Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Etappe 19: een heuvelrit, met kansen voor Groenewegen

Aangepast
Het profiel van etappe 19, een rit van ​Embrun naar Salon-de-Provence NOS

Het Tourpeloton heeft de Alpenreuzen achter zich gelaten. Alvorens de renners de laatste echte klus van deze Ronde van Frankrijk krijgen voorgeschoteld, de individuele tijdrit van zaterdag, wacht vandaag nog een etappe door heuvelachtig terrein. Tussen Embrun en Salon-de-Provence liggen drie beklimmingen van de derde categorie, waarvan de laatste op 45 kilometer van de streep.

Wordt het een dag voor de aanvallers of een etappe voor de sprinters? Dylan Groenewegen is na het uitvallen van Marcel Kittel in ieder geval een belangrijke concurrent kwijt. Oud-renner Maarten Tjallingii blikt vooruit.

Wat betekent het voor de controle in het peloton nu Kittel er niet meer is?

"Ik denk dat Lotto-Soudal nog wel wil rijden, André Greipel is een van de favorieten en heeft nog niks gewonnen deze Tour. En Trek gaat voor Degenkolb, maar die ploeg heeft in de bergen wel flink moeten werken."

Hebben de sprintersploegen na de bergen nog wel zin in een nieuwe massasprint?

"Dat ligt aan de openingsfase van de etappe. Als er een kleine kopgroep wegrijdt en er zijn ploegen die willen rijden voor een sprint, zou het kunnen. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat er een grote kopgroep wegrijdt mét de sprinters."

Hoe schat je de kansen van Groenewegen in?

"Ik geef hem een goede kans. Hij is de rapste sprinter, maar het parcours is niet echt in zijn voordeel. Hij zal dat heuveltje van de derde categorie goed over moeten komen. Dat kunnen Edvald Boasson Hagen en Michael Matthews beter dan hij."

Dylan Groenewegen in de Alpen ANP

Welk advies geef je Lotto-Jumbo?

"Ik raad ze eigenlijk aan om te kiezen voor de etappe van zondag in Parijs. Dat ligt Groenewegen echt beter dan de rit van vandaag."

Moeten ze meedoen om de kopgroep terug te halen?

"Dat zouden ze moeten laten afhangen van de kopgroep. Ook moeten ze kijken of er andere ploegen rijden. Omdat er nog wat heuvels in het parcours zitten, is Matthews een grotere kanshebber. Ze kunnen het beste met één mannetje meedraaien en als het kansrijk is, moeten ze er vol voor gaan."

De concurrentie is aardig uitgedund. Zal dat Groenewegen iets uitmaken?

"Nee, een Touretappe is een Touretappe. Als hij wint, weet over tien jaar echt niemand meer wie er die dag niet bij waren."

De Touruitzendingen van vrijdag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 19: Embrun-Salon-de-Provcence NPO 1 en NOS.nl
19.27 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.35 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl
Met Marianne Vos, Danny Nelissen en Henk Lubberding

STER Reclame