Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

AFP

Chris Froome begon aan de tweede Tourweek met een voorsprong van achttien seconden op Fabio Aru. Bij het ingaan van de derde week staan die achttien seconden nog steeds op het bord, al moest de Brit tussendoor de gele trui wel even twee dagen afstaan aan Aru.

Wie maakt de meeste kans om volgende week in Parijs in het geel op de Champs-Élyseés te staan? Froome, Aru of gaat iemand anders er met de winst vandoor? Commentator Joris van den Berg kijkt aan de hand van vier stellingen vooruit naar de derde en beslissende Tourweek.

De grootste valkuil voor Aru is zijn zwakke ploeg.

"Daar ben ik het mee eens, want dat kan hem echt opbreken. Je ziet dat Aru dat ook inziet. Het is soms bijna alsof hij er zelf ook niet meer in gelooft."

"Er stond al een Astana-onwaardige ploeg aan de start van de Tour. En alsof de duivel ermee speelt, raken ze ook nog eens hun twee belangrijkste knechten kwijt: Dario Cataldo en Jakob Fuglsang."

"Aru doet natuurlijk ook eigenlijk per ongeluk mee aan de Tour. Hij zou de Giro rijden, maar moest die vanwege een knieblessure laten schieten. Astana maakt sowieso natuurlijk een dramatisch jaar door, na het overlijden van Michele Scarponi."

Aru in het geel EPA

Chris Froome heeft alle twijfels over zijn vorm weggenomen.

"Nee, hij oogt kwetsbaarder dan ooit en dat heeft de concurrentie door. De Tour zou nu in een plooi moeten liggen, maar Froome is gewoon niet supergoed. En toch is hij ontegenzeggelijk te beste. Ik hoop dat het nog spannend wordt, maar ik vermoed van niet."

"Froome is vooral slimmer dan de anderen. Zo'n slimmigheidje is bijvoorbeeld hoe hij zaterdag het geel heroverde op Aru. Froome was alert en pakte zomaar een hoop tijd. Dat is aan de andere kant wel een teken van kwetsbaarheid, want kennelijk vindt hij het nodig om zelfs daar tijd te pakken."

"Wat toch weer in het voordeel van Froome spreekt, is het optreden van zijn meesterknecht Michal Kwiatkowski. De opofferingsgezindheid, de klasse en de slimheid van de oud-wereldkampioen is cruciaal. En precies dat mist Aru. Toen Froome materiaalpech kreeg, had Kwiatkowski binnen no time zijn eigen achterwiel in de fiets van Froome gezet. Dat was briljant."

Chris Froome en zijn grootste concurrent: Fabio Aru AFP

Er gaat zich nog een derde renner in de strijd om het geel mengen.

"Dat betwijfel ik. De nummer drie, Romain Bardet, is niet overtuigend. Hij gaat zeker nog aanvallen, maar moet nog slimmer zijn. Wel is hij erg goed omringd door ploeggenoten en heeft hij een Frans leeuwenhart dat hem ver kan brengen."

"Rigoberto Urán, de nummer vier, is een oersterke renner, maar toont weinig initiatief."

"Het ontbeert ze eigenlijk allemaal aan initiatief. Iedereen is moe en er komen nog zware bergritten over de Galibier en naar de Izoard. En dan zaterdag nog een lastige tijdrit. Iedereen wil nu vooral energie sparen en kijken wat er nog mogelijk is."

Romain Bardet AFP

De aanvallers krijgen in de derde week wél de ruimte van het peloton.

"Nee, want daarvoor is het in de top van het klassement te spannend. In de twee bergetappes durven de ploegen van de favorieten de aanvallers geen grote voorsprong te geven."

"Te veel ploegen hebben nog zicht op het podium. Dat is in het nadeel van de aanvallers. Bauke Mollema heeft dus een goede dag uitgekozen voor zijn aanval."

Mollema soleert op grootse wijze naar ritzege in Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame