NOS WielrennenAangepast

Bergflank vol Sloveense vlaggen stuwt Roglic naar 'crazy zege'

Roglic kreeg kippenvel toen hij zijn familie zag

Zijn vriendin, familie, en zelfs zijn buren waren voor Primoz Roglic naar de Alpen afgereisd om de Sloveen te steunen in de zeventiende etappe van de Tour de France. En zie, uitgerekend op deze dag vond de renner van Lotto-Jumbo de inspiratie voor de grootste zege uit zijn nog prille profcarrière.

"Dit is crazy", is de eerste reactie van de 27-jarige Roglic. "Ik kan mijn gevoelens nu niet omschrijven. Later misschien. Maar dat ik deze etappe win... geen woorden voor."

Met een flinke tempoversnelling op de Galibier, op ruim 30 kilometer voor de meet, ontdeed Roglic zich van zijn medevluchters. Precies volgens plan. "Ik wilde ervoor gaan. Ik zag al die Sloveense vlaggen langs de kant. Echt ongelooflijk dit."

Merijn Zeeman, sportief directeur van Lotto-Jumbo, zoekt na afloop van de etappe naar woorden. Verder dan "geweldig, geweldig, geweldig" komt hij in eerste instantie ook niet. "Hij is vorig jaar bij de ploeg gekomen. En dan wint hij nu een bergetappe. Dit is zo mooi."

Zichtbaar geëmotioneerd refereert Zeeman aan de tegenslagen voor zijn ploeg in deze Tour. "We hebben flink wat tikken op onze neus gekregen met George Bennet en Robert Gesink (ziek en gevallen, red.). Dit is fantastisch."

Dat Roglic ervaring heeft als schansspringer werkt in zijn voordeel, denkt Zeeman. "Hij wil zo graag. Hij slurpt alles op. Tijdrijden, koersen, noem maar op. Het is een fantastische gast om mee te werken."

Het is voor de Nederlandse wielerploeg de eerste Tourzege in het shirt van Lotto-Jumbo. Lars Boom won in 2014 een etappe onder de naam van de oude sponsor Belkin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl