan in de ontsnappingen en proberen te winnen."

De Gendt kwam per ongeluk in de kopgroep, maar gaat wel voor strijdlust

Een jury beslist zondag wie het rode rugnummer mag ophalen op de Champs-Élysées. Vijf van de zes leden van die jury zijn Frans en dat kan voor de Belg een probleem worden.

"Een van de zes is de partner van een collega, ik hoop dat zij iemand kan overtuigen." Toeschouwers kunnen via Twitter ook hun stem uitbrengen. "Ik hoop dat ze voor mij kiezen natuurlijk, maar iedereen moet de keuze zelf maken", reageert De Gendt nuchter.

Een ritzege wist De Gendt nog niet te pakken, zijn vijfde plaats van vandaag was de hoogste klassering deze Tour. Edvald Boasson Hagen was al vier keer heel dicht bij dagsucces (twee keer tweede en twee keer derde), vandaag mocht hij eindelijk de bloemen in ontvangst nemen.

"Ik ben er heel blij mee, het team deed goed werk voor me en zorgde dat de eerste aanvallers niet wegkwamen." In de finale voelde de Noor zich nog fris. "Ik voelde me goed en kon één keer aanvallen.

Boasson Hagen, in 2011 al winnaar van twee Touretappes, kwam dit jaar steeds net te kort voor de ritzege. "Gelukkig was er dit keer geen finishfoto voor nodig. "Ik was er al zo vaak dichtbij, eindelijk win ik weer een keer."

1/2Opgeluchte Boasson Hagen: was er al zo vaak dichtbij
2/2Aanvaller Boasson Hagen sprint weg uit kopgroep en soleert naar zege

De samenvatting van de etappe is te zien vanaf 19.27 uur in het Tourjournaal. Aan tafel bij Dione de Graaff in de Avondetappe (21.35 uur, NPO 1) zitten Marianne Vos, Henk Lubberding en Danny Nelissen. De uitzending is ook te zien op NOS.nl.