Veertigjarige Zubeldia neemt afscheid in 'zijn' Baskenland

Haimar Zubeldia Getty Images

Haimar Zubeldia neemt eind juli na twintig profseizoenen afscheid van het peloton. In zijn laatste wedstrijd komt Zubeldia bijna langs zijn huis in Baskenland, want de Clásica San Sebastián wordt zijn laatste koers.

De klimmer en ronderenner begon op 20-jarige leeftijd bij Euskaltel-Euskadi, waarvoor hij elf jaar uitkwam. Daarna volgden Astana en RadioShack, het latere Trek. "Ik heb twintig mooie jaren gehad. Ik kijk er nu naar uit om nieuwe dromen te vervullen", aldus Zubeldia.

De Spanjaard, die bezig is aan zijn zestiende Tour, eindigde vijf keer in de toptien. De vierde plaats in 2007 was zijn hoogste klassering. Drie jaar geleden werd hij nog achtste.

Zubeldia reed de grote rondes vaak in de schaduw van kopmannen als Iban Mayo, Alberto Contador en Lance Armstrong. Op zijn palmares zijn daarom maar weinig overwinningen te vinden. In 2000 won Zubeldia een etappe in de Ronde van het Baskenland en in 2009 won hij met Astana de ploegentijdrit van de Tour.

Zubeldia in de witte trui naast Armstrong in de Tour van 2000 AFP

Alles over de rustdag is te zien in het Tourjournaal om 19.26 uur op NPO 3. Aan tafel bij Dione de Graaff in De Avondetappe (21.25 uur, NPO 1) zitten Steven de Jongh, Maarten Tjallingii en Danny Nelissen. De uitzendingen zijn ook te zien op NOS.nl.