Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Aru verliest geel aan Froome, Matthews pakt ritzege

Michael Matthews heeft de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Sunweb-renner was de sterkste na de lastige aankomst in Rodez.

De laatste vijfhonderd meter van de etappe liepen gemeen bergop, daar maakte Matthews het verschil. Greg Van Avermaet eindigde als tweede.

Geel voor Froome

Chris Froome heeft de gele trui overgenomen van Fabio Aru, die in de slotfase een gat moest laten met de andere favorieten. Met Froome kwamen ook onder anderen Daniel Martin, Rigoberto Urán en Simon Yates over de streep.

Aru verloor 24 seconden op Froome, waardoor hij nu 18 seconden achter de Brit tweede staat in het algemeen klassement. Bardet is de nummer drie op 23 tellen van Froome.

Zoals gebruikelijk in deze Tour liet het peloton de aanvallers niet al te ver uitlopen. De kopgroep van vijf, waar Timo Roosen (Lotto-Jumbo) deel van uit maakte, kreeg nooit meer dan 2.50 voorsprong op het peloton.

De kopgroep van vijf bestond naast Roosen uit Thomas Voeckler (Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro) en Reto Hollenstein (Katusha). Zij sprongen direct na het officiële vertrek weg uit het peloton.

Ultieme poging Lammertink mislukt

De Gendt hield het nog het langst vol van de vijf vroege vluchters, maar hij werd op twaalf kilometer van de streep gepakt.

Vier renners deden in de slotfase nog een laatste poging het peloton voor te blijven. Onder anderen Katusha-renner Maurits Lammertink trok ten aanval. Toen de andere drie waren teruggepakt, ging hij er alleen vandoor. 3,5 kilometer van de streep waren ook zijn kansen verkeken.

Het peloton raast langs de wijnranken AFP
De uitslag van de veertiende etappe

STER reclame