Froome: het winnen van deze Tour is de grootste uitdaging van mijn carrière

ANP

Chris Froome laat zich niet gauw verrassen. Hij gaat weliswaar aan de leiding aan het begin van de derde Tourweek, maar zijn voorsprong is kleiner dan eerdere jaren. Froome had dat wel zien aankomen.

"Toen ik in Düsseldorf aan de Tour begon zei ik al dat dit de grootste uitdaging van mijn carrière zou worden en de zwaarste strijd vergeleken met eerdere Tours. Dit is wat we verwacht hadden. Ik ben nu vooral blij dat ik aan de goede kant sta en geen tijd hoef goed te maken op mijn concurrenten."

Fabio Aru (18 seconden), Romain Bardet (23 seconden) en Rigoberto Urán (29 seconden) geven maar weinig toe op Froome. "Iedere rivaal brengt weer andere bedreigingen met zich mee", weet Froome.

Froome: wist dat deze Tour mijn grootste uitdaging zou worden

"Aru won de eerste aankomst bergop in La Planche des Belles Filles, maar een paar dagen geleden had hij een mindere dag. Hij is vaak sterk in de derde week, we moeten afwachten hoe hij het gaat doen."

Bardet heeft een sterke ploeg, Urán is de dark horse'

"Bardet is ook vaak goed in de laatste week en hij heeft een sterke ploeg achter zich", vervolgt Froome. "We hebben gisteren gezien dat hij me flink onder druk zette. We moesten de hele ploeg inzetten om het in de hand te houden."

"Urán is de dark horse, hij sluipt ongemerkt mee. Hij is waarschijnlijk de sterkste tijdrijder van deze klassementsrenners. Met Marseille in gedachten vind ik hem ook een grote bedreiging."

De samenvatting: Froome verliest geel, Bardet wint etappe

Afgelopen donderdag gaf Froome liefst 25 seconden toe op Aru, die daardoor de nieuwe leider werd in het klassement. Twee dagen later waren de rollen omgedraaid en verloor de Italiaan zijn trui weer.

Een dag voor Parijs staat er nog een tijdrit op het programma, waarvoor Froome zich waarschijnlijk een kleine achterstand kan permitteren. "Ik ga zeker geen seconden weggeven. In de Pyreneeën had ik een slechte dag, dat kan me in de Alpen weer overkomen."

"Maar ik voel me sterker worden de laatste dagen. Ik begon fris aan de Tour en ben hopelijk in de derde week op mijn best."

Alles over de rustdag is te zien in het Tourjournaal om 19.26 uur op NPO 3. Aan tafel bij Dione de Graaff in De Avondetappe (21.25 uur, NPO 1) zitten Steven de Jongh, Maarten Tjallingii en Danny Nelissen. De uitzendingen zijn ook te zien op NOS.nl.